Η NASA ασκεί έντονη κριτική στη Beyoncé

beyonce
ΠΕΜΠΤΗ, 02 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Η γνωστή τραγουδίστρια Beyoncé έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της Nasa σχετικά με τη χρήση σε νέο κομμάτι της, ηχητικού ντοκουμέντου από την καταστροφή του διαστημικού λεωφορείου Challenger.

Το κομμάτι «ΧΟ» από τον νέο της δίσκο, ξεκινά με ένα μικρό ηχητικό απόσπασμα 6 δευτερολέπτων, από την καταστροφή του διαστημικού λεωφορείου Challenger στις 28 Ιανουαρίου 1986, κατά την οποία σκοτώθηκαν 7 άτομα.

Η Nasa εξέδωσε σχετική ανακοίνωση αργά το βράδυ της περασμένη Τρίτης στο οποίο ανέφερε «Το δυστύχημα του Challenger είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ιστορίας μας, μια τραγική υπενθύμιση ότι η εξερεύνηση του διαστήματος είναι επικίνδυνη και δεν πρέπει ποτέ να υποτιμηθεί. Η Nasa εργάζεται κάθε μέρα για να τιμήσει την κληρονομιά που άφησαν οι νεκροί αστροναύτες, καθώς προσπαθεί να φέρει εις πέρας την αποστολή για να φτάσει σε νέα ύψη».

Η ίδια η Beyoncé στάθηκε πριν μερικές ημέρες σε αυτό το τραγούδι της, λέγοντας ότι «το απόσπασμα συμπεριλήφθηκε στο κομμάτι ως αφιέρωμα στην ανιδιοτελή προσφορά των αστροναυτών του Challenger, με την ελπίδα να μην ξεχαστεί ποτέ».

Ο πρώην  εργαζόμενος της Nasa Keith Cowing όμως, χαρακτήρισε το απόσπασμα «εντελώς ακατάλληλο». Όσο για τη γυναίκα του ενός από τους νεκρούς του Challenger, June Scobee Rodgers ανέφερε χαρακτηριστικά «Αισθάνθηκα απογοητευμένη όταν έμαθα ότι ένα ηχητικό απόσπασμα από την ημέρα που χάθηκε το ηρωικό πλήρωμα του Challenger, χρησιμοποιήθηκε στο τραγούδι ΧΟ. Το απόσπασμα αυτό είναι μια συναισθηματικά βαριά και δύσκολη στιγμή για τις οικογένειες του πληρώματος του Challenger, τους φίλους και τους συνεργάτες του».

Το ΧΟ είναι το πρώτο single από το νέο δίσκο της  Beyoncé, που κυκλοφόρησε χωρίς καμία προηγούμενη ανακοίνωση πριν μερικές μέρες.

Ακούστε το τραγούδι «ΧΟ» εδώ