«Grand Hotel Europa»: Ένα χειμαρρώδες μυθιστόρημα με επίκεντρο ένα παλιό ξενοδοχείο

tou-ilja-leonard-pfeijffer
ΠΕΜΠΤΗ, 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024

Του Ilja Leonard Pfeijffer από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Μεταφρασμένο σε 22 γλώσσες

300,000 αντίτυπα μόνο στην Ολλανδία

Ένα χειμαρρώδες, ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα για τις πολλαπλές αντιφάσεις της ευρωπαϊκής ταυτότητας, με επίκεντρο ένα παλιό ξενοδοχείο που πασχίζει να ισορροπήσει ανάμεσα στο σήμερα και το χθες.

Ένας συγγραφέας κλείνει δωμάτιο στο επιβλητικό αλλά ξεπεσμένο πια Grand Hotel Europa για να ξεπεράσει τον χωρισμό του με τον έρωτα της ζωής του. Οι αναμνήσεις του τον ταξιδεύουν στη Γένοβα της πρώτης τους γνωριμίας, στις παθιασμένες συναντήσεις τους στη Βενετία και στα συναρπαστικά τους ταξίδια στη Μάλτα, την Παλμαρία, το Πορτοβενέρε και το Cinque Terre καθώς αναζητούσαν τον τελευταίο πίνακα του Καραβάτζιο. Κατά τη διάρκεια της διαμονής του γοητεύεται από τα μυστήρια του Grand Hotel Europa και τους εκκεντρικούς χαρακτήρες του, ενώ η παγκοσμιοποίηση καραδοκεί έξω από τις πόρτες να σβήσει και τα τελευταία ίχνη του αλλοτινού του μεγαλείου.

Κινηματογραφικό, λυρικό και γεμάτο χιούμορ, ένα αριστουργηματικό μυθιστόρημα για μια Ευρώπη που όπως το προσωπικό και οι ένοικοι του Grand Hotel Europa έχει ήδη βιώσει τις καλύτερες μέρες της.

[…] θυμίζει Nabokov, Tom Wolfe, Baudrillard, Umberto Eco, Wes Anderson... Ένα μυθιστόρημα ασυγκράτητης ζωντάνιας.

—The New York Times Book Review

Ο Ilja Leonard Pfeijffer (Ίλια Λέοναρντ Πφέιφερ) είναι βραβευμένος Ολλανδός ποιητής και συγγραφέας. Έχει γράψει πάνω από σαράντα έργα συμπεριλαμβανομένων ποιητικών συλλογών, μυθιστορημάτων, διηγημάτων, θεατρικών έργων και δοκιμίων. Το bestseller του La Superba (2013) κέρδισε το Βραβείο Libris που απονέμεται κάθε πέντε χρόνια από τη Βασιλική Ακαδημία του Βελγίου και εκδόθηκε σε πολλές χώρες. Ο Pjeijffer σπούδασε στο Leiden University, όπου απέκτησε διδακτορικό το 1996 και εργάστηκε ως ερευνητής και δάσκαλος Αρχαίων Ελληνικών μέχρι το 2004. Το 2008 μετακόμισε στο λιμάνι της Γένοβας, όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα.