«Ένσαρκη Εικόνα»: 15 πίνακες με κεντρικό θέμα το γυναικείο σώμα

gkaleri-7
ΔΕΥΤΕΡΑ, 10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022

Η γκαλερί 7 παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Καλλιρόης Μαρούδα με τίτλο «Ένσαρκη Εικόνα».

Η Καλλιρρόη Μαρούδα είναι μία ζωγράφος με σημαντική πορεία στο χώρο της ελληνικής εικαστικής σκηνής. Στην τελευταία ενότητα έργων της έχει καταστήσει το γυναικείο σώμα κεντρικό θέμα της ζωγραφικής της, σε μια σειρά από δεκαπέντε πίνακες που φιλοτέχνησε την τελευταία δεκαετία. Λεπτές απεικονίσεις νεαρών γυναικών στέκουν μπροστά στο βλέμμα του θεατή γυμνές, αλλά όχι ανυπεράσπιστες.

Η δημιουργός έχει προχωρήσει τον χειρισμό της ζωγραφικής της σε μια νέα κατεύθυνση: περνά από την πιστή αναπαράσταση σε αισθήματα και ιδέες με οικουμενική απήχηση , όπως αναφέρει ο ιστορικός τέχνης Γιώργος Μυλωνάς, και συνεχίζει, η ζωγραφική που αγαπά η Μαρούδα δημιουργείται από μέσα προς τα έξω. Αυτό προϋποθέτει μια διαδικασία επώδυνη, όπου η ζωγραφική ύλη δεν έχει το απροσχημάτιστο της αντίστοιχης θεματογραφίας του Lucian Freud, ή το σαρκώδες της μορφής που επιδιώκει η Jenny Saville. Αντιθέτως, η ζωγραφική επιφάνεια στη Μαρούδα είναι ομοιόμορφη, καθαρή από τονικές διαβαθμίσεις,εκπέμποντας ένα φως εσωτερικό. Ακόμη και το φόντο σχετίζεται άμεσα με το πρόσωπο, καλύτερα μετέχει του προσώπου, καθώς προβάλλει υδάτινο, ενώ προσλαμβάνει διάσταση μεταφυσική, ανάμεσα στα όρια ρεαλισμού και μακρινής ανάμνησης. Τις ρίζες αυτού του χώρου εντοπίζει κανείς στη Ζάκυνθο, τη γενέτειρα της δημιουργού. «Η ομίχλη του νησιού μου προκαλούσε φόβο τον οποίο κατάφερα να ξεπεράσω – και να κατακτήσω – μέσα από τη ζωγραφική μου. Τώρα πια, είναι στο dna μου» εξηγεί.

H K.M. Γεννήθηκε στο Κοιλιωμένο Ζακύνθου , το 1956.Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας στο εργαστήριο του Δημήτρη Μυταρά και Ιστορία της τέχνης με τη Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα .Επίσης τελείωσε το εργαστήριο σκηνογραφίας με δάσκαλο τον Βασίλειο Βασιλειάδη.Έχει εργαστεί στο Εθνικό Θέατρο κοντά στη σκηνογράφο Λαλούλα Χρυσικοπούλου.Το 1990 αποφοιτά με άριστα από τη Σχολή και έρχεται πρώτη στο διαγωνισμό για την απόκτηση υποτροφίας εσωτερικού από το ΙΚΥ. Θεματικοί κύκλοι της δουλειάς της έχουν παρουσιαστεί σε πολλές ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει φιλοτεχνήσει το ημερολόγιο της ΑΓΕΤ Ηρακλής κι άλλες καλλιτεχνικές εργασίες της εταιρείας. Το 2019 παρουσιάζεται το έργο της στον ΙANOS από τον Κωστή Καζαμιάκη. Επίσης το 2019,η ΕΡΤ1 παρουσιάζει το έργο της στην εκπομπή "Άλλη Διάσταση".Έργα της βρίσκονται στην Βουλή των Ελλήνων , την Εθνική Πινακοθήκη , το Υπουργείο Πολιτισμού ,στην Πινακοθήκη Μοσχανδρέου, στο Μουσείο Teriade , στο Μουσείο Φρυσίρα, στη συλλογή της ΑΓΕΤ Ηρακλής και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης . Επιπλέον, έργα της βρίσκονται σε πολλές δημοτικές πινακοθήκες, δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό .

Info
Γκαλερί 7
Σόλωνος, 20 (106.73) ΑΘΗΝΑ
Τηλ.– Fax: 0302103612050
[email protected] 

 Διάρκεια έκθεσης: 25.01 – 12.02.2022
Τρίτη. Πέμπτη, Παρασκευή: 11-2 Μ.Μ. & 6-9 Μ.Μ., Τετάρτη, Σάββατο: 11-3 M.M.