Γνωριμία με δυο υπέροχα βιβλία που ταιριάζουν στο καλοκαίρι, στο 16ο Φεστιβάλ ΛΕΑ

ekdoseis-ikaros
ΤΡΙΤΗ, 11 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

Για άλλη μια χρονιά οι εκδόσεις Ίκαρος συμμετέχουν στο πρόγραμμα του 16ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΕΑ – Λογοτεχνία Εν Αθήναις, και έχουν την χαρά να υποδέχονται στην Αθήνα δύο σημαντικές γυναίκες συγγραφείς, την Ισπανίδα Σάρα Μέσα και την Μεξικανή Γουαδαλούπε Νέτελ.

Σάρα Μέσα
Συζήτηση/Παρουσίαση Βιβλίου

Τρίτη 25 Ιουνίου στις 20:30
Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας – Ταράτσα (Σκουφά 31)

Η Σάρα Μέσα συνομιλεί με τη διευθύντρια του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας Πιλάρ Τένα και τις δημοσιογράφους Αναστασία Καμβύση (Marie Claire) και Φωτεινή Σίμου (ELLΕ) για το έργο της με αφορμή το νέο της μυθιστόρημα Η οικογένεια.

Στην Οικογένεια υπάρχουν πολλές συναισθηματικές ρωγμές, πολλές σιωπές και βάναυσες χειρονομίες, και η Sara Mesa προσπαθεί να αλλάξει την αρχετυπική αναπαράσταση της οικογένειας, να σπάσει ορισμένα ταμπού…

―Εl Periódico Mediterráneo

Η Sara Mesa γράφει απαλλαγμένη από κλισέ, με γλώσσα προσεγμένη και ακριβή.

―Letras Libres

Η Sara Mesa (Σάρα Μέσα) γεννήθηκε στη Μαδρίτη το 1976 και σε μικρή ηλικία μετακόμισε με την οικογένειά της στη Σεβίλλη, όπου και κατοικεί μέχρι σήμερα. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία και ισπανική φιλολογία. Η ποιητική της συλλογή Este jilguero agenda απέσπασε το Βραβείο Ποίησης Miguel Hernández 2007. Το βιβλίο της Cuatro por Cuatro (2013) ήταν στη βραχεία λίστα για το Βραβείο Μυθιστορήματος Herralde, ενώ το Cicatriz (2015) απέσπασε το Βραβείο El Ojo Crítico. Το Πίσω από τους θάμνους (Ίκαρος, 2019) εξέπληξε τη διεθνή κριτική για τον αξιοθαύμαστο τρόπο προσέγγισης των κοινωνικών προτύπων αλλά και τη ζωντανή του γλώσσα. Το Ένας έρωτας (Ίκαρος, 2020) απέσπασε το Βραβείο Βιβλιοπωλών Ισπανίας 2021, βρέθηκε στη βραχεία λίστα του Βραβείου Strega Europeo 2022 και χαρακτηρίστηκε από τις εφημερίδες El País, La Vanguardia, El Cultural και El Correo ως το σημαντικότερο βιβλίο του 2020. H Οικογένεια (Ίκαρος, 2023) απέσπασε το Βραβείο Cálamo Extraordinario 2022 και μεταφράζεται ήδη σε περισσότερες από επτά γλώσσες.

Με την υποστήριξη της Acción Cultural Española, της Πρεσβείας της Ισπανίας, του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας και των εκδόσεων Ίκαρος.

Live Streaming. Ταυτόχρονη Μετάφραση

Γουαδαλούπε Νέτελ
Συζήτηση / Παρουσίαση Βιβλίου
Πέμπτη 27 Ιουνίου στις 21:30
Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας – Ταράτσα (Σκουφά 31)

Η Γουαδαλούπε Νέτελ συνομιλεί με τη μεταφράστριά της, Νάννα Παπανικολάου, και τη Φωτεινή Τσαλίκογλου, συγγραφέα, Καθηγήτρια Ψυχολογίας για το νέο της μυθιστόρημα Η Μοναχοκόρη.

Η Nettel μας μεταφέρει στην καρδιά των μόνων πραγμάτων που έχουν πραγματικά σημασία: της ζωής, του θανάτου και των σχέσεών μας με τους άλλους.

— Annie Ernaux, (Νόμπελ Λογοτεχνίας 2022)

Ένα αιχμηρό, δυνατό μυθιστόρημα για το πώς ακόμα και η πιο βραχύβια σχέση μπορεί να αλλάξει την υπόλοιπη ζωή μας.

― Publishers Weekly

Η Guadalupe Nettel (Γκουαδαλούπε Νέτελ) γεννήθηκε στο Μεξικό το 1973 και μεγάλωσε μεταξύ Μεξικού και Γαλλίας. Απέκτησε διδακτορικό στη Γλωσσολογία από το EHESS στο Παρίσι. Είναι συγγραφέας των βραβευμένων μυθιστορημάτων El huésped (2006), El cuerpo en que nací (2011) και Después del invierno (2014, Βραβείο Μυθιστορήματος Herralde). Έχει εκδώσει επίσης τρεις συλλογές διηγημάτων. Το έργο της έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από δεκαπέντε γλώσσες και έχει δημοσιευτεί σε έντυπα όπως τα Granta, The White Review, El País, The New York Times, La Repubblica και La Stampa. Σήμερα ζει στην Πόλη του Μεξικού, όπου είναι διευθύντρια του περιοδικού Revista de la Universidad de México.

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Μεξικού, του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, του Κέντρου Μεξικανικών Σπουδών του UNAM της Μαδρίτης και των εκδόσεων Ίκαρος. Σε συνεργασία με τη Σχολή Abanico

Live Streaming. Ταυτόχρονη Μετάφραση