Η σχέση ιστορίας και μνήμης απεικονίζεται σε μια έκθεση από το Περού στην Αθήνα

golden-3-2018-oil-painting-on-canvas220-x-220-cm-220-cm
ΔΕΥΤΕΡΑ, 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022

Η γκαλερί Bernier/Eliades παρουσιάζει την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Περουβιανού καλλιτέχνη Giancarlo Scaglia. Eίναι η δεύτερη έκθεση που πραγματοποιεί ο καλλιτέχνης στη γκαλερί και θα είναι παρών στα εγκαίνια.

Ο Giancarlo Scaglia (γεν. 1981, Περού) σπούδασε καλές τέχνες στη Λίμα όπου και ανέπτυξε την καριέρα του ως καλλιτέχνης.  
Το έργο του Scaglia ερευνά την σχέση ιστορίας και μνήμης, κάνοντας αναφορά στις ένοπλες συγκρούσεις από τη δεκαετία του '80 και του '90 που έλαβαν χώρα στο Περού. Το ενδιαφέρον του γι’ αυτά τα γεγονότα, τον έκανε να αμφισβητήσει την προέλευση των καλλιτεχνικών πρωτοποριών και να προβληματιστεί σχετικά με το τι είναι αυτό που καθορίζει αν μια ενέργεια ή μια χειρονομία θεωρείται "τέχνη".

Ο καλλιτέχνης μέσα από το έργο του δείχνει αυτό που δεν υπάρχει πια: τις ζωές που χάθηκαν σε εκείνες τις καταστροφικές συγκρούσεις και δημιουργεί ένα "αρνητικό μνημείο" για να τιμήσει την απουσία συλλογικής μνήμης, των νεκρών και του κράτους δικαίου που παραβιάστηκε με την εκτέλεση πολλών ανθρώπων. Δίνοντας απτή μορφή σε αυτό το κενό και δημιουργώντας ένα ομοίωμα αυτής της απουσίας, ο Scaglia μνημονεύει και υλοποιεί ένα κενό που δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε να δούμε, αλλά πάνω στο οποίο σκοντάφτουμε, αναπόφευκτα.
 
Info
Bernier/Eliades
Επτάχαλκου 11, Αθήνα
210341-3935-7
H γκαλερί λειτουργεί Δευτέρα – Παρασκευή: 10:30 – 18:30. Σάββατο: 12:00 – 16:00