Πέθανε ο Σταμάτης Κόκκοτας

kokkotas
ΣΑΒΒΑΤΟ, 01 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022

Άλλη μια μεγάλη απώλεια για την χώρα και τον πολιτισμό.

Ξημερώματα του Σαββάτου απεβίωσε ο μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής Σταμάτης Κόκκοτας σε ηλικία 85 ετών. Ο θάνατός του συνέβη στο Ασκληπιείο Βούλας όπου νοσηλευόταν σε σοβαρή κατάσταση, καθώς τα τελευταία τέσσερα χρόνια έδινε μάχη με τον καρκίνο.

Ο Σταμάτης Κόκοτας ήταν κορυφαίος  λαϊκός τραγουδιστής, με τα όσα τραγούδησε να εξακολουθούν έως και σήμερα να ακούγονται και να αγαπώνται από τις επόμενες γενιές.

Γεννήθηκε στις 23 Μαρτίου 1937 στην Αθήνα. Ο πατέρας του ήταν γιατρός αλλά τον έχασε όσο ήταν ακόμα μικρός. Έτσι, μεγάλωσε με την μητέρα του και τα αδέρφια του (τρία αγόρια, τρία κορίτσια).

Στα 15 του χρόνια του δώρισαν μία κιθάρα και τότε κατάλαβε ότι θέλει να ασχοληθεί με τη μουσική. Στα ’60s πήγε στην εκπομπή νέα ταλέντα της κρατικής τηλεόρασης μαζί με δύο φίλους του και παρουσίασαν το τρίο Μπραζίλ. Ο Σταμάτης Κόκοτας ξεχώρισε αμέσως, όμως η οικογένειά του τον έστειλε στο Παρίσι για σπουδές.

Εκεί ξεκίνησε να εμφανίζεται σε νυχτερινά κέντρα, όπου και γνωρίστηκε με τον Σταύρο Ξαρχάκο. Εκείνος ήταν ο άνθρωπος που αναγνώρισε το ταλέντο του, τον έπεισε να επιστρέψει στην Ελλάδα και τον σύστησε στο ελληνικό κοινό.

Τις δεκαετίες του 1960 και 1970 ο Σταμάτης Κόκοτας είχε σημαντική δισκογραφική παρουσία, με τις πωλήσεις του να ξεπερνούν τις 100.000 για κάθε επιτυχία.

Συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες της εποχής και ερμήνευσε τραγούδια του Σταύρου Ξαρχάκου, του Γιάννη Σπανού, του Απόστολου Καλδάρα, του Δήμου Μούτση και του Γιώργου Ζαμπέτα.