Ανακαλύπτουμε την εικαστική Αθήνα σε 10 μεγάλες εκθέσεις

plasmata
ΠΕΜΠΤΗ, 26 ΜΑΙΟΥ 2022

Δείτε επιλεγμένες εκθέσεις που συνεχίζονται στα εικαστικά στέκια της πόλης και γνωρίστε μια άλλη διάσταση της πανέμορφης πρωτεύουσας που σε κάθε της γωνιά κρύβει πολιτιστικές εκπλήξεις.

Πλάσματα στο Πεδίον του Άρεως: Η ψηφιακή τεχνολογία και το σώμα από τη Στέγη

Εάν το “You and AI” ασχολήθηκε με την τεχνητή νοημοσύνη και τον τρόπο που τοποθετούμαστε απέναντι σε αυτήν, με τη φετινή έκθεση, “Plásmata: Bodies, Dreams, and Data”, αναζητούμε το σώμα, το δικό μας και το άλλο.

Τι συνδέει έναν διαιρεμένο πλανήτη 22 μέτρων που εκπέμπει ένα θερμό κόκκινο φως μέσα στο ελληνικό καλοκαίρι με έναν κατοπτρικό τεχνο-ναό που αναδύεται μέσα από την τεχνητή βλάστηση ενός αθηναϊκού πάρκου; Τι έχουν να μας πουν οι ονειρικές αυταπάτες μιας τεχνητής νοημοσύνης που προβάλλονται μπροστά από το άγαλμα ενός βασιλιά που μας οδήγησε σε μια εκστρατεία στα βάθη της Ανατολής εκατό χρόνια πριν; Γιατί το ηλιοβασίλεμα δεν τελειώνει ποτέ στα videogames; Πού σταματάει το δέρμα και πού αρχίζουν τα ρούχα μας; Πώς θα ήθελες να είναι το ψηφιακό σου σώμα όταν το φυσικό σου σώμα θα έχει πεθάνει; Θα άκουγες ποτέ έναν χρησμό από μια τεχνητή νοημοσύνη χωρίς σώμα; Ξέρεις ποι@ είσαι; Μπορείς να ονειρευτείς; Μπορείς να αναπνεύσεις;

Επιστρέφοντας στο Πεδίον του Άρεως για δεύτερη χρονιά, μετά την έκθεση “You and AI”, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση έρχεται να πιάσει το νήμα από εκεί που το είχε αφήσει: Εάν το “You and AI” ασχολήθηκε με την τεχνητή νοημοσύνη και τον τρόπο που τοποθετούμαστε απέναντι σε αυτήν, με τη φετινή έκθεση, “Plásmata: Bodies, Dreams, and Data”, αναζητούμε το σώμα, το δικό μας και το άλλο. Tο ατομικό και το συλλογικό, το ανθρώπινο και το μη ανθρώπινο και –τελικά– το πλανητικό. H ψηφιακή τεχνολογία εισχωρεί στο ανθρώπινο σώμα και ταυτόχρονα το επεκτείνει.

 PLÁSMATA: BODIES, DREAMS, AND DATA
23 Μαΐου – 10 Ιουλίου 2022 | Πεδίον του Άρεως | Καθημερινά, 18:00 – 23:00

Η Βάνα Ξένου ιχνηλατεί την γυναικεία παρουσία στην έκθεση «Για εκείνη»

Από την Δήμητρα και την Περσεφόνη του ελευσινιακού μύθου στην Εύα του βιβλίου της Γένεσης, από την Ιουδήθ της Αρτεμισίας Gentileschi στην Λουκρητία του Lucas Cranach, την Hildegard of Bingen η Βάνα Ξένου μας εισάγει στο βάθος και το μυστήριο μιας μεταμορφούμενης ταυτότητας.

