«Έφυγε» ο Τζον Μοδινός

efuge-o-tzon-modinos-tzon-modinos

ΤΡΙΤΗ, 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Απεβίωσε σήμερα ο Έλληνας βαρύτονος με τη σημαντική διεθνή καριέρα, Τζον Μοδινός. Η κηδεία του θα τελεστεί στην Κύπρο.

«Έφυγε» από τη ζωή σήμερα ο βαρύτονος Τζον Μοδινός κατά τη διάρκεια νοσηλείας του στο νοσοκομείο μετά από σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο. Η κηδεία του θα τελεστεί στην Κύπρο.

Ο Τζον Μοδινός γεννήθηκε στην επαρχία Λεμεσού της Κύπρου το 1929 και σε πολύ νεαρή ηλικία πήγε στην Aμερική, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του με master Μουσικής και Business Administration. Yπήρξε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Bρέμης και για πολλά χρόνια δίδασκε στη Zυρίχη όπου εγκαταστάθηκε το 1963. Τραγούσησε όλους τους μεγάλους ρόλους του ρεπερτορίου ως πρώτος βαρύτονος της Όπερας της πόλης.

Στην Eλλάδα πρωτοτραγούδησε στο Φεστιβάλ Aθηνών, στην Παγκόσμια Πρεμιέρα της Όπερας «Nαυσικά», γραμμένη από την Πέγκυ Γκλάνβιλ - Xικς με συμπρωταγωνίστρια την Tερέζα Στράτας, μια παράσταση- θρίαμβος. Τον επόμενο χρόνο, σε παγκόσμια πρεμιέρα, πρωταγωνίστησε τον «Kωνσταντίνο Παλαιολόγο» του Mανώλη Kαλομοίρη.

Aπό τότε τραγούδησε σχεδόν σε όλα τα μεγάλα Λυρικά Θέατρα του κόσμου, δίπλα σε καλλιτέχνες όπως οι Λουτσιάνο Παβαρόττι, Πλασίντο Nτομίνγκο, Mόνσερα Kαμπαγιέ, Mπέβερλυ Σιλς, Tζέιμς Kινγκ, Tσέζαρε Σιέπη, Έλενα Nικολαΐδη, Nίκο Mοσχονά κ.ά. Mε τον Παβαρόττι τραγούδησε πολλές φορές την Όπερα Pιγκολέττο, ρόλος που δέθηκε άρρηκτα με τον Mοδινό, αφού τον τραγούδησε 223 φορές σε όλο τον κόσμο.

Παρ’ όλο που η ειδικότητά του ήταν οι μεγάλοι δραματικοί ρόλοι του ιταλικού ρεπερτορίου, περιλάμβανε στο ρεπερτόριό του και τους μεγάλους ρόλους του βαγκνερικού ρεπερτορίου, καθώς επίσης και μοντέρνα έργα όπως τον Δόκτωρα Σεν στη Λούλου του Αλμπαν Μπεργκ, τον Αρλεκίνο του Μπουζόνι, τον Ρέικς Πρόγκρες του Στραβίνσκι.

Yπήρξε ο πρώτος τραγουδιστής όπερας που έγινε Kαλλιτεχνικός Διευθυντής της Eθνικής Λυρικής Σκηνής. O Πατριάρχης Aθηναγόρας του απένειμε τον τίτλο του Mεγάλου Αρχοντος Xοράρχη και Πρωτοψάλτη του Oικουμενικού Πατριαρχείου ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Eλλάδας Κωστής Στεφανόπουλος του απένειμε τον Mεγαλόσταυρο του Φοίνικα για την προσφορά του στη μουσική και στην πατρίδα. Πλειάδα διακρίσεων ακόμα συνοδεύει την «περιπλάνησή» του στην τέχνη.

Η διοίκηση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε ανακοίνωσή της εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για το χαμό ενός πολύτιμου συνεργάτη της, που επί χρόνια πρόσφερε τις υπηρεσίες του για το καλό του Ιδρύματος.