Τι είδος αλκοόλ να προτιμάμε στις διακοπές αν πρόκειται να ξεφύγουμε;

mpira-parea-kalokairi
ΠΕΜΠΤΗ, 27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2023

Ο Κλινικός Διαιτολόγος, Γιώργος Μίλεσης, επειδή ξέρει ότι στις διακοπές θα πιούμε λίγο παραπάνω, μας συστήνει να το κάνουμε τουλάχιστον με τον καταλληλότερο τύπο αλκοόλ.

Κάτι ο νησιώτικος αέρας, κάτι η αίσθηση ελευθερίας, κάτι η παρεΐστικη διάθεση και το ένα ποτηράκι πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα με γεωμετρική πρόοδο όταν είμαστε σε διακοπές. Κι όσο κι αν περνάμε καλά την ώρα που το καταναλώνουμε, οι επιδράσεις του αλκοόλ στον οργανισμό μας, στο βάρος μας, στον ύπνο μας, στη διάθεσή μας στη συνέχεια είναι σημαντικές. Αν, λάβουμε υπ’ όψιν κι ότι το διάστημα των διακοπών θα πιούμε πολύ περισσότερο και πιο συχνά απ’ ό,τι συνήθως, σίγουρα χρειάζεται οι επιλογές μας να είναι πιο προσεκτικές.

 Ο Κλινικός Διαιτολόγος, Γιώργος Μίλεσης, μας δείχνει το δρόμο, κάνοντας τις δικές του προτάσεις. Όπως αναφέρει ο ειδικός, είναι προτιμότερο να «ξεφύγει» κάποιος με δυο ή τρεις μπίρες παραπάνω την εβδομάδα σε σχέση με 4-5 ποτά όπως ουίσκι ή τσίπουρο. Στη δεύτερη περίπτωση το φορτίο αλκοόλ είναι πολύ μεγαλύτερο για το συκώτι και είναι καλύτερο να αποφεύγουμε τέτοιου είδους ποτά όταν θα βγούμε με την παρέα και ξέρουμε ότι θα πιούμε λίγο παραπάνω.

Κάτι άλλο που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι και η ενεργειακή πρόσληψη από το αλκοόλ. Ένα ποτό μπορεί να φτάνει περίπου τις 200 θερμίδες κι αν σε ένα βράδυ έχει πιει κάποιος 5 ποτά, έχει λάβει 1000 παραπάνω θερμίδες που δεν προέρχονται από κάποιο φαγητό με υψηλή θρεπτική αξία, αλλά από αλκοόλ. Αυτό σε κάποιους «συγχωρείται», σε άλλους όχι, αναλόγως τον μεταβολικό ρυθμό του καθενός και το τι «αντέχει» το σώμα του.

Αποφύγετε, λοιπόν, τα «σκληρά» ποτά, προτιμήστε κρασί ή μπίρα και φροντίστε να έχετε καλύτερο έλεγχο αν ξέρετε ότι ο μεταβολισμός σας είναι αργός και οι παρασπονδίες αυτές θα σας κοστίσουν πιο ακριβά.

Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ.

Γιώργος Μίλεσης MSc Κλινικός Διαιτολόγος
[email protected]
www.milessis.gr 
FB page: milessisgeorge