Info
Βάνα Ξένου / Για εκείνη
10 Μαΐου - 10 Ιουνίου, 2022
Πατριάρχου Ιωακείμ 19, 4ος όροφος, 10675 Αθήνα
210 7235 226
Ώρες λειτουργίας
Τρί, Πέμ, Παρ: 11.00-20.00
Τετ, Σάβ: 11.00-16.00

«Burning Issues - Merimbula»: Ο Δήμος Αθηναίων παρουσιάζει τη νέα έκθεση της Δανάης Στράτου

Η έκθεση αποτελείται από δύο εγκαταστάσεις οι οποίες μεταμορφώνουν ριζικά το Κέντρο Τεχνών. Η Δανάη Στράτου κατασκευάζει ένα εμβυθιστικό περιβάλλον, όπου η φωτιά, οι συμβολισμοί και οι καταστροφικές της συνέπειες παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο: οι επισκέπτες θα εισδύουν σε έναν χώρο πνευματικής αφύπνισης, σε έναν χώρο κάθαρσης και εξαγνισμού, με απώτερο σκοπό την καλλιέργεια της περιβαλλοντικής τους συνείδησης. Η έκθεση της Στράτου, η οποία είναι διεθνώς γνωστή για τις σύνθετες και μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις της, ανταποκρίνεται πλήρως και με ιδιαίτερη ευαισθησία στα φλέγοντα ζητήματα της εποχής μας, όπως είναι η ανάγκη διαμόρφωσης μιας κοινωνικής-οικολογικής συνείδησης και η ενίσχυση του καθεστώτος περιβαλλοντικής ευθύνης.

Info
Διάρκεια έκθεσης: 25 Μαΐου - 10 Ιουλίου 2022
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή 11:00 - 19:00  Σάββατο - Κυριακή 10:00 - 15:00, Δευτέρα κλειστά
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων
Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας
210 7232604

O Brice Marden συνομιλεί με την Ελληνική Αρχαιότητα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Η έκθεση περιλαμβάνει 44 έργα του καλλιτέχνη, 3 εκ των οποίων δημιούργησε ειδικά για την έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

 «Αν ζωγραφίσω κάτι στην Ελλάδα, φαίνεται ότι δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Τα χαρακτηριστικά ενός τόπου με κάποιον τρόπο εισχωρούν στον πίνακα, τουλάχιστον διεισδύουν στους δικούς μου πίνακες· και αυτό το επιδιώκω … όταν βρίσκομαι σε έναν τόπο, ανταποκρίνομαι στα ερεθίσματa του τόπου αυτού.» – Brice Marden

«Είμαι σίγουρος ότι αν δεν ζούσα σε πόλη, δεν θα χρησιμοποιούσα τόσες κατακόρυφες και οριζόντιες θέσεις. Αλλά στη συνέχεια, ζώντας στην Ελλάδα, ήρθα σε επαφή με όλο αυτό το φως. Υπάρχει ένα είδος διαύγειας, συν ότι αυτό με έχει φέρει πιο κοντά στην τέχνη παλαιότερων πολιτισμών.» – Brice Marden

Στο πλαίσιο της σειράς εκθέσεων «Θεϊκοί Διάλογοι», ο Αμερικανός καλλιτέχνης Brice Marden παρουσιάζει το έργο του σε διάλογο με επιλεγμένες αρχαιότητες από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης αλλά και τρία νέα έργα που φιλοτέχνησε ειδικά για την έκθεση στο Μουσείο. Η έκθεση με τίτλο Brice Marden και Ελληνική Αρχαιότητα διοργανώνεται από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε στενή συνεργασία με τον καλλιτέχνη και τον επιμελητή και εικαστικό Δημήτριο Αντωνίτση και θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Σταθάτου από τις 20 Μαΐου έως τις 29 Αυγούστου 2022.

