Πωλ Σεζάν: 10 +1 πράγματα που (ίσως) δε γνωρίζατε

sezan
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Ο Πωλ Σεζάν, ένας από τους σπουδαιότερους ζωγράφους στην παγκόσμια τέχνη, γεννήθηκε στις 19 Ιανουαρίου του 1839. Εμείς, τιμώντας τα 175 χρόνια από τη γέννησή του, θα προσπαθήσουμε να σας αποκαλύψουμε ορισμένες αθέατες ίσως πλευρές της ζωής του.

Ήταν γόνος πλούσιας οικογένειας. Μάλιστα, ο πατέρας του ήταν συνιδρυτής μίας τράπεζας, γεγονός που έκανε τον Σεζάν να μεγαλώσει πλουσιοπάροχα.

Αν και ο πατέρας του ήθελε να τον… κάνει δικηγόρο, αυτός επέλεξε τη ζωγραφική. Βέβαια, παρακολούθησε ορισμένα μαθήματα στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Aix από το 1858 ως το 1861, αλλά σύντομα τα εγκατέλειψε.

Ο πατέρας του πείστηκε τελικά για τις εικαστικές του ανησυχίες και μάλιστα όταν έφυγε για το Παρίσι το 1862, του έδωσε 400.000 φράγκα.

Με τον Εμιλ Ζολά ήταν καρδιακοί φίλοι για περισσότερα από 30 χρόνια. Ωστόσο,

η φιλία τους έληξε άδοξα όταν ο διάσημος συγγραφέας, δημοσίευσε το «L ’Oeuvre», όπου ο ήρωας Claude Lantier, ήταν πιστό αντίγραφο του Σεζάν.

Από το 1870 ως το 1878, διήνυσε την Ιμπρεσιονιστική του περίοδο, επηρεασμένος σαφώς από τον δάσκαλό του Πισαρό. Τότε ήταν που ήρθε στη ζωή και ο γιος του από τον παράνομο δεσμό του με την Μαρί Ορτάνς Φικέ.

Στον πατέρα του δεν το είπε για να μην του ...κόψει το επίδομα των 100 φράγκων που του έστελνε κάθε μήνα. Ωστόσο, έξι χρόνια αργότερα όταν εκείνος το έμαθε, αφού απείλησε να τον αποκληρώσει, τελικά του αύξησε το….μηνιάτικο σε 400 φράγκα για να συντηρεί την οικογένειά του.

Από το 1878 ως το 1890, ο Σεζάν ξέκοψε από τον Ιμπρεσιονισμό και απέκτησε μεγαλύτερη αυτοδυναμία και ανεξαρτησία στη ζωγραφική του. Μετακόμισε στο σπίτι του αδερφού της Ορτάνς, που είχε θέα το βουνό του St. Victoire. Τότε παντρεύτηκε με την Ορτάνς.

Τα τελευταία 20 χρόνια της ζωής του λέγεται ότι ζούσε απομονωμένος, αφιερώνοντας το χρόνο του στη ζωγραφική.

Αυτή του η αγάπη θα του κόστιζε τη ζωή, μάλιστα. Μια μέρα μπλέχτηκε» σε μία καταιγίδα ενώ ζωγράφιζε. Αρνήθηκε να εγκαταλείψει και παρέμεινε έξω για τις επόμενες μάλιστα δύο ώρες. Στο δρόμο της επιστροφής, λιποθύμησε και ένας διερχόμενος οδηγός τον μετέφερε σπίτι του.

Την επομένη, αποφάσισε να ξαναπάει στους αγρούς για να συνεχίσει τη ζωγραφική του αλλά λιποθύμησε ξανά και τον μετέφεραν στο κρεβάτι του, το οποίο και δεν αποχωρίστηκε μέχρι το θάνατό του.

Λίγες μέρες αργότερα, στις 22 Οκτωβρίου του 1906, πέθανε από πνευμονία.

Το έργο του οι «Χαρτοπαίκτες» είναι μέχρι στιγμής το πιο ακριβοπληρωμένο έργο ζωγραφικής που πωλήθηκε ποτέ, ξεπερνώντας τα 250 εκατομμύρια δολάρια το 2011.