Αυτό Το Καλοκαίρι στο Θόλο μαθαίνουμε τη σημασία του μύθου στο παρόν

eleni-papanastasiou-panos-profitis-petros-moris-balinia-sboronou-mythologiesneoi-topoiekthesi-sto-tholo-tou-kpisn Φωτογραφία ΚΠΙΣΝ_Μαρίζα Καψαμπέλη

Ελένη Παπαναστασίου, Πάνος Προφήτης, Πέτρος Μώρης, Βαλίνια Σβορώνου

ΤΕΤΑΡΤΗ, 27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022

Tο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) υποδέχεται το Καλοκαίρι στο Θόλο και σε συνεργασία με την ARTWORKS τον διαμορφώνει σε ένα φιλόξενο νέο τόπο συνάντησης του κοινού, με πρωτότυπο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και έργα σύγχρονης τέχνης που πραγματεύονται τη σημασία του μύθου στο παρόν.

Από τις 18 Ιουλίου έως τις 11 Σεπτεμβρίου 2022 η έκθεση Μυθολογίες | Νέοι Τόποι παρουσιάζεται στο Θόλο του ΚΠΙΣΝ με ελεύθερη είσοδο χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).  Η έκθεση περιλαμβάνει γλυπτά, εγκαταστάσεις και μια εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας και διερευνά τη μακρόχρονη και πολύπλοκη σχέση μας με τη μυθολογία, καθώς και τον ρόλο που αυτή διαδραματίζει στη βιωμένη πραγματικότητα και στα όρια της φαντασίας μας. 13 έργα σύγχρονης τέχνης αναμετρώνται με την κλίμακα του Θόλου· σε μια κοσμογονία διαφορετική, εμφανίζονται μυθικές φιγούρες που παραπέμπουν στο υπέδαφος, στο ανασκαφικό παρελθόν, στην τεχνολογική-ψηφιακή σφαίρα και στην επιστημονική φαντασία. Το χώρο επιμελείται αρχιτεκτονικά η Ελένη Παπαναστασίου δημιουργώντας ένα σύστημα καθισμάτων. Η διάταξή τους είναι ελεύθερη, ώστε η κίνηση ανάμεσά τους και στα γλυπτά να μην είναι ιεραρχημένη ούτε καθοδηγούμενη, προκρίνοντας την αίσθηση ότι το σώμα βρίσκεται στο κέντρο μιας σφαίρας.

ΚΠΙΣΝ_Μαρίζα Καψαμπέλη

Πέτρος Μώρης, Σφίγγα V, IV και ΙΧ

Τέσσερις σύγχρονοι καλλιτέχνες -Θεόδωρος Γιαννάκης, Πέτρος Μώρης, Πάνος Προφήτης, Βαλίνια Σβορώνου- εκθέτουν έργα με ευθείες μυθολογικές αναφορές που δίνουν νέες ερμηνείες αρχετύπων. Επιχειρούν να αποκαλύψουν τους μηχανισμούς με τους οποίους κατασκευάζονται και εδραιώνονται πεποιθήσεις οι οποίες θεωρούνται πλέον αυτονόητες. Ταυτόχρονα, με τα έργα τους, εξετάζουν τη λειτουργία του μύθου, τη σχέση του με τις κατηγορίες “φύση” και “πολιτισμός” και τη χρήση του στην αφήγηση της επικαιρότητας, ενώ υπενθυμίζουν τη συχνά ανατρεπτική του δυναμική. Οι δημιουργοί παρατηρούν τη μεταβαλλόμενη συνθήκη του μύθου και προτείνουν απρόσμενους, παιγνιώδεις και παραγωγικούς τρόπους αμφισβήτησης κυρίαρχων αφηγήσεων· οικειοποιούνται και ξαναγράφουν το σώμα του μύθου, ανιχνεύοντας νέα μορφολογικά μονοπάτια σε νέους τόπους.

ΚΠΙΣΝ_Μαρίζα Καψαμπέλη

Πάνος Προφήτης, Σίβυλλες και Άρπυιες

Η έκθεση διοργανώνεται από το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) σε συνεργασία με την ARTWORKS. Συμμετέχουν οι: Θεόδωρος Γιαννάκης, Πέτρος Μώρης, Πάνος Προφήτης, Βαλίνια Σβορώνου (SNF ARTWORKS Fellows). Αρχιτεκτονική Xώρου - Ειδικές Kατασκευές: Ελένη Παπαναστασίου (SNF ARTWORKS Fellow)

ΚΠΙΣΝ_Μαρίζα Καψαμπέλη

Βαλίνια Σβορώνου,Ενδυμίων (Ένα Αντικείμενο Ομορφιάς είναι Χαρά Αιώνια)

Info
Μυθολογίες | Νέοι Τόποι
Ελεύθερη είσοδος
Καθημερινά, 18/07/2022 - 11/09/2022 | 10.00-22.00
Θόλος, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)
Λ. Συγγρού 364, Καλλιθέα

Περισσότερες πληροφορίες για τους καλλιτέχνες και τα έργα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας καθώς και στις σελίδες στα social media @SNFCC.