8 ονόματα της διεθνούς μουσικής σκηνής που γνωρίσαμε το 2013

lorde
ΤΡΙΤΗ, 24 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Η χρονιά που φεύγει ήταν πλούσια μουσικά και φυσικά, είχε αρκετά ονόματα που ξεκίνησαν δυναμικά φέτος, χτίζοντας γερά θεμέλια για το μέλλον.

Lorde

Τη χρονιά που βαρεθήκαμε να βλέπουμε τα-παραπάνω-απ’όσα-θα-έπρεπε- της κάθε Miley Cyrus, μια 16χρονη Αυστραλή, μακριά από περιττά φτιασιδώματα και με όπλο μόνο τη φωνή και τη μουσική της, έφτιαξε ένα από τα καλύτερα pop κομμάτια της χρονιάς (“Royals”), δημιουργώντας ένα δυνατό αντίπαλο δέος στο πρότυπο του άτακτου pop κοριτσιού, που φαίνεται να έχει αρχίσει να κουράζει.

John Newman

Κάνοντας αρχικά την εμφάνισή του πέρυσι, στο single των Rudimental “Feel The Love” και χτυπώντας κορυφή στα Βρετανικά charts, ο Newman με το album “Tribute” φιλοδοξεί να γίνει η αρσενική εκδοχή της Adele ή να διαδεχθεί τον Plan B, ως νέο αστέρι της neosoul. Η τεράστια επιτυχία του single “Love Me Again” είναι μόνο η αρχή.

Savages

Το γυναικείο κουαρτέτο αναβιώνει το post-punk και τον σκοτεινό ήχο της δεκαετίας του ’80, μέσα σε ένα ηλεκτρισμένο album, και ο ακροατής δεν μπορεί παρά να παραδοθεί στο παρανοϊκό τους σύμπαν. 

Haim

Οι τρεις αδερφές από το Los Angeles έφτιαξαν ένα μικρό pop διαμαντάκι που μπλέκει το επιρροές τους, από TLC μέχρι Kate Bush, κερδίζοντας ακροατήρια από διαφορετικές μουσικές καταβολές.

Sky Ferreira

Από το προκλητικό, γυμνόστηθο εξώφυλλο η μόλις 21 ετών τραγουδίστρια έδειξε τις προθέσεις της να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον του κοινού, και το κατάφερε παραδίδοντας και ένα πολύ καλό album αντλώντας έμπνευση από τη synth pop μέχρι τη grunge.

Valerie June

Από το Tennesse μέχρι τη Νέα Υόρκη, το ταξίδι της νεαρής μουσικού αποτυπώθηκε σε ένα ντεμπούτο που μπλέκει blues, country, soul, folk, gospel και jazz, σε παραγωγή του Dan Auerbach των Black Keys, δημιουργώντας ευχάριστες συγκρίσεις με την Amy Winehouse.

Imagine Dragons

Το αμερικάνικο συγκρότημα γνώρισε την απόλυτη επιτυχία με το ντεμπούτο του, απ’όπου το “Radioactive” απέκτησε τεράστιο airplay στα ραδιόφωνα, και οι ίδιοι βρέθηκαν να κλείνουν τη βραδιά των βραβείων του Mtv.

ASAP Rocky

Ο νεαρός rapper είναι έτοιμος να αφήσει το δικό του στίγμα στη μουσική, με ένα εξαιρετικό album και ένα από τα καλύτερα κομμάτια της χρονιάς (“Fucking Problems”, μαζί με Drake και 2 Chainz).

Ροζίνα Αράπη