Πάρκο Ελευθερίας: Δωρεάν δράσεις τον Απρίλιο στο Athens Book Space

177192
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 05 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024

Του Δήμου Αθηναίων.

«Μαρία Κάλλας - Ζώντας μόνο για την τέχνη»
Δέσποινα Μπογδάνη-Σουγιούλ, εικονογράφηση: Studded Betrayal, εκδόσεις Πατάκη
Σάββατο 6 Απριλίου, 12:00-14:00

Μια συνάντηση για παιδιά 4-8 ετών, γεμάτη μουσική, κουκλοθέατρο και εικαστικά παιχνίδια που θα μας συστήσουν τη μεγαλύτερη λυρική τραγουδίστρια όλων των εποχών.

Η Σεσίλια Σοφία Άννα Μαρία Καλογεροπούλου, γνωστή στο κοινό ως Μαρία Κάλλας, υπήρξε αναμφίβολα η μεγαλύτερη λυρική τραγουδίστρια του 20ού αιώνα. Παιδί μεταναστών, ξεκίνησε το μακρινό της ταξίδι από τη Νέα Υόρκη, όπου γεννήθηκε, για να επιστρέψει στην Ελλάδα. Από εδώ, ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο βαδίζοντας στα μαγικά μονοπάτια της μουσικής, έχοντας πάντα στην καρδιά της την αγάπη και το πάθος για το τραγούδι. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε να μιλούν γι’ αυτή σε ολόκληρο τον κόσμο με θαυμασμό. Κάθε της εμφάνιση ήταν μεγάλο πολιτισμικό γεγονός. Ωστόσο, η ζωή της υπήρξε ταραγμένη. Ακολουθήστε μαζί μας στο βιβλίο αυτό τα βήματα της Μαρίας Κάλλας.

*Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση θέσης στο τηλ 6974802645 (Τρίτη έως Παρασκευή 11:00-19:00 & Σαββατοκύριακο 10:00-15:00)

Δημιουργικό εργαστήρι βιβλιοδεσίας για παιδιά και γονείς
Σάββατο 13 Απριλίου, 12:00-13:30

Το Athens Book Space, σε συνεργασία με το Thaleia's bookbindery (Εργαστήρι βιβλιοδεσίας Θάλειας Μιχελάκη),διοργανώνει ένα δημιουργικό εργαστήρι βιβλιοδεσίας για μικρούς και μεγάλους. Το εργαστήριο καλεί παιδιά ηλικίας 7-12 ετών, μαζί με τους γονείς τους, να εξερευνήσουν τον μαγευτικό κόσμο της βιβλιοδεσίας. Σε μιάμιση ώρα, το εργαστήριο υπόσχεται μία πρώτη επαφή με το επάγγελμα, υπό την καθοδήγηση ειδικών τεχνιτών. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να περιεργαστούν βασικές μορφές του βιβλίου και θα αρχίσουν στη συνέχεια ένα πρακτικό ταξίδι, δημιουργώντας τα δικά τους ιαπωνικά τετράδια. Από την επιλογή υλικών έως την κατανόηση των παραδοσιακών τεχνικών, τα παιδιά και οι γονείς θα απολαύσουν μια αξέχαστη, διαδραστική εμπειρία που γιορτάζει την ομορφιά της χειροτεχνίας. Περισσότερο από απλώς μια δημιουργική δραστηριότητα, η βιβλιοδεσία προσφέρει μια σειρά από οφέλη ανάπτυξης για τα παιδιά. Μέσω αυτής της υφιστάμενης διαδικασίας όπου αγγίζουν και αισθάνονται, οι συμμετέχοντες θα βελτιώσουν τη συγκέντρωση, την λεπτή κινητικότητα, την επιδεξιότητα και την φιλοπεριέργειά τους, ενισχύοντας έτσι ένα αίσθημα ηρεμίας και παρουσίας στο παρόν.

*Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση θέσης στο τηλ 6974802645 (Τρίτη έως Παρασκευή 11:00-19:00 & Σαββατοκύριακο 10:00-15:00)

«When the dog speaks, the philosopher listens»
Nigel McGilchrist, εκδόσεις Ανάβαση και Σύλλογος Καρλοβασιτών Αττικής «Λυκούργος Λογοθέτης»
Κυριακή 21 Απριλίου, 19:00-21:00

Αγγλόφωνη παρουσίαση του βιβλίου «When the dog speaks, the philosopher listens». Εκτός από τον συγγραφέα θα μιλήσουν ο Γιώργος Καραμπελιάς, συγγραφέας, και ο Μιχαήλ Κατσικαρέλης, ιστορικός της Υπηρεσίας Ιστορίας του Πολεμικού Ναυτικού. Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος και συγγραφέας Μαργαρίτα Ικαρίου.

