10 τραγούδια που πάντα θα μας κάνουν να... κλαίμε

sad-songs-bowie-adele-coldplay-radiohead
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Υπάρχουν τραγούδια για χορό, υπάρχουν τραγούδια για να γινόμαστε χαρούμενοι, υπάρχουν όμως και τραγούδια που τις περισσότερες φορές μας κάνουν να δακρύζουμε. Το παρακάτω top-10 συγκεντρώνει μερικά από τα πιο σπαραξικάρδια κομμάτια που γράφτηκαν στη μουσική. Πάρτε χαρτομάντιλα!

Bill Withers - «Ain't No Sunshine»

Το τραγούδι αυτό του Bill Withers γράφτηκε το 1971. Ο Withers το εμπνεύστηκε αφού είδε την ταινία «Days of Wine and Roses». Το μήνυμα που του καρφώθηκε στο μυαλό ήταν ότι κάποιες φορές χάνεις στη ζωή σου πράγματα που πιθανώς να μη σου έκαναν καλό.

Black Sabbath  - «Changes»

Ποιος θα πίστευε ότι αυτοί οι σκοτεινοί πρίγκιπες θα μπορούσαν να είναι τόσο ευαίσθητοι; Κι όμως, αυτό το κομμάτι ήταν ένα τρυφερό τραγούδι χωρισμού από μια μπάντα που συνήθιζε να μένει μακριά από αυτά τα θέματα. Η αθάνατη αυτή μπαλάντα, βασισμένη στο πιάνο, ήταν το αποτέλεσμα του χωρισμού του ντράμερ της μπάντας Bill Ward. Αλλά οι Black Sabbath ερμηνεύουν τόσο ντελικάτα και τρυφερά αυτό το κομμάτι που ξεπερνά την προσωπική ιστορία. Όταν ο Ozzy Osbourne τραγουδά «I feel unhappy, I feel so sad / I lost the best friend that I ever had», είναι σαν να δακρύζει.

Adele - «Someone Like You»

Το τραγούδι της Adele και του Dan Wilson είναι εμπνευσμένο από έναν χωρισμό και μιλά για το πώς η ερμηνεύτρια προσπαθεί να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση. Το πιάνο, που είναι και το μοναδικό μουσικό όργανο στο τραγούδι, εντείνει ακόμα περισσότερο την μελαγχολική ατμόσφαιρα.

John Lennon - «Beautiful Boy (Darling Boy)»

Ένα τραγούδι-δώρο του Lennon στον γιο του Sean. Είναι ένα γλυκό και συναισθηματικό κομμάτι, που δημιουργεί συγκίνηση με την ιστορία του. Ο αδικοχαμένος πρώην τραγουδιστής των Beatles του το τραγουδούσε κάθε βράδυ πριν κοιμηθεί.

David Bowie - «Space Oddity»

Πόσα πράγματα είναι τόσο επώδυνα όσο το να πεθαίνει κανείς μόνος του; Ειδικά μάλιστα, αν είσαι και μόνος στο σύμπαν, χωρίς ελπίδα να ξαναδείς ποτέ τους φίλους και την οικογένειά σου… Αυτό έγινε στην περίπτωση του πρωταγωνιστή του τραγουδιού του David Bowie. Το κομμάτι προς το τέλος γίνεται σχεδόν θλιβερό και τρομακτικό με τους στίχους «Your circuit's dead, there's something wrong».

The Beatles - «Yesterday»

Το τραγούδι που ψηφίστηκε ως το καλύτερο κομμάτι του περασμένου αιώνα, γράφτηκε από τους Beatles το 1965. Είναι ένα μελαγχολικό κομμάτι με ακουστική κιθάρα που μιλά για τον χωρισμό. Ποιος δε συγκινείται όμως, στο άκουσμα της μουσικής και των στίχων «Why she had to go / I don't know, she wouldn't say / I said something wrong / Now I long for yesterday»;

R.E.M. - «Everybody Hurts»

Ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα κομμάτια του συγκροτήματος, είναι γραμμένο σύμφωνα με τους ίδιους για τα προβλήματα της εφηβείας. Είναι ένα τραγούδι που έχει φτιαχτεί για να δίνει ελπίδα, και έχει χρησιμοποιηθεί από πολλές οργανώσεις ψυχολογικής βοήθειας.

Coldplay - «The Scientist»

Αναφερόμενο σε μια σχέση που έχει πάρει τον λάθος δρόμο, το συγκεκριμένο κομμάτι συνοδεύεται από ένα καταπληκτικό videoclip που δείχνει ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα, με τη δράση να πηγαίνει προς τα πίσω, δείχνοντας πως ο ήρωας θα ήθελε να γυρίσει το χρόνο και να απολογηθεί.

Radiohead - «Creep»

Το πασίγνωστο και πολυαγαπημένο τραγούδι των Radiohead, αν και με ηλεκτρικό ήχο, είναι ένα βαθιά μελαγχολικό κομμάτι. Το τραγούδι έγραψε ο Thom Yorke ενώ σπούδαζε στο τέλος του ’80. Μιλά για έναν ερωτευμένο άντρα που κυνηγά απεγνωσμένα μια γυναίκα, αλλά στο τέλος όμως, χάνει την αυτοπεποίθησή του και αυτοαπορρίπτεται.

Johnny Cash - «Hurt»

Αν και διασκευή των Nine Inch Nails, το κομμάτι άλλαξε ολοκληρωτικά στην εκδοχή του Cash. Αφηγούμενο μια ζωή γεμάτη πόνο, αλλά και την ανάγκη για λύτρωση, η ερμηνεία του «Άντρα με τα Μαύρα» δημιουργεί ανατριχίλες.

Ροζίνα Αράπη
Βάλια Κανελλοπούλου
[email protected]