Τζο Νέσμπο: θα ξαναγράψει την ιστορία του Μάκμπεθ

tzo-nesmpo-fotografia
ΤΡΙΤΗ, 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Ο Τζο Νέσμπο, ο μετρ των αστυνομικών θρίλερ, σκοπεύει να αφηγηθεί εκ νέου την ιστορία του σαιξπηρικού ήρωα Μάκμπεθ.

Ο Νορβηγός συγγραφέας αυτή τη φορά θα εκπλήξει τους εκατομμύρια αναγνώστες του, συμμετέχοντας σε ένα πολύ ενδιαφέρον συγγραφικό εγχείρημα που προετοιμάζουν οι εκδόσεις Hogarth, με αφορμή τη συμπλήρωση 400 χρόνων από το θάνατο του Σαίξπηρ το 2016.

Μέχρι εκείνη τη χρονιά, θα κυκλοφορήσει μια σειρά μυθιστορημάτων γνωστών συγγραφέων που θα εμπνέονται από τα αριστουργήματα του Σαίξπηρ. Ο Τζο Νέσμπο ανήκει στην πρώτη συγγραφική ομάδα αυτής της προσπάθειας, στην οποία συμμετέχουν κι άλλα γνωστά ονόματα όπως η Μάργκαρετ Άτγουντ, η Ανν Τάιλερ, η Ζανέτ Γουίντερσον και ο Χάουαρντ Τζέικομπσον.

Η κλασική ιστορία του Μάκμπεθ, ενός φιλόδοξου στρατηγού που δολοφονεί τον βασιλιά, για να ανέλθει στην εξουσία κεντρίζει δημιουργικά τον Τζο Νέσμπο: «… επειδή αγγίζει ζητήματα με τα οποία ασχολούμαι από τότε που ξεκίνησα να γράφω», όπως δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του.

«Ένα θρίλερ για τη μάχη εξουσίας, τοποθετημένο σε ένα ζοφερό, θυελλώδες σκηνικό σαν νουάρ και σε ένα σκοτεινό, παρανοϊκό μυαλό»: έτσι περιγράφει το βιβλίο που ετοιμάζει ο δημοφιλής συγγραφέας.

Ο Μάκμπεθ, εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι ένας χαρακτήρας που έχει τον ηθικό κώδικα και το διεφθαρμένο μυαλό, την προσωπική δύναμη και τη συναισθηματική αδυναμία, τη φιλοδοξία και τις αμφιβολίες για το ποιο δρόμο θα ακολουθήσει…

Ναι, είναι μια υπέροχη ιστορία. Και όχι, δεν θα προσπαθήσω να δικαιώσω τον Σαίξπηρ ή την ιστορία. Απλώς θα πάρω ό, τι θεωρώ χρήσιμο και θα γράψω τη δική μου ιστορία. Και ναι, θα έχω το θάρρος να το αποκαλέσω Μάκμπεθ».

Η δημοφιλής σειρά αστυνομικών μυθιστορημάτων του Νέσμπο με κεντρικό ήρωα τον αυτοκαταστροφικό ντετέκτιβ Χάρι Χόλε, έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Τα θρίλερ του έχουν ξεπεράσει τα είκοσι εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και στα ελληνικά κυκλοφορούν από τις εκδ. Μεταίχμιο.