Πλανόδια Βιβλιοθήκη του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού στο Αthens Book Space
Σάββατο 27 Απριλίου, 12:00
Εκδήλωση για παιδιά 5-8 ετών

 

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα  του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Η Πλανόδια Βιβλιοθήκη αποτελεί κομμάτι της Παιδικής Βιβλιοθήκης «Μυρσίνη Ζορμπά». Είναι μια εφήμερη βιβλιοθήκη που στήνεται σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους και με διαδραστικό τρόπο φέρνει τα παιδιά σε επαφή με τα βιβλία. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που πραγματοποιείται από το 2013 με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

* Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση θέσης στο τηλ 6974802645 (Τρίτη έως Παρασκευή 11:00-19:00 & Σαββατοκύριακο 10:00-15:00)

«Κάιρο, Μητέρα του Κόσμου, Μια Ιστορία Έρωτα και Εξέγερσης»
Νικόλας Καλόγηρος, εκδόσεις Κέδρος
Σάββατο 27 Απριλίου, 18:00-20:00

Παρουσίαση βιβλίου όπου θα μιλήσουν οι Νάσος Ηλιόπουλος, βουλευτής Νέας Αριστεράς, Βασίλης Παπαστεργίου, δικηγόρος. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Στέλιος Γιαννακός και Έλσα Σίσκου. Την εκδήλωση συντονίζει η δημοσιογράφος Συραγώ Λιάτσικου. Ένα μυθιστόρημα φόρος τιμής στις γειτονιές του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας. Μια ιστορία για την πυρετική τροχιά προς την Αραβική Άνοιξη. Ένα αφηγηματικό νεύμα προς την Αίγυπτο, τη μητέρα όλων των μύθων. Μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008 στην Αθήνα, ο Μηνάς Μερσίνης καταφεύγει στο Κάιρο με πλαστό διαβατήριο και μια αποστολή. Με απόφαση της ακροαριστερής οργάνωσης στην οποία ανήκει πρέπει να δράσει παράνομα ενάντια στο τριαντάχρονο αυταρχικό καθεστώς. Η αινιγματική διδακτορική φοιτήτρια Ριχάμ Χουσεΐν Γουίλιαμς του εξασφαλίζει νόμιμη κάλυψη, αλλά του ρίχνει κι ένα βέλος στην καρδιά. Ολόκληρη η χώρα βράζει στο καζάνι της μεγάλης αλλαγής. Γυναίκες παθιασμένες με την αιγυπτιακή μυθολογία, καθεστωτικοί πολιτικοί, ισλαμιστές, αντεργκράουντ μουσικοί, νεαρές ακτιβίστριες, μυστικοί αστυνομικοί και απεργοί συναντιούνται στην αφρικανική μητρόπολη των είκοσι εκατομμυρίων κατοίκων. Το ταξίδι του ήρωα θα τον φέρει στην Πλατεία Ταχρίρ. Οι μητρικές ρίζες, τα Κρυμμένα ποιήματα του Καβάφη, τα μπλουζ των Τουαρέγκ, ο Νείλος, ο έρωτας και η επανάσταση είναι η πυξίδα που τον οδηγεί στην κάτω πλευρά της Μεσογείου. Θα μπορέσει να ανασάνει τον πρώτο ελεύθερο αέρα; Θα καταφέρει άραγε να χαράξει το δικό του μονοπάτι του προτού η Άνοιξη χαθεί ξανά για πάντα;

Το Πάρκο Ελευθερίας επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας, αναδεικνύεται σήμερα σε ένα ζωντανό, διαδραστικό, πολιτιστικό κόμβο. Μαζί με το Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων που αποτελεί έναν σύγχρονο εκθεσιακό χώρο, το Athens Book Space του Δήμου Αθηναίων, και τους πέντε νέους, φιλόξενους, θεματικούς κήπους, το σημείο επανασυστήνεται ως χώρος συνάντησης, γνώσης, μνήμης και πολιτισμού. Παράλληλα, προχωρούν οι διαδικασίες για την επανέκθεση του Μουσείου Ελευθερίου Βενιζέλου και οι μελέτες για τη δημιουργία του Μουσείου Αντιδικτατορικού Αγώνα. Στόχος είναι να διαφυλαχτεί και για τις επόμενες γενιές η ιστορική μνήμη της πόλης.

Περισσότερες πληροφορίες για το υπαίθριο αναγνωστήριο μπορείτε να δείτε εδώ.
Πληροφορίες και κρατήσεις: 6974802645 (Τρίτη – Παρασκευή: 10:00-18:00 & Σαββατοκύριακο: 10:00-15:00)