Ο Arthur Jafa στον Πειραιά: Το Χρυσό Λιοντάρι της Βενετίας για πρώτη φορά στην Ελλάδα

arthur-Jafa-love-is-the-message-the-message-is-death-2016-video-still--arthur-Jafa-courtesy-of-the-artist-and-gladstone-gallery-arthur-Jafa-courtesy-of-the-artist-and-gladstone-gallery

Arthur Jafa Love is the Message, The Message is Death, 2016 Video Still © Arthur Jafa Courtesy of the artist and Gladstone Gallery

ΤΡΙΤΗ, 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022

Με πρωτοβουλία του Greece in USA.

Στο «Πειραιάς Artport II» από τις 9 Σεπτέμβριου παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα έργο του Arthur Jafa. Ένας από́ τους πλέον επιφανείς Αμερικανούς καλλιτέχνες, με παγκόσμια φήμη για τα έργα του και βραβευμένος με το Χρυσό Λιοντάρι στη Μπιενάλε της Βενετίας το 2019 παρουσιάζει στην Ελλάδα το έργο «Love Is The Message, The Message Is Death». Μια πρωτοβουλία του Greece in USA και της διεθνούς Ελληνίδας επιμελήτριας Σωζήτας Γκουντούνα σε συνεργασία με την διοίκηση του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

«Love Is The Message, The Message Is Death»

Στο «Πειραιάς Artport II» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο Arthur Jafa, ένας από τους πλέον επιφανείς Αμερικανούς καλλιτέχνες βραβευμένος με το Χρυσό Λιοντάρι στη Μπιενάλε της Βενετίας 2019 με το έργο «Love Is The Message, The Message Is Death».

Ως εικαστικός, κινηματογραφιστής και θεωρητικός o  Arthur Jafa εξετάζει την ιστορία και τις εμπειρίες των Αφροαμερικανών.

Portrait of Arthur Jafa © Arthur Jafa Courtesy of the artist and Gladstone Gallery Photography by Robert Hamacher

Πλαισιωμένο από το «Ultralight Beam»,  το χιπ-χοπ τραγούδι του Kanye West, το οποίο είναι εμπνευσμένο από το ευαγγέλιο, το «Love Is The Message» είναι μια αριστοτεχνική σύγκλιση φωτογραφιών που βρέθηκαν που ανιχνεύουν την αφροαμερικανική ταυτότητα μέσα από ένα ευρύ φάσμα εικονογραφίας. Σε αυτήν την αιχμηρή συμπερίληψη, ο Αφροαμερικανός Jafa αποκαλύπτει τόσο την ευπάθεια όσο και την εξουσία του ως καλλιτέχνη - τι σημαίνει να συνεισφέρεις στο απέραντο και πολύπλοκο έδαφος της αναπαράστασης των Αφροαμερικανών. Ενώ το Love Is The Message ενσαρκώνει με θλίψη την επιθυμία του καλλιτέχνη να δημιουργήσει έναν κινηματογράφο που «αναπαράγει τη δύναμη, την ομορφιά και την αλλοτρίωση της Μαύρης Μουσικής», είναι επίσης μια υπενθύμιση ότι το συλλογικό πλήθος που ορίζει το «Blackness» αποτελείται από μοναδικά άτομα, πολλαπλές ταυτότητες και άπειρες διαφορές.

«Πώς θα ήταν η Αμερική αν αγαπούσαμε τους μαύρους όσο και την κουλτούρα των Μαύρων;» αναρωτιέται μια νεαρή γυναίκα που αντικρίζει την κάμερα, ένας άλλος δηλώνει: «Εμείς [οι Μαύροι] δεν είμαστε εξωγήινοι».

Arthur Jafa Love is the Message, The Message is Death, 2016 Video Still © Arthur Jafa Courtesy of the artist and Gladstone Gallery

Καθώς παρακολουθούμε το βίντεο, παρατηρούμε τον αγώνα για τα πολιτικά δικαιώματα των Αμερικανών Μαύρων από την πρώιμη εποχή του M. L. King μέχρι σήμερα. Ενδιάμεσα διεισδύουν κολλάζ βίντεο με ισχυρές προσωπικότητες που εκπροσωπούν την αμερικανική μαύρη κουλτούρα—όπως οι Hortense Spillers, Louis Farrakhan Sr., Miles Davis και Notorious B.I.G.— μέχρι καθημερινούς Αμερικανούς που αγωνίζονται για τα πολιτικά δικαιώματα.

Το ARTPORT στοχεύει να ερευνήσει τόσο το οπτικό όσο και το αισθητικό δυναμικό των πειραματισμών στα εικαστικά, ειδικά στο πλαίσιο των σύγχρονων Εκθέσεων Τέχνης καθώς και του Πειραιώτικου πολιτιστικού περιβάλλοντος. Το πρόγραμμα εγκαινιάστηκε στις 8 Σεπτεμβρίου του 2021 με την πρώτη ατομική έκθεση “/Torture” του  Andres Serrano στην Αθήνα, ενός από του πιο διακεκριμένους Αμερικανούς καλλιτέχνες, που εγκαινίασε το νέο χώρο του Θεάτρου στην Αποθήκη Ε3 του ΟΛΠ και με την παρουσίαση της βίντεο εγκατάστασης με τίτλο  "The Airport" του John Akomfrah στην κεντρική σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

 Portrait of Arthur Jafa  ©Arthur Jafa Courtesy of the artist and Gladstone Gallery Photography by Robert Hamacher

Info
Ατομική έκθεση Arthur Jafa
Πέτρινη Αποθήκη ΟΛΠ – Πύλη E2
9/9 – 2/10/22
Καθημερινά 13.00 – 20.00