Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι εκτός…ζωγραφικής: 9 πληροφορίες που ίσως δε γνωρίζατε

mona
ΠΕΜΠΤΗ, 02 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Στις 3 Ιανουαρίου του 1496 ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι επιχείρησε να πετάξει με ιπτάμενο σκάφος... χωρίς επιτυχία όμως.

Κι φυσικά, 518 χρόνια μετά ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι ακόμα σαγηνεύει. Τι άλλο ίσως δε γνωρίζουμε για αυτόν τον υπεράνθρωπο;

Ήταν ο καρπός του έρωτα της Caterina και του Ser Piero. Αυτή δούλευε πιθανότατα στα χωράφια του συμβολαιογράφου και γαιοκτήμονα εραστή της. Οι γονείς του ποτέ δεν έγιναν νόμιμο ζευγάρι και μάλιστα όταν ο Λεονάρντο ήταν μόλις 1 έτους ο πατέρας του παντρεύτηκε την κόρη ενός πλούσιου συμβολαιογράφου και η μητέρα του έναν εργάτη υψικαμίνου.

Εκτός από ζωγραφική διάνυα υπήρξε και δεξιοτέχνης στη λύρα. Την πρώτη φορά μάλιστα που παρουσιάστηκε ενώπιον του δικαστηρίου του Μιλάνου ήταν με την ειδικότητα του μουσικού.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και του Ιλινόις χρησιμοποίησαν ένα λογισμικό αναγνώρισης προσώπου για να καθορίσουν τι σημαίνει το μυστηριώδες χαμόγελο της Μόνα Λίζα. Αποτέλεσμα: κατά 83 % αισθάνεται ευτυχία, 9 % αηδία, 6 % φόβο και 2 % θυμό.

Ο Ντα Βίντσι αγαπούσε το νερό και για τον λόγο αυτόν, ανέπτυξε σχέδια για πλωτά χιονοπέδιλα, αναπνευστικές συσκευές για υποβρύχια εξερεύνηση, ένα σωσίβιο και μία καταδυτική συσκευή, που θα μπορούσε να επιτεθεί υποβρύχια σε πλοίο.

Ο Λεονάρντο ήταν ο πρώτος που εξήγησε γιατί ο ουρανός είναι μπλε: εξ’ αιτίας του τρόπου που ο αέρας διαχέει το φως.

Ήταν αμφιδέξιος, παρανοϊκά δυσλεκτικός και μπορούσε να σχεδιάζει με το ένα χέρι και να γράφει ταυτόχρονα με αντίστροφη γραφή με το άλλο χέρι, δημιουργώντας την περίφημη γραφή του καθρέφτη, που δύσκολα διαβάζεται.

Πριν από 10 χρόνια, τον Αύγουστο του 2003, η «Madonna of the Yarnwinder» εκλάπη από το κάστρο Drumlanrig της Σκοτίας, από δύο άτομα που προσποιήθηκαν τους τουρίστες. Η αξία του πίνακα εκτιμάται περίπου στα 65 εκατομμύρια δολάρια. Και αν περιμένετε μία φαντασμαγορική έξοδο από τους ληστές, κακώς, καθώς έφυγαν απλά με ένα Volkswagen Golf.

Ο Λεονάρντο εκτός των άλλων είχε σχεδιάσει ένα θωρακισμένο αυτοκίνητο, ένα άρμα, έναν περιστρεφόμενο γερανό, μια τροχαλία και ένα ιπτάμενο σκάφος.

Τον Δεκέμβριο του 2000, μάλιστα ο αλεξιπτωτιστής Adrian Nicholas προσγειώθηκε στη Νότια Αφρική, χρησιμοποιώντας ένα αλεξίπτωτο, που κατασκευάστηκε σύμφωνα με τα σχέδια του Λεονάρντο ντα Βίντσι.