«Δελτίο Απόντων»: η ατομική έκθεση της Χριστίνας Κάλμπαρη στην Βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ

akropoli
ΠΕΜΠΤΗ, 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Η Βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ “Δημήτρης Ι. Πουρνάρας” ή αλλιώς η «Βιβλιοθήκη των πέντε αιώνων», το πνευματικό κόσμημα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Βουκουρεστίου, με τους 60.000 τίτλους ιστορικών χειρόγραφων, τόμων και βιβλίων από τον 15ο έως τον 20ο αιώνα, παρουσιάζει για πρώτη φορά στους χώρους της εικαστική έκθεση.

Πρόκειται για την ατομική έκθεση της εικαστικού Χριστίνας Κάλμπαρη με τίτλο «Δελτίο Απόντων», η οποία πραγματοποιείται με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, με έργα που έγιναν ειδικά για τον χώρο της Βιβλιοθήκης. Την έκθεση θα εγκαινιάσει η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη στις 25 Οκτωβρίου.

Την πρώτη εικαστική έκθεση παρουσιάζει στο χώρο της Βιβλιοθήκης της ΕΣΗΕΑ «Δημήτρης Ι. Πουρνάρας»  το Διοικητικό Συμβούλιο του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ. Με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940  στους χώρους του Αναγνωστηρίου και του Μουσείου Τύπου φιλοξενείται από τις 25 Οκτωβρίου έως τις 14 Νοεμβρίου η ατομική έκθεση της Χριστίνας Κάλμπαρη με τίτλο Δελτίο Απόντων. Την έκθεση θα εγκαινιάσει η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού δρ Λίνα Μενδώνη, την Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου και ώρα 12:00.

Η έκθεση αποτελείται από έργα ζωγραφικής και σχέδια σε χαρτί, που δημιουργήθηκαν ειδικά για τον χώρο της Βιβλιοθήκης, με αφετηρία φωτογραφίες και κινηματογραφικά ντοκουμέντα από την Κατοχή και το Ολοκαύτωμα. Οι ζωγραφικές συνθέσεις, που προέκυψαν από την ελεύθερη εικαστική απόδοση του αρχειακού υλικού, έχουν ως σκοπό να προσεγγίσουν το συγκλονιστικό αυτό θέμα, καθώς και την τραγική αίσθηση της απώλειας, κυρίως μέσα από μια συμβολική και υπαρξιακή ματιά. Η νέα αυτή ζωγραφική σειρά συνομιλεί με τα έργα της ενότητας H εκδρομή, τα οποία σκιαγραφούν τη γαλήνη μιας μονοήμερης εκδρομής στη φύση, καθώς αυτή επισκιάζεται από την  αδιόρατη απειλή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα έργα  - εμπνευσμένα από τη νουβέλα της Anna Seghers Η εκδρομή των κοριτσιών που χάθηκαν - είχαν πρωτοπαρουσιαστεί στην ομώνυμη ατομική έκθεση στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων, την άνοιξη του 2023 σε επιμέλεια του ιστορικού τέχνης Χριστόφορου Μαρίνου.

Την ίδια μέρα, στο πλαίσιο των εγκαινίων από τις 19:00 μέχρι τις 21:00 η καλλιτέχνις θα παρουσιάσει στο κοινό τα έργα της.

Η έκθεση πραγματοποιείται με τις ευγενικές χορηγίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Info
Δελτίο Απόντων | Χριστίνα Κάλμπαρη
Εγκαίνια έκθεσης: Τετάρτη 25 Οκτωβρίου, 12:00 και 19:00-21:00
Διάρκεια έκθεσης: 25 Οκτωβρίου – 14 Νοεμβρίου 2023
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα- Τρίτη- Πέμπτη: 9:00-16:00

 

Τετάρτη- Παρασκευή: 9:00-19:00
Σάββατο-Κυριακή κλειστά

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ ‘Δημήτρης Ι. Πουρνάρας’
2ος όροφος, Ακαδημίας 20, 10671 Αθήνα
τηλ: 210 3675560

Για περισσότερες πληροφορίες:
Γραμματεία Μορφωτικού Ιδρύματος ΕΣΗΕΑ |[email protected] | 2103675400