Δισκοκριτική: «Psychostasia» Daemonia Nymphe

daemonia-nymphe
ΔΕΥΤΕΡΑ, 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Έχοντας περάσει έξι χρόνια από την «Κραταιά Αστερόπη», το συγκρότημα Daemonia Nymphe (Δαιμόνια Νύμφη) κυκλοφόρησε νέα δισκογραφική δουλειά υπό τον τίτλο «Psychostasia», ενώ αυτό το διάστημα δουλεύει πάνω στη Μήδεια του Ευριπίδη, η οποία θα παρουσιαστεί τον ερχόμενο Μάρτιο στο Λονδίνο.

Χωρίς να έχουν κοινά σημεία με κάποιο άλλο σχήμα της σύγχρονης σκηνής, οι Daemonia Nymphe, ο Σπύρος Γιασαφάκης και η Εύη Στεργίου, κάνουν την πρωτότυπη ιδέα τους γνωστή σε όλο και περισσότερους ανθρώπους. Το ελληνικό συγκρότημα χρησιμοποιώντας ένα μίγμα αρχαίων ελληνικών οργάνων και ενορχηστρώσεων με στοιχεία, όργανα και φωνές από άλλους πολιτισμούς, δημιουργεί ένα μοναδικό ατμοσφαιρικό έργο.

Η μουσική τους εκπνέει μια παγανιστική, αρχαιοελληνική ατμόσφαιρα που τους κάνει μοναδικούς. Το σύνολο ολοκληρώνουν οι στίχοι, γραμμένοι συνήθως στα αρχαία ελληνικά, με θεματολογία κυρίως βακχικές τελετές και επικλήσεις.

Με τον όρο «Ψυχοστασία» χαρακτηρίζεται γενικά η δοξασία περί της ζύγισης των ψυχών των ανθρώπων σε πλάστιγγα. Η δοξασία αυτή, ως ιδέα, απαντάται στην αρχαία αιγυπτιακή θρησκεία ως κρίση των νεκρών. Τον τίτλο «Ψυχοστασία» φέρει και τραγωδία του Αισχύλου στην οποία η θεά Θέτις και η Ηώς ζύγιζαν τις ζωές του Αχιλλέα και του Μέμνονα, ενώ στην χριστιανική αγιογραφία παριστάνεται κυρίως ο Αρχάγγελος Μιχαήλ να κρατά ζυγαριά στην οποία ζυγίζονται οι ψυχές των νεκρών ή οι πράξεις αυτών και τον Διάβολο να περιμένει κοντά, έκδηλα αδημονώντας, για το αποτέλεσμα.

Ο δίσκος, ο οποίος ηχογραφήθηκε στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Λονδίνο, ανοίγει μια τριάδα συνθέσεων («Zephyros’s Enlightening Anemos», «Nemesis Rhamnousia», «Thracian Gaia») που αποτελούν μελοποιήσεις ορφικών ύμνων,  με τη φωνή του Σπύρου Γιασαφάκη να πλαισιώνεται με μοναδικά φωνητικά από τις Εύη Στεργίου, Victoria Couper, Kalina Koleva και Dessislava Stefanova.

Κιθάρες, σαντούρι και βιόλα κυριαρχούν στο «Selene’s Awakening Horos», το οποίο ήταν και το πρώτο κομμάτι από το άλμπουμ που οπτικοποιήθηκε,  με σκοπό να κάνει τις συστάσεις γνωριμίας της νέας δουλειάς του συγκροτήματος με το κοινό. Για το συγκεκριμένο βίντεο, οι Daemonia Nymphe συνεργάστηκαν με τον φωτογράφο Γιάννη Κατσαρή, τη σκηνοθέτη Αναστασία Ρεβή και τους ηθοποιούς Denise Moreno, Toby Deacon, Anabelle Brown, Matthew Wade, Matha Dais, Greta Lange, Δημήτρη Κουιμτσίδη, Beatrice Hatzipateras και Martha Dais.

Με φωνητικά από συνθέσεις όπως αυτές του Yann Tiersen, το «Politeia of the Unnamed» οδηγεί την ακρόαση στο «Deo’s Erotas», με τη Δήμητρα Γαλάνη να θυμίζει ερμηνείες Peter Gabriel, σε ένα κομμάτι με πολλά όργανα και ενδιαφέρουσες αλλαγές στο ρυθμό του.

Το μουσικό μονοπάτι «Nature’s Metamorphosis», με ανατολίτικη αισθητική και διάθεση, οδηγεί σε ήχους που θυμίζουν Σμύρνη στο «Enchanting Oneiro»,  καταλήγοντας στο ομώνυμο κομμάτι του άλμπουμ, «Psychostasia», με τον Peter Ulrich, μέλος των Dead Can Dance, να προδίδει δικούς του «χρωματισμούς» με το παίξιμό του στα κρουστά, ενώ το άκουσμα του κλαρίνου, δημιουργεί μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.

Ο ήχος του διδύμου, Σπύρου Γιασαφάκη και Εύης Στεργίου, ακούγεται ως φυσική συνέχεια του ιστορικού τους, με αποτέλεσμα να είναι εύκολα αναγνωρίσιμος. Η υφή όπως και η θεματολογία της παραγωγής εξακολουθεί να έχει επίκεντρο αρχαιοελληνικής προέλευσης, με πρωταγωνιστές αρχαίους θεούς, τον Ζέφυρο, τη Γαία, τη Σελήνη, τη Νέμεση, τον Ορφέα, ακόμα, και τον Ύπνο - ο οποίος ρίχνει τους τίτλους τέλους, «Hypnos».

Τα περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια που έχουν περάσει από  την κυκλοφορία του άλμπουμ «Βακχικός Χορός των Νