10 πράγματα που (ίσως) δεν γνωρίζατε για τους Daft Punk

daft-punk
ΤΕΤΑΡΤΗ, 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Το γαλλικό δίδυμο κρύβει την ταυτότητά του πίσω από περίτεχνα κράνη, εδώ και πάνω από 20 χρόνια. Φέτος κατάφεραν να γράψουν το πιο κολλητικό τραγούδι των τελευταίων χρόνων και να στεφθούν απόλυτοι κυρίαρχοι των βραβείων Grammy.

1. Ο Thomas Bangalter και ο Guy-Manuel de Homem-Christo γνωρίστηκαν στο σχολείο το 1987. Μαζί με τον Laurent Brancowitz, έφτιαξαν τους Darlin’, ένα κιθαριστικό group.

2. Το όνομά τους το πήραν από μια αρνητική κριτική του Melody Maker. Όταν ακόμα λέγονταν Darlin’, ένας κριτικός περιέγραψε το κομμάτι τους «Cindy, So Loud», ως «daft punky trash». Αντί να ενοχληθούν, βρήκαν διασκεδαστική την κριτική και μετά την αποχώρηση του Brancowitz, αποφάσισαν να επικεντρωθούν στους ηλεκτρονικούς ήχους.

3. Το 2003 δημιούργησαν ένα animation film, εμπνευσμένο από τα ιαπωνικά manga, το «Interstella 555, The 5tory of the 5ecret 5tar 5ystem» μαζί με την κυκλοφορία του albums τους «Discovery».  Σκηνές από αυτό το φιλμ, που αφηγείται τις περιπέτειες μιας εξωγήινης μπάντας, χρησιμοποιήθηκαν για τα videoclip τους, όπως στο «One More Time».  Επίσης το 2006 έφτιαξαν μια ταινία με τίτλο «Electroma», που αφηγούνταν την ιστορία δύο ρομπότ που προσπαθούσαν να γίνουν άνθρωποι. Δεν υπάρχουν διάλογοι στο φιλμ και ήταν το πρώτο τους project που δεν περιελάμβανε δική τους μουσική.

4. Δεν έχουν επιτρέψει φωτογραφίες των προσώπων τους να διαρρεύσουν από το 1996. Πριν αρχίσουν να φοράνε τα ρομποτικά τους κράνη, έκρυβαν την ταυτότητα τους πίσω από μάσκες, όπως του Beavis & Butthead.

5. Ο David Bowie τους έχει ζητήσει προσωπικά να κάνουν remix σε ένα κομμάτι του. Αρνήθηκαν ευγενικά.

6. Οι επιρροές τους εκτείνονται από τους Primal Scream –αναφέρουν το «Screamadelica» ως σημείο αναφοράς στη μουσική τους- μέχρι τον Barry Manilow, του οποίου δηλώνουν φανατικοί θαυμαστές.

7. Έχουν εμφανιστεί σε διαφήμιση της Gap, μαζί με τη Juliette Lewis, με υπόκρουση το κομμάτι τους «Digital Love».  Έχουν επίσης, εμφανιστεί σε διαφήμιση της Adidas.

8. Τα κοστούμια τους τον τελευταίο καιρό, φέρουν την υπογραφή του σχεδιαστή Hedi Slimane, του οίκου Yves Saint Laurent και οι ίδιοι έχουν ποζάρει μαζί με άλλους αστέρες της μουσικής στη διαφημιστική καμπάνια.

9. To side project του Thomas Bangalter, οι Stardust, γνώρισαν τεράστια επιτυχία το 1998, με το smash hit «Music Sounds Better With You».

10. Ο James Murphy των LCD Soundsystem,  τους έχει αναφέρει δύο φορές σε στίχους του, με το πασίγνωστο «Daft Punk is Playing At My House»,  και στο «Losing My Edge», που αναφέρει «I was the first guy playing Daft Punk to the rock kids».

Ροζίνα Αράπη