Info
Έως 29 Αυγούστου 2022
Είσοδος: 10€
Μειωμένο εισιτήριο: 7€
Ελεύθερη είσοδος για τους Φίλους του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-17.00, Πέμπτη: 10.00-20.00, Κυριακή: 11.00-17.00, Τρίτη: Κλειστό.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Νεοφύτου Δούκα 4 και Βασιλίσσης Σοφίας και Ηροδότου 1
106 74, Αθήνα
210 7228321-3

ΓΕΩ Μυθολογία | από τον Μύθο στην Αλήθεια: Ξεκινά η έκθεση για την ελληνική μυθολογία και τα φυσικά φαινόμενα

Ηδιαδραστική περιοδική έκθεση φιλοξενείται στο Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πρόκειται για μία πρότυπη έκθεση, αφιερωμένη στην ελληνική μυθολογία και, πιο συγκεκριμένα, σε επιλεγμένους ελληνικούς μύθους, οι οποίοι ερμηνεύονται, μέσω διεπιστημονικής προσέγγισης, σε σχέση με γεωλογικά, παλαιοντολογικά και κλιματολογικά φαινόμενα, δεδομένα και μεταβολές της αρχαιότητας.

Info
Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας ΕΚΠΑ, Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, Αθήνα
Μάιος - Δεκέμβριος 2022
Η είσοδος στην έκθεση είναι δωρεάν

Με τον «Αμαζόνιο» ξεκινά το καινούργιο εκθεσιακό πρόγραμμα του ΕΜΣΤ

Ένα πολυσχιδές καλλιτεχνικό έργο του Δημήτρη Τσουμπλέκα. Με αναθέσεις καινούργιων έργων και άλλες δράσεις, το πρόγραμμα Extra Muros αναδεικνύει σημαντικά καλλιτεχνικά, πολιτιστικά, ευρύτερα πολιτικά τοπόσημα Οι εκθέσεις Extra Muros θα δίνουν την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει αθέατες πλευρές της πόλης και στους καλλιτέχνες τη δυνατότητα να συνομιλήσουν εντός πλαισίου με τα σημάδια της ιστορίας.

Ο Αμαζόνιος βρίσκεται στο ρέμα Πολυδρόσου. Είναι ένα πολυδιάσταστο έργο του Δημήτρη Τσουμπλέκα, που εκτυλίσσεται στο παλιό εργαστήριο του Νίκου Κεσσανλή και της Χρύσας Ρωμανού, στο κτήμα τους στο Μαρούσι. Αποτελείται από φωτογραφίες μεγάλου μεγέθους (απεικονίζουν τον χώρο και το τοπίο που τον περιβάλλει, νεκρές φύσεις τοποθετημένες στο εργαστήριο, αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες), από γλυπτικές κατασκευές (αναπάντεχες συναρμογές αντικειμένων που κυρίως βρέθηκαν στο εργαστήριο, παλιών υλικών ζωγραφικής, οργανικών υλικών από την περιοχή), καθώς και από μια εγκατάσταση στον χώρο και δύο επιτόπιες προβολές βίντεο.

Info
Πέμπτη, 05.05.2022 από τις 18.00 έως αργά
Διάρκεια έκθεσης: 05.05.2022 – 03.07.2022
Πέμπτη - Κυριακή 18.30-21.30
Κεσσανλή Σταματάκη 10, Νέο Μαρούσι, 15126, Αθήνα

 

Η Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων φιλοξενήσει την έκθεση «Hotel Splendid»

Του Γιάννη Θεοδωρόπουλου από τις 12 Μαΐου έως τις 26 Ιουνίου.

Η αναδρομικού χαρακτήρα έκθεση, που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, συγκεντρώνει 50 φωτογραφίες του καλλιτέχνη από το 2002 μέχρι σήμερα. Το Hotel Splendid, όπως και το λεύκωμα Topheth (2018), αναφέρεται στην απώλεια και στην απουσία, στη βασανιστική αναζήτηση της συγκροτημένης υποκειμενικότητας. Ο φακός του Θεοδωρόπουλου είναι μαγικός: μεταμορφώνει καθημερινά αντικείμενα που συχνά περνούν απαρατήρητα, παράγοντας εικόνες «βιωματικής γλυπτικής».

Info
Διάρκεια έκθεσης: 12 Μαΐου – 26 Ιουνίου 2022
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή 11:00 - 19:00, Σάββατο - Κυριακή 10:00 - 15:00, Δευτέρα κλειστά.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων (κτίριο Μεταξουργείου)
Λεωνίδου & Μυλλέρου, Πλ. Αυδή
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Σάββατο 11:00 - 19:00, Κυριακή 10:00 - 16:00, Δευτέρα κλειστά
210 5202420

Χαράσσουμε «Ζωγραφικές διαδρομές» με τον Γιάννη Τσαρούχη

Προσπάθησα ν΄ αφεθώ  πάντα ελεύθερος  στα ρεύματα, για να καταλαβαίνω  ποια είναι  η αληθινή μου αντοχή. {……} Το Παρίσι και τα μουσεία με οδήγησαν από τον σουρεαλισμό στο ρεαλισμό. (Τσαρούχης, Αγαθόν το εξομολογείσθαι, σ.180)

Η καινούρια έκθεση του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη περιλαμβάνει μια επιλογή έργων που έγινε με σκοπό να παρακολουθήσει ο επισκέπτης τον τρόπο με τον οποίο προχωρούσε την δουλειά του. Είναι ενδιαφέρον να καταλάβει κανείς ότι η πορεία του είναι συνεχής, παρ’ όλες τις αλλαγές. Όσο προχωρούσε κρατούσε τα στοιχεία που τον ενδιέφεραν και τα χρησιμοποιούσε στις επόμενες αναζητήσεις του. Υπάρχει μια αμεσότητα στα έργα και στα σχόλια του.

Info
Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη
Πλουτάρχου 28, Μαρούσι
210 8062 636 – 7
Διάρκεια έκθεσης  7 Μαΐου -  31 Ιουλίου 2022 Δευτέρα – Παρασκευή 9.00 – 14.00, Σάββατο και Κυριακή  10.00 – 15.00

Ο Δήμος Αθηναίων παρουσιάζει την πρώτη αναδρομική έκθεση του Πάνου Κουτρουμπούση

Ο Δήμος Αθηναίων παρουσιάζει την πρώτη αναδρομική έκθεση του συγγραφέα και εικαστικού Πάνου Κουτρουμπούση (1936-2019) στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» από τις 6 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου. Η αναδρομική έκθεση «Ο Πάνος Κουτρουμπούσης στην αγκαλιά του Κρισγιαούρτι», που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, συγκεντρώνει το εικαστικό έργο του cult συγγραφέα ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2019.

Info
Διάρκεια έκθεσης: Έως τις 5 Ιουνίου 2022
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή 11:00 - 19:00 Σάββατο - Κυριακή 10:00 - 15:00, Δευτέρα κλειστά.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» Δήμου Αθηναίων
Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης - Θησείο
210 3452150

ΙΠΠΟΣ: Η έκθεση για το άλογο στην αρχαία τέχνη παρατείνεται

«Το άλογο είναι κάτι όμορφο...κανείς δε θα κουραστεί να το κοιτάζει όσο επιδεικνύεται στο θεατή με όλο του το μεγαλείο»

Αυτά έγραψε ο Αθηναίος Ξενοφών στην πραγματεία του Περί Ιππικής τον 4ο π.Χ. αιώνα. Το γεγονός ότι οι αρχαίοι Αθηναίοι έτρεφαν μεγάλο θαυμασμό για τα άλογά τους και τα είχαν σε υψηλή εκτίμηση, είναι εμφανές σε όλες τις εκφάνσεις της καλλιτεχνικής τους έκφρασης: από τις ταφές των αλόγων της Εποχής του Χαλκού (1200 π.Χ.) έως την παράσταση ιππέων στη γλυπτή ζωφόρο του Παρθενώνα.

Info
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, Πτέρυγα Ι. Μακρυγιάννη, Σουηδίας 61, 106 76 Αθήνα
Είσοδος Ελεύθερη
Ώρες Λειτουργίας:  Τετάρτη 12:00 – 18:00, Πέμπτη 16:00 – 22:00, Παρασκευή 12:00 – 18:00, Σάββατο 12:00 – 18:00, Κυριακή 12:00 – 18:00.