«Δεύτερο σπίτι»: Γυναικείες αλήθειες από μια ιδιοφυή συγγραφέα

aldinacuskcover
ΔΕΥΤΕΡΑ, 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Της Rachel Cusk από τις εκδόσεις Gutenberg.

Μια νεαρή παντρεμένη γυναίκα, αποφασισμένη να αλλάξει τα πάντα στη ζωή της, περιπλανιέται στο Παρίσι και εντυπωσιάζεται από την αύρα της «απόλυτης ελευθερίας» που αναδίδει ο πίνακας ενός άγνωστου ζωγράφου. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, καλεί τον διάσημο πλέον ζωγράφο να περάσει τις διακοπές του στο παραθαλάσσιο σπίτι όπου ζει με τον δεύτερο σύζυγό της. Στο σπίτι του κήπου μένει και η ενήλικη κόρη της με τον φίλο της. Ο ζωγράφος καταφτάνει μαζί με τη νεότατη, εντυπωσιακή και πολυτάλαντη σύντροφό του. Η φιλοξενία ωστόσο δεν θα εξελιχθεί όπως φανταζόταν η οικοδέσποινα.

«Γιατί είναι τόσο οδυνηρές οι φαντασιώσεις μας; Γιατί υποφέρουμε τόσο πολύ από όσα εμείς οι ίδιοι επινοούμε;», αναρωτιέται η αφηγήτρια της ιστορίας. Μπορεί μια γυναίκα «να αφεθεί στην τύχη της και να προσδοκά ότι θα βγει αλώβητη από τη διαδικασία αυτή»; Η Ρέιτσελ Κασκ «ερευνά τον πυρήνα των οικογενειακών και ρομαντικών εμπλοκών» (The New York Times) και περιγράφει τι συμβαίνει όταν η τέχνη μπερδεύεται με τη ζωή μας.

Από τις εκδόσεις Gutenberg κυκλοφορεί και η τριλογία Περίγραμμα-Μετάβαση-Κύδος, τρία αυτοτελή μυθιστορήματα με κοινή ηρωίδα που χαρακτηρίστηκαν «εμβληματικό έργο της αγγλικής λογοτεχνίας του 21ου αιώνα» (The Guardian), και χάρισαν στην Ρέιτσελ Κασκ (γενν.1967) τον τίτλο μιας από τις «εξυπνότερες συγγραφείς εν ζωή» (New York Times).διηγείται μια συναρπαστική ιστορία –εν μέρει εξομολόγηση, εν μέρει αλληγορία– κοιτώντας μέσα από τις χαραμάδες των σχέσεων.