«Σχέδια του χάους»: Το νέο νουάρ μυθιστόρημα του Μίνου Ευσταθιάδη κυκλοφορεί

sxedia-tou-xaous
ΤΡΙΤΗ, 04 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022

Από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Από τις εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφορεί το νέο βιβλίο του Μίνου Ευσταθιάδη, που διαδραματίζεται στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ο δημοφιλής συγγραφέας δημιουργεί μια καθηλωτική αφήγηση γεμάτη από μυστήριο και στιβαρούς χαρακτήρες.

Ένα βιβλίο που φανερώνει το συγγραφικό εκτόπισμα του Μίνου Ευσταθιάδη και τον τοποθετεί ανάμεσα στους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς στο είδος του. Στα Σχέδια του χάους οι αναγνώστες των προηγούμενων βιβλίων του θα ανακαλύψουν ένα γνώριμο πρόσωπο, στην αρχή της ζωής του.

Το βιβλίο

 

Αυτή την ιστορία δεν ήταν εύκολο να την πω. Φόνοι γίνονται κάθε μέρα. Άλλοι λύνονται, άλλοι πάλι όχι. Ελάχιστοι όμως καταλήγουν να σε στοιχειώνουν.

Ένα κουβάρι χωρίς άκρη. Ίσως φταίει που, όταν συνέβησαν όλα αυτά, ήμουν ακόμα παιδί. Πέρασαν χρόνια για να δω ξεκάθαρα τα πρόσωπα– κυρίως των φίλων μου. Ο πιο περίεργος μαθητής του σχολείου, ένας δάσκαλος που μιλούσε μια άλλη γλώσσα, μια μάνα που εξαφανίστηκε, ένας σιωπηλός δικηγόρος και ο γιος κάποιου Ρώσου μαφιόζου.

Το όπλο, ένα κουζινομάχαιρο, βρέθηκε στον βυθό του υδροβιότοπου πουλιών. Και το πτώμα χαμογελούσε, σκεπασμένο όμορφα με το σεντόνι του. Πώς διάολο κάνεις έναν ετοιμοθάνατο να χαμογελά, μου λες;

Ο Μίνως Ευσταθιάδης σπούδασε νομικά στην Αθήνα και στο Ανόβερο. Έχει γράψει τα μυθιστορήματα Έξοδος (Ανατολικός, 2001), Χωρίς γλώσσα (Καστανιώτης, 2004) και Το δεύτερο μέρος της νύχτας (Ωκεανίδα, 2014) που εκδόθηκε στα γερμανικά (Acabus, 2014).Το έργο του Το Γεύμα πήρε το βραβείο Πρωτότυπου Θεατρικού Έργου της Ε.Θ.Ε., προτάθηκε για το βραβείο του διεθνούς διαγωνισμού Eurodram της Γερμανίας και μεταφράστηκε στα αγγλικά, στα γερμανικά, στα γαλλικά και στα ουγγρικά. Το μυθιστόρημά του Ο Δύτης (Ίκαρος, 2018) εκδόθηκε στα γαλλικά (Actes Sud, 2020) και βρέθηκε στη βραχεία λίστα των βραβείων Athens Prize for Literature, Violeta Negra Occitanie και Prix du Livre Européen, ενώ το Κβάντι (Ίκαρος, 2020) θα κυκλοφορήσει το 2023 στα γαλλικά. Όταν δεν γράφει, κάνει windsurfing – και το αντίστροφο. Ζει κοντά στη θάλασσα.