«Μικρά Αγγλία»: το μυθιστόρημα πίσω από την ταινία

ioanna-karustiani-fotografia-2007 ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΚΙΑΟΥ

Η συγγραφέας Ιωάννα Καρυστιάνη σε ομιλία της το 2007.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 06 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Η «Μικρά Αγγλία», η πολυαναμενόμενη ταινία του Παντελή Βούλγαρη σάλπαρε για τις κινηματογραφικές αίθουσες. Καιρός να θυμηθούμε το βραβευμένο και πολυμεταφρασμένο ομώνυμο μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη που αγαπήθηκε από χιλιάδες αναγνώστες, όταν πρωτοκυκλοφόρησε το 1997 (Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 1998).

Το ενδιαφέρον είναι ότι η ίδια συγγραφέας υπογράφει και το κινηματογραφικό σενάριο. Όσοι πιστεύουν πως αν δουν την εξαιρετική ταινία του Βούλγαρη, δεν χρειάζεται να διαβάσουν το βιβλίο, απλώς θα χάσουν μια δυνατή εμπειρία ως αναγνώστες.


Στο μυθιστόρημα  σε καθηλώνει η  πρόζα-κέντημα της Καρυστιάνη, ζυμωμένη με τα ήθη και τη ντοπιολαλιά της Άνδρου. Επιπλέον οι ήρωες της, μπορεί να απόκτησαν κινηματογραφική αίγλη-χάρη στο ταλαντούχο πρωταγωνιστικό καστ, την ευαισθησία του Βούλγαρη και το καλογραμμένο σενάριό της- όμως στις σελίδες του βιβλίου έχουμε την ευκαιρία να κρυφοκοιτάξουμε τις σκέψεις τους και να γνωρίσουμε σε βάθος τον ψυχισμό τους. «Η Μικρά Αγγλία» βρίσκεται και πάλι στις προθήκες των βιβλιοπωλείων, με νέο εξώφυλλο.

Η περίληψη του βιβλίου έχει ως εξής: «H ιστορία διαθέτει ναυτικό φυλλάδιο και ταξιδεύει επί μία εικοσαετία μεταφέροντας θαλασσοφαγωμένους άντρες και θαλασσοφαγωμένες γυναίκες στους μεγάλους ή ασήμαντους πλόες της ζωής, από τη Σουραμπάγια στα βυσσινοχώραφα της Άνδρου, από τα τζενεραλάδικα και τα υπερωκεάνια στη χρυσαφένια αμμουδιά του Nειμποριού και στις ασκήσεις μελαγχολίας μιας παρέας κοριτσιών, από ένα ντοματοπίλαφο στο Mπουένος Άιρες στις πιστές λαρδομούνες που κρέμονται από το στόμα της Mούραινας κι από τις συμμαχικές νηοπομπές κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου στη Pίβα και στο λευκό διώροφο των Σαλταφέρων με το τσιγκούνικο ταβάνι, που σαν απλωμένο τουλπάνι έσταζε τους ήχους τού απάνω σπιτιού και μαζί τους ήχους του έρωτα στο πανομοιότυπο κάτω σπίτι, είκοσι τέσσερις λεπτές κυπαρισσοσανίδες που ρήμαξαν ζωές».

Πληροφορίες: «Μικρά Αγγλία» της Ιωάννας Καρυστιάνη, εκδ. Καστανιώτη.