«Ευτοπία»: Μια απάντηση στους ζοφερούς καιρούς από 25 εικαστικούς της σύγχρονης τέχνης

xristina-sotiropoulou
ΔΕΥΤΕΡΑ, 10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022

Η έκθεση είναι διαθέσιμη και διαδυκτιακά.

Ο Επιμελητής Πάρης Καπράλος σε συνεργασία με 25 εικαστικούς καλλιτέχνες από όλο το φάσμα της σύγχρονης τέχνης σας προσκαλούν να επισκεφθείτε την έκθεση ΕΥΤΟΠΙΑ, η οποία παρουσιάζεται με φυσική παρουσία στην αίθουσα τέχνης των Αθηνών Chili Art Gallery (Δημοφώντος 13-15, Θησείο), και, παράλληλα, διαδικτυακά, διαθέσιμη διεθνώς στη διεύθυνση artgrid.gr.

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022 ώρες 16:00 - 21:00 για λόγους αποφυγής συνωστισμού, ενώ ο χώρος τέχνης θα τηρήσει όλα  τα μέτρα περιορισμού της διάδοσης της πανδημίας, που επιβάλει η Πολιτεία. Η αίθουσα μπορεί να δεχτεί μέχρι 7 επισκέπτες συγχρόνως (πέραν των συντελεστών της) και η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022.

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, σχεδίου, χαρακτικής, φωτογραφίας, κολλάζ και ελαφριές κατασκευές.

Ο κ. Καπράλος επισημαίνει στο κείμενο τεκμηρίωσης της έκθεσης: «Η ελληνική λέξη "ουτοπία", σύνθετη από το αρνητικό "ου" και το ουσιαστικό "τόπος", με σημαινόμενο έναν ανύπαρκτο τόπο, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1516 ως τίτλος βιβλίου του Άγγλου ουμανιστή φιλόσοφου Thomas More.

Ο συγγραφέας περιέγραφε έναν ιδανικό τόπο αρμονικής πολιτικής και κοινωνικής συμβίωσης σε ένα απομονωμένο νησί. Έκτοτε η λέξη χρησιμοποιήθηκε στη Φιλοσοφία για να περιγράψει τη δυνατότητα μιας ιδανικής ανθρώπινης συμβίωσης, στη λογοτεχνία και την καθομιλούμενη για να περιγράψει φανταστικούς ιδανικούς κόσμους.
Η ατέρμονη αναζήτηση της Ουτοπίας αποτελεί ένα διαχρονικό διαλεκτικό  ζήτημα στην Τέχνη, ιδίως σε εποχές κρίσης, και έχει αποτελέσει κινητήριο δύναμη εξελίξεων και αλλαγών με αντίκτυπο σε κινήματα που επηρέασαν την κοινωνία και άλλαξαν την πορεία της Ιστορίας. Στην πραγματικότητα όμως η Τέχνη και οι εικαστικοί καλλιτέχνες δεν προβάλλουν μόνο Ουτοπίες, αλλά συχνά απεικονίζουν δυστοπίες ή επισημαίνουν με καίριο τρόπο όσα σηματοδοτούν τις απαραίτητες αλλαγές, ώστε να οδηγηθούμε επιτελεστικά ως κοινωνία στην ΕΥΤΟΠΙΑ, που είναι ο ουσιαστικός στόχος  για κοινωνική πρόοδο και προσωπική ευδοκίμηση».

Συμμετέχουν με έργα τους οι εικαστικοί καλλιτέχνες: Όλγα Μούτσιανου, Μίνα Φάκκα, Βασίλειος Παλιός, Αιμιλία Αντωνίου, Camille Marquand, Τάκης Βαρελάς, Ευάγγελος Ρούσσος, Νίκη Σκουλά, Ράνια Ορφανάκου, Χριστίνα Σωτηροπούλου, Αργυρώ Δρίβα, Πηνελόπη Στύλου, Αφροδίτη Αυγέρου, Άννα Μπακογεώργου, Βασιλική Τριάντου, Νατάσσα Μαντζιώρου, Heike Kummer, Τατίνι Μαριάννα Μωραίτου, Kirsikka Soustiel, Πέτρος Ρουγγέρης, Σπύρος Ρωμάνος, Αννα Γκιώτη, Μανώλης Πέντες, Σωτηρία Αλεβίζου, Μαρία Γενιτσαρίου.

Info
Chili Art Gallery
Δημοφώντος 13-15
Θησείο 11851, Αθήνα
210-7292564, 6936755550
Ώρες / Μέρες: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή 11.00 - 06.00, Πέμπτη 12.00 - 07.00, Σάββατο 11:00 – 15:00. Δευτέρα, Κυριακή Κλειστά. Είσοδος Ελεύθερη.