Στα δικαστήρια ο Ryan O’ Neil για κλοπή πίνακα του Andy Warhol

fara
ΤΕΤΑΡΤΗ, 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Η ιστορία για το αν ή όχι ο βετεράνος της υποκριτικής Ryan O’Neil, έκλεψε τον πίνακα του Andy Warhol από το σπίτι της τότε ερωμένης του Farrah Fawcett, λίγες μόλις μέρες μετά το θάνατό της από καρκίνο στις 25 Ιουνίου του 2009, αναβιώνει αυτές τις μέρες σε δικαστήριο του Λος Άτζελες.

Στην πολυαναμενόμενη δίκη, ο δικηγόρος του O’ Neil, ισχυρίστηκε ότι ο ηθοποιός είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης του πίνακα. Οι αντίδικοι όμως, δηλαδή το Πανεπιστήμιο του Τέξας όπου φοίτησε ως νεαρή η Fawcett και στο οποίο η ηθοποιός κληροδότησε όλα τα έργα της όταν πέθανε, επιμένει ότι ο πίνακας του Warhol θα πρέπει να τοποθετηθεί σε ένα μουσείο δίπλα στο σχεδόν πανομοιότυπο πορτρέτο του αείμνηστου Άγγελου του Τσάρλι.

Το πανεπιστήμιο μήνυσε τον ηθοποιό για κλοπή τον Αύγουστο του 2011, όταν ο συγκεκριμένος πίνακας εθεάθη να κοσμεί τον τοίχο του σπιτιού του O’ Neil σε ένα επεισόδιο του ριάλιτι τηλεοπτικού προγράμματος «Ryan and Tatum: The O'Neals».

Το Πανεπιστήμιο του Τέξας ισχυρίζεται ότι η αξία του πίνακα αγγίζει τα 12 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η πλευρά του O’Neil δεν τον κοστολογεί περισσότερο από 1 εκατομμύριο δολάρια και επιμένει ότι οι αντίδικοι ίσως πρέπει να αρκεστούν στο ένα πορτρέτο της διάσημης ηθοποιού.

Μάλιστα, η πλευρά του O’ Neal ισχυρίζεται ότι ο ίδιος ο Warhol έδωσε ένα πορτρέτο στη Fawcett και ένα στον ίδιο. Ο ηθοποιός κράτησε τον πίνακα από το 1980 ως το 1989 και τον έδωσε στη Fawcett, μόνο όταν χώρισαν προσωρινά, επειδή όπως ισχυρίζεται δεν ήθελε να νιώθουν άβολα οι μελλοντικές του σχέσεις βλέποντας τον πίνακα με τη Fawcett σπίτι του.

Το ζευγάρι τα ξαναβρήκε το 2001, ο O ‘Neil διαγνώστηκε με λευχαιμία και όταν η Fawcett αρρώστησε βαριά από καρκίνο, αυτός αποφάσισε να αφήσει τον πίνακα σπίτι της. Και η ιστορία για τον ιδιοκτήτη του πίνακα συνεχίζεται στα αμερικανικά δικαστήρια…