Ακούσαμε το Rankarumpu των Korpiklaani

korpiklaani
ΔΕΥΤΕΡΑ, 08 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 5 Απριλίου 2024

Στη χώρα των χιλίων λιμνών, οι Φινλανδοί περιγράφουν τη σημαία τους ως "Sininen Ja Valkoinen" (Μπλε και άσπρη). Αν πατήσετε το play στον παραπάνω δίσκο, οι πρώτες λέξεις που θα ακούσετε είναι οι "Sininen Taivas Ja Valkoinen Maa" (Μπλε ουρανός και άσπρη Γη), περιγραφή που είναι η πιο ταιριαστή για τη χώρα τους.

Οι Korpiklaani είναι από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις αυτού που ονομάζουμε Folk Metal, η μίξη δηλαδή της παραδοσιακής μουσικής μιας χώρας, η οποία πλαισιώνει τον σκληρό ήχο και δημιουργεί μια καινούρια ηχητική προσέγγιση. Και μιας και το Heavy Metal είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που έχει φτάσει μέχρι και στα πιο μακρινά σημεία του πλανήτη, η ιδέα της πρόσμιξής του με κάτι άλλο, φαινομενικά αταίριαστο, είναι αυτό που δίνει και τις μεγαλύτερς εκπλήξεις. 

Η συμμορία του δάσους (έτσι μεταφράζεται το όνομα της μπάντας) κυκλοφορεί το νέο, 12ο της άλμπουμ, πιστή και σταθερή στο να δημιουργούν καινούρια τραγούδια, που υμνούν τις παραδόσεις της χώρας τους, τη μοναδική τους φύση καθώς και τις στιγμές της ζωής τους, κατά βάση στην ύπαιθρο (και την αγάπη τους στο αλκοόλ). 

Όπως και οι υπόλοιπες μπάντες του folk metal, έτσι και οι Korpiklaani γίνονται δέκτες μεγάλης αποδοχής στα καλοκαιρινά ευρωπαϊκά φεστιβάλ, που συνήθως είναι και πολυπολιτισμικά. Αυτό συμβαίνει γιατί η μίξη των παραδοσιακών οργάνων που χρησιμοποιούν (Βιολί, ακορντεόν ή hurdy gurdy), με τις σκληρές κιθάρες και τους γρήγορους, χαρούμενους ρυθμούς αλλά και η ανέμελη διάθεση που αποπνέουν τα τραγούδια τους, γίνεται η αφετηρία για μοναδικά συναυλιακά πάρτυ.

Αν ψάχνετε μια καινούρια ηχητική πρόταση με τα δικά της στοιχεία και δεν σας ενοχλεί η απόδοση μιας γλώσσας με βαριά σύμφωνα και 2 ή 3 ίδια κολλημένα στη ίδια συλλαβή φωνήεντα, οι Korpiklaani είναι κάτι για να ασχοληθείτε και είμαστε σίγουροι ότι θα περάσετε καλά. Και επειδή έχουν επισκεφτεί μόνο μια φορά τη χώρα μας, ευχόμαστε να τους ξαναδούμε.

Δείτε τα 2 βίντεο για τα καινούρια τραγούδια Saunaan εδώ και για το Aita εδώ

Επιμέλεια: Βασίλης Σκουρτόπουλος / [email protected]