«Χελιδόνα»: Ένα έθιμο και μια έκθεση στην Κηφισιά

xelidona
ΔΕΥΤΕΡΑ, 11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024

Την Τετάρτη, 13 Μαρτίου και ώρα 6 – 10μ.μ.

Με αφορμή το έθιμο της Χελιδόνας, παρουσιάζεται η ομαδική εικαστική έκθεση «ΧΕΛΙΔΟΝΑ / κι αν χιονίσεις κι αν κακίσεις πάλιν ΑΝΟΙΞΗ θ΄ ανθίσεις» στον εμβληματικό χώρο του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή, Κασσαβέτη 18, Κηφισιά. Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιούνται την Τετάρτη, 13 Μαρτίου και ώρα 6 – 10μ.μ., ενώ διαρκεί έως την Τετάρτη, 27 Μαρτίου. Το concept, η οργάνωση και η επικοινωνία της έκθεσης ανήκει στον εκπαιδευτικό και διοργανωτή εικαστικών εκθέσεων Δημήτρη Λαζάρου.

Maria Papa The Lonely Tree

Σύγχρονοι αξιόλογοι εικαστικοί εμπνέονται, δημιουργούν, παρουσιάζουν έργα καλωσορίζοντας την Άνοιξη.

Agnes Zirini, Σπίτι στο ποτάμι

Οι 25 σύγχρονοι αξιόλογοι εικαστικοί που συμμετέχουν είναι οι: Agnes Zirini - Anna Bezborodova - Bhaga (Irina Bodryaga) – Jocasta M. – Maria Papa – Markella M. – Stella Papa – Αγγελική Αντωνοπούλου – Κική Αρκά – Μάντη Δαμιράλη – Κατερίνα Θεοδωρακοπούλου – Μαρία Καρζή – Βιβή Μεντζελοπούλου – Σοφία Νάκη – Όλγα Ξυθάλη – Αρετή Παλαιοκρασσά – Πόπη Παλατιανού – Γιόλα Πήττα – Έφη Πλωμαρίτου – Σταυρούλα Πουλάκη – Φαίδρα Ρητορίδου – Πελαγία Στρατηδάκη – Μάξιμος Τζωρτζάκης – Τιμολέων Τσίλης – Κατερίνα Χατζηνικήτα.

Anna Bezborodova Golden Meadow Harmony Mandala

Λίγα λόγια για το έθιμο της Χελιδόνας

Το έθιμο της χελιδόνας, έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα και επιβιώνει μέχρι τις μέρες μας σε πολλές περιοχές όπως στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και τα Δωδεκάνησα. Τα παιδιά με τον ερχομό της Άνοιξης, έφτιαχναν ένα αρθρωτό ομοίωμα χελιδονιού, την ‘’χελιδόνα’’ και τραγουδούσαν με αυτό τα κάλαντα της Άνοιξης, τα λεγόμενα ‘’χελιδονίσματα’’. Γύριζαν από σπίτι σε σπίτι και οι νοικοκυρές τους έδιναν λάδι, κρασί, αλεύρι, σιτάρι, αυγά και μερικές φορές χρήματα. Τα χρήματα καθώς και τα προϊόντα αυτά, τα παιδιά τα αφιέρωναν στην εκκλησία. Η κατασκευή της χελιδόνας αποτελείται από το ομοίωμα του χελιδονιού, συνήθως φταγμένο από ξύλο, όπου είναι τοποθετημένο σε κάθετο άξονα. Ο άξονας, τοποθετημένος σε κυκλική ή ημικυκλική βάση, μπορεί να περιστέφεται με ένα σχοινάκι. Συνήθως κρεμούσαν στον λαιμό της χελιδόνας μικρά κουδουνάκια. Έτσι καθώς τα παιδιά λέγαν τα κάλαντα, κατά την περιστροφή της χελιδόνας, ηχούσαν τα κουδουνάκια συνοδεύοντας τους ‘’χελιδονιστές’’. Την κατασκευή της χελιδόνας σε κάποιες περιοχές την στόλιζαν με φύλλα κισσού, σε άλλες με ζουμπούλια ή άλλα λουλούδια της Άνοιξης.

Bhaga (Irina Bodryaga) Wings

Info
Εγκαίνια: Τετάρτη, 13 Μαρτίου και ώρα 6-10μ.μ.
Διάρκεια έκθεσης: 13 έως 27 Μαρτίου 2024
Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή
Κασσαβέτη 18, 145 62 Κηφισιά
Τηλ: 210 80 19 975
Τρίτη έως Σάββατο: 12 – 7μ.μ.,Κυριακή & Δευτέρα: Κλειστά, Τετάρτη, 13 Μαρτίου, ημέρα των εγκαινίων, η έκθεση λειτουργεί: 6-10μ.μ.
Είσοδος ελεύθερη