Τελευταία περιοδεία και τίτλοι τέλους για τους Sepultura

sepultura
ΤΡΙΤΗ, 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Με μια λιτή αλλά εξαιρετικά περιεκτική, ως προς την ιστορία τους ανακοίνωση, οι Βραζιλιάνοι Sepultura ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσουν μια παγκόσμια περιοδεία τον Μάρτιο του 2024, η οποία θα ολοκληρωθεί το 2025 και τότε το συγκρότημα θα διαλυθεί.

Στην ίδια ανακοίνωση, κάνουν μια μικρή αποτίμηση της καριέρας τους ενώ μας ενημερώνουν ότι από την τελευταία αυτή περιοδεία, θα ηχογραφήσουν 40 τραγούδια με σκοπό μάλλον, μια μελλοντική ζωντανή κυκλοφορία.

Ονομάστηκαν από τον παγκόσμιο τύπο ως "τα παιδιά από τη ζούγκλα" και όχι άδικα. Χάρη σ' αυτούς και στις υψηλού επιπέδου δουλειές τους, έβαλαν τη Λατινική Αμερική στον παγκόσμιο χάρτη του metal, ανοίγοντας τις πόρτες και γνωρίζοντας στο παγκόσμιο κοινό, καλλιτέχνες με μοναδική αξία . Από την ίδρυσή τους το 1984 στις φτωχογειτονιές του Belo Horizonte και με τα 4 πρώτα τους άλμπουμ, κατάφεραν και έχτισαν ένα αρκετά μεγάλο όνομα και να μπορέσουν να κοιτάξουν στα ίσια, τους ήδη καταξιωμένους συναδέλφους τους, κυρίως αυτούς της Βόρειας Αμερικής.

Δείτε περισσότερα

Η ημερομηνία ορόσημο στην καριέρα τους είναι η 2/9/1993 όπου θα κυκλοφορήσει το 5ο τους άλμουμ με τίτλο Chaos A.D., ένα μνημειώδες έργο που έθεσε καινούρια στάνταρ στο πως θα ακουγόταν το ακραίο metal από εκεί και μετά. Μία μοναδική πρόσμιξη thrash και death metal με ξεκάθαρες επιρροές από την Αμερικάνικη hardcore σκηνή και τους Βραζιλιάνικους ρυθμούς στα κρουστά και τα τύμπανα, σημάδι της μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς της πατρίδας τους. Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή να πούμε ότι το Chaos A.D. ήταν από τα πιο σημαντικά άλμπουμ της δεκαετίας του '90, μιας και ακόμα και τώρα, 30 χρόνια μετά, ακούμε πολύ τακτικά αναφορές σε αυτό από τους νεότερους καλλιτέχνες.

Δείτε περισσότερα

Ότι ξεκίνησε το Chaos A.D. το 1993, ολοκλήρωσε 3 χρόνια μετά, το επόμενο τους άλμπουμ με τίτλο Roots. Όπως αναφέρεται και από τον τίτλο του, οι Seps βουτάνε στην ιστορία και την παράδοση της χώρας τους ακόμα περισσότερο, δημιουργώντας ακόμα περισσότερους ηχητικούς δρόμους. Ένα από τα μοναδικά σημεία αναφοράς της καριέρας τους σ' αυτό το άλμπουμ είναι το ταξίδι και η συνεργασία τους με την φυλή του Αμαζονίου Xavante για το τραγούδι Itsari (Roots στη γλώσσα των Xavante), με ένα αποτέλεσμα μοναδικό και πρωτοποριακό.

Δείτε περισσότερα

Από εκεί και μετά όμως άρχισαν τα προβλήματα. Στο τέλος του 1996, ο Max Cavalera (τραγουδιστής, κιθαρίστας του σχήματος) θα αποχωρήσει από τη μπάντα που και ο ίδιος ίδρυσε, ενώ 10 χρόνια αργότερα θα ακολουθήσει και η αποχώρηση του αδερφού του Igor Cavalera, ντράμερ του σχήματος. Η όλη αυτή ιστορία, μέχρι και σήμερα είναι από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα μεταξύ των οπαδών του συγκροτήματος και οι περισσότεροι ελπίζουν  σε μία επανένωση με τα αδέρφια που αναφέραμε παραπάνω. 

Δυστυχώς όμως, η μετέπειτα πορεία τους, καθώς και τα μέλη που αντικατέστησαν τους αδερφούς Cavalera, δεν έχουν αντιμετωπιστεί με τον σεβασμό ανάλογο με τον οποίο η μπάντα κινήθηκε και δισκογράφησε. Και θα ήταν εξαιρετικά άδικο να πούμε ότι οι δουλειές των Max & Igor, είτε μαζί είτε χώρια είναι καλύτερες από τις δουλειές των υπολοίπων Sepultura. Είναι όμως τόσο μεγάλο το έργο που έφτιαξαν όλοι μαζί, που ίσως θα δικαιολογούσε (και αυτό σε έναν ελάχιστο βαθμό) τις ακρότητες που έχουν ακουστεί κατά καιρούς.

Δείτε περισσότερα

Ευχόμενοι να τους ξαναδούμε σε αυτή την τελευταία τους περιοδεία, θα σας παραθέσουμε και την τελευταία φράση της ανακοίνωσης του τέλους του συγκροτήματος, που δίνει τη δική τους οπτική για την απόφασή τους. ΠΡΟΣΟΧΗ: Η φράση έχει γραφτεί καθαρά ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ και αναφέρεται στο τέλος του συγκροτήματος ΚΑΙ ΜΟΝΟ:

"Ευθανασία. Το δικαίωμα σε έναν αξιοπρεπή θάνατο. Το δικαίωμα να διαλέγεις να ζεις ελεύθερος και να διαλέγεις πότε να πεθάνεις".

Επιμέλεια: Βασίλης Σκουρτόπουλος / [email protected]