Είναι ή δεν είναι αυθεντικός Pollock τελικά;

polok
ΤΡΙΤΗ, 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Σχεδόν 60 χρόνια μετά το θάνατό του, ο πρωτοπόρος ζωγράφος Jackson Pollock, διχάζει. Ο λόγος, ένας πίνακας- ερωτική αφιέρωση στην ερωμένη του επίσης ζωγράφο, Ruth Klingman.

Η επιστήμη «επιτίθεται» στους ειδικούς της τέχνης για την αυθεντικότητα ενός πίνακα, που όπως ισχυριζόταν η τότε ερωμένη του και μόνη επιζήσασα από το δυστύχημα του 1956, που κόστισε τη ζωή στο σπουδαίο ζωγράφο, Ruth Kligman είναι όντως ένας πίνακας που ο ίδιος ο Pollock είχε φιλοτεχνήσει λέγοντάς της «Ορίστε ο πίνακάς σου, ο ολοδικός σου Pollock».

Τρία χρόνια μετά το θάνατο της ερωμένης του, νέα στοιχεία της έρευνας σύμφωνα με έναν συνταξιούχο ντετέκτιβ της αστυνομίας, αποδεικνύουν περίτρανα ότι το συγκεκριμένο έργο ανήκει τον Pollock. Η Klingman είχε πάει το έργο το 1956, μόλις μερικές εβδομάδες μετά το θάνατό του Pollock, σε ειδικούς για να ορίσουν την αυθεντικότητά του, κάτι που όμως δεν έγινε ποτέ.

Ο μικρός όμως πίνακας με «πιτσιλιές» από κόκκινο, μαύρο και ασημί διχάζει καθώς από την άλλη πλευρά ο κριτικός τέχνης και ειδικός σε θέματα αυθεντικότητας του Pollock, Francis O'Connor, αρνείται την αυθεντικότητα του πίνακα επιμένοντας ότι «Κόκκινο, μαύρο και ασημί, αυτό δε θυμίζει Pollock».

Ο ντετέκτιβ και ειδικός εγκληματολόγος Nicholas D. K. Petraco, απαντά με στοιχεία που συνέλλεξε στον «τόπο του εγκλήματος» δηλαδή το σπίτι της Ruth Klingman.

Αυθεντικός ή όχι, ένα είναι σίγουρο: αν ο πίνακας κατηγοριοποιηθεί ως μη αυθεντικός αλλά που αποδίδεται στον Pollock, η αξία του δε θα ξεπεράσει τα 50.000 δολάρια. Αν όμως αποδειχτεί ότι φιλοτεχνήθηκε από τον ίδιο τον ζωγράφο, τότε η αξία του πίνακα θα αγγίξει επταψήφιο νούμερο.