Ντέιβιντ Λιντς: από τον κινηματογράφο στη φωτογραφία

lints
ΤΕΤΑΡΤΗ, 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Όποιος γνωρίζει τη δουλειά του προτεινόμενου για Όσκαρ σκηνοθέτη, δε μπορεί παρά να δει τις ομοιότητες της κινηματογραφικής του προσέγγισης με τη νέα του φωτογραφική έκθεση «The Factory Photographs».

Η μαγεία και η ομορφιά των εγκαταλελειμμένων εργοστασίων αποτέλεσε την έμπνευση για τον Ντέιβιντ Λιντς στην τελευταία του έκθεση «The Factory Photographs» που φιλοξενείται μέχρι τις 30 Μαρτίου στο «The Photograph's Gallery» στο Λονδίνο.

Καρέ καρέ, σχεδόν με κινηματογραφική αίσθηση οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες του σε μεταφέρουν σε έναν κόσμο σκοτεινό, μυστήριο και σαγηνευτικό. Σε έναν κόσμο που μόνο ο Ντέιβιντ Λιντς ξέρει να δημιουργεί.

«Αγαπώ τη βιομηχανία. Σωλήνες. Λατρεύω τα υγρά και τον καπνό. Αγαπώ τα τεχνητά πράγματα. Μου αρέσει να βλέπω ανθρώπους να εργάζονται σκληρά και μου αρέσει να βλέπω τη λάσπη και τα ανθρώπινα απόβλητα» γράφει χαρακτηριστικά ο ίδιος και μάλλον δεν κάνει πλάκα.

Καμινάδες που βγάζουν ατμό, δύναμη και θερμότητα. Και καθώς η συλλογή του συνεχίζεται οι σκηνές γίνονται πιο στάσιμες, ακόμη περισσότερο ερημωμένες.

Εγκαταλειμμένες δεξαμενές και σπασμένα μηχανήματα γίνονται δυνατές εικόνες, που ο σχεδόν... οσκαρικός σκηνοθέτης ξέρει να μεταφέρει με ευκρίνεια και πυγμή στη φωτογραφική του συλλογή.

Βέβαια, υπάρχει ένα συγκεκριμένο είδος μελαγχολίας, επειδή οι φωτογραφίες του ανήκουν στο παρελθόν και ασχολούνται με την εξαφάνιση, την ερήμωση και την καταστροφή. Αλλά από την άλλη πλευρά, ο Λιντς ξέρει πώς να μεταφέρει την παιδικότητα στη ρεαλιστική εικόνα μιας παλιάς, πιο αθώας εποχής.

Όποιος λοιπόν βρεθεί στο Λονδίνο μέχρι τις 30 Μαρτίου καλό θα είναι να επισκεφτεί την έκθεση και να πάρει μία «δόση» από τη βιομηχανία ενός άλλου… Χόλυγουντ.