«Η ζωή με το δικό σου φως»: Τρεις στιγμές από τη ζωή της Μαλίκα σε μια αγροτική περιοχή του Μαρόκου

abdellah
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 07 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

Του Taia Abdellah από τις εκδόσεις Πόλις.

Η ιστορία

Τρεις στιγμές από τη ζωή της Μαλίκα, μιας γυναίκας από αγροτική περιοχή του Μαρόκου. Από το 1954 ως το 1999. Από την εποχή της γαλλικής αποικιοκρατίας μέχρι τον θάνατο του βασιλιά Χασάν Β'.
Οι Γάλλοι έστειλαν τον πρώτο της άντρα να πολεμήσει στην Ινδοκίνα.
Στη δεκαετία του 60, ζει στο Ραμπάτ και κάνει τα πάντα για να εμποδίσει την κόρη της, τη Χαντίτζα, να γίνει υπηρέτρια στη βίλα μιας πλούσιας Γαλλίδας, της Μονίκ.
Την παραμονή του θανάτου του Χασάν Β', ένας νεαρός ομοφυλόφιλος κλέφτης, ο Τζάφαρ, μπαίνει στο σπίτι της και είναι έτοιμος να τη σκοτώσει.
Σ' αυτές τις σελίδες μιλάει η Μαλίκα. Από την αρχή ως το τέλος. Αφηγείται με πάθος τις στρατηγικές της για να γλιτώσει από τις αδικίες της Ιστορίας. Για να επιβιώσει. Να κερδίσει μια μικρή θέση στον κόσμο.
Η Μαλίκα είναι η μητέρα μου: η Μ'Μπαρκά Αλλαλί Ταϊά (1930-2010). Αυτό το βιβλίο είναι αφιερωμένο σ' εκείνη. (Αμπντελά Ταϊά, από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Απόσπασμα από το βιβλίο

«Η Γαλλία είναι ακόμα εδώ. Ο άντρας της Μονίκ είχε μια πολύ συγκεκριμένη αποστολή, όταν ήρθε στο Μαρόκο: να διαλέξει υγιείς νεαρούς άντρες για να τους στείλει στη Γαλλία. Για την οικοδόμηση της Γαλλίας. Για την ανοικοδόμηση της Γαλλίας. Εμείς δεν είμαστε τίποτα. Μας έχουν σαν ζώα. Μπορούν να διαλέγουν ανάμεσά μας όποιους θέλουν, να διαλέγουν τη μοίρα μας για λογαριασμό μας. Να αποφασίζουν για τη ζωή και τον θάνατό μας.

Δεν είμαστε άνθρωποι σαν αυτούς. Αυτοί ξέρουν τα πάντα. Εμείς είμαστε αμόρφωτοι. Φυσικά. Και αξίζει στους αμόρφωτους να είναι σκλάβοι. Γι’ αυτό γεννήθηκαν.»