Who is who: Madredeus

madredeus
ΠΕΜΠΤΗ, 05 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Το μουσικό σχήμα από την Πορτογαλία, που στη χώρα μας γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία, μας επισκέπτονται για μία μοναδική εμφάνιση στο Μέγαρο Μουσικής στις 10 Δεκεμβρίου και το click@Life θυμάται την πορεία τους.

- Οι Madredeus σχηματίστηκαν το 1985. Τα ιδρυτικά μέλη ήταν ο κιθαρίστας Pedro Ayres Magalhães, o κιμπορντίστας Rodrigo Leão, ο τσελίστας Francisco Ribeiro, ο Gabriel Gomes στο ακορντεόν. Ο Magalhães και ο Leão που αναζητούσαν μια τραγουδίστρια για την μπάντα τους, συνάντησαν την Teresa Salgueiro σε ένα night club της Λισαβόνας.

- Το πρώτο τους album, «Os dias da Madredeus», κυκλοφόρησε το 1987. Ηχογραφήθηκε σε ένα μοναστήρι στην πόλη τους, τον χώρο που χρησιμοποιούσαν για να κάνουν πρόβες. Οι ηχογραφήσεις ήταν ιδιαίτερα δύσκολες καθώς κάθε πέντε λεπτά το τραμ της πόλης που περνούσε ακριβώς από πάνω, διέκοπτε τη διαδικασία. Από αυτήν την εμπειρία πήραν και το όνομα τους και εμπνεύστηκαν από το όνομα της γειτονιάς, που ηχογραφούσαν, τη Madre De Deus  (Μητέρα του Θεού), το οποίο άλλαξαν σε Madredeus.

- Το 1990 κυκλοφόρησαν το album «Existir», που περιείχε τη μεγαλύτερή τους επιτυχία, το  πασίγνωστο «O Pastor». Το κομμάτι αυτό τους χάρισε μια τεράστια επιτυχία στην Ευρώπη. Ο ήχος τους ήταν ένας συνδυασμός των πορτογαλικών παραδοσιακών fados και της σύγχρονης folk μουσικής. Έφεραν την κουλτούρα της χώρας τους ένα βήμα πιο κοντά στη σημερινή εποχή, ενώ η μοναδική τους αισθητική, τόσο επί σκηνής όσο και στα videoclips, τους έκανε να ξεχωρίσουν αμέσως.

- To 1993 o Magalhães άφησε την μπάντα και αντικαταστάθηκε για λίγο καιρό από τον José Peixoto. Ο Magalhães μετά από λίγο καιρό επέστρεψε και το σχήμα είχε πλέον, δύο κιθαρίστες.

- Το 1994 ο σκηνοθέτης Wim Wenders, εντυπωσιασμένος από την παρουσία και τη μουσική τους, τους πρότεινε να ηχογραφήσουν το soundtrack της ταινίας του «Lisbon Story» και να εμφανιστούν ζωντανά σε αυτή. Η διεθνής επιτυχία ήταν πλέον γεγονός και το συγκρότημα βρέθηκε να κάνει περιοδείες από την Αμερική ως την Ασία.

- Μετά από λίγο καιρό, τα ιδρυτικά μέλη άρχισαν να αποχωρούν, με πρώτο τον Rodrigo Leão και στη συνέχεια με τους Francisco Ribeiro (που «έφυγε» από καρκίνο το 2010) και Gabriel Gomes, που θεωρούσαν ότι η μπάντα απομακρυνόταν από τον παραδοσιακό ήχο των fados, ειδικά μετά την κυκλοφορία του album «O Paraiso».

- To 1998 οι Madredeus συμμετείχαν στη μουσική συλλογή για την καμπάνια κατά του AIDS «Onda Sonora: Red Hot + Lisbon», με το «Os Dias São A Noite».

- Μετά από είκοσι χρόνια κοινής πορείας, η Teresa Salgueiro ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την μπάντα. Από τότε έχει κυκλοφορήσει έξι solo albums.

- Το 2012 οι Madredeus ανακοίνωσαν ότι επιστρέφουν δισκογραφικά με το «Essencia». Εκτός από την προσθήκη της Beatriz Nunes στα φωνητικά, η νέα σύνθεση περιλαμβάνει, τους Jorge Varrecoso, António Figueiredo (βιολί και Luís Clode (βιολοντσέλο). Το album είναι ένα μουσικό ταξίδι στην πορεία του σχήματος από τη δημιουργία του μέχρι σήμερα.

- Μετά από 3 εκατομμύρια πωλήσεις albums παγκοσμίως και μια πορεία που μετράει πάνω από 25 χρόνια, οι Madredeus θα πατήσουν επί ελληνικού εδάφους σε λίγες ημέρες, με στόχο να μας ταξιδέψουν και πάλι σε ήχους της Μεσογείου με τον δικό τους μοναδικό τρόπο.

Ροζίνα Αράπη