Cindy Sherman: Πρώιμα έργα της διάσημης φωτογράφου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

cindy-sherman-untitled-92-1981-xromogeniki-ektuposi-611219-ek---cindy-sherman-me-tin-eugeniki-paraxorisi-tis-kallitexnidos-kai-tis-cindy-sherman-me-tin-eugeniki-paraxorisi-tis-kallitexnidos-kai-tis

Cindy Sherman. Untitled #92, 1981, Χρωμογενική εκτυπώση
61×121,9 εκ. | © Cindy Sherman, με την ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδος και της Hauser & Wirth.

ΤΡΙΤΗ, 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024

Περισσότερα από εκατό έργα της Cindy Sherman πρόκειται να παρουσιαστούν στην έκθεση με τίτλο «Cindy Sherman at Cycladic: Πρώιμα έργα» που διοργανώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης από 30 Μαΐου μέχρι 4 Νοεμβρίου 2024 στο Μέγαρο Σταθάτου.

Πρόκειται για την πρώτη μουσειακή έκθεση με φωτογραφικά έργα της διάσημης Αμερικανίδας καλλιτέχνιδας στην Ελλάδα, στην οποία θα παρουσιαστούν έργα-ορόσημα από την πρώιμη σειρά φωτογραφιών Untitled Film Stills (1977-1980), καθώς και από τις σειρές Rear Screen Projections (1980), Centerfolds (1981) και Color Studies (1982).

Η Sherman μεταμορφώνεται σε διάφορους επινοημένους χαρακτήρες που απαθανατίζει σε διαφορετικά σκηνικά, αναλαμβάνοντας η ίδια όλους τους ρόλους που απαιτούνται για τη δημιουργία των έργων της. Η έκθεση εστιάζει στη γυναίκα, στην ταυτότητα και στην απεικόνισή της, διερευνώντας, μέσα από τους χαρακτήρες των έργων της Sherman, μεγάλο εύρος των γυναικείων στερεότυπων και θέτοντας ερωτήματα που παραμένουν πάντα επίκαιρα.

Λίγα λόγια για τη Cindy Sherman

Η Cindy Sherman γεννήθηκε το 1954 στο Glen Ridge του Νιου Τζέρσεϋ της Νέας Υόρκης. Ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη. Οι ανατρεπτικές φωτογραφίες της διερευνούν θέματα σχετικά με την αναπαράσταση και την ταυτότητα στα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες. Στράφηκε στη φωτογραφία κατά τη διάρκεια των σπουδών της στο Κρατικό Κολλέγιο του Μπάφαλο στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και ήρθε στο προσκήνιο στα τέλη της δεκαετίας του 1970 ως μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας Pictures Generation.

Χρησιμοποιώντας προσθετικά στοιχεία, θεατρικά εφέ, φωτογραφικές τεχνικές και ψηφιακές τεχνολογίες, έχει ανακατασκευάσει περσόνες οικείες και γνώριμες στη συλλογική συνείδηση με τρόπους που συχνά προκαλούν αμηχανία και έχει εξερευνήσει τις πιο γκροτέσκες πτυχές της ανθρωπότητας μέσα από τοv φακό του τρομακτικού και του αποτρόπαιου. Οι μεταγενέστερες σειρές έργων της αγγίζουν θέματα που εκτείνονται, μεταξύ άλλων, από το κοινωνικό στάτους μέχρι τη γήρανση.

Info
Μέγαρο Σταθάτου
Ηροδότου 1, Αθήνα
Από 30 Μαΐου μέχρι 4 Νοεμβρίου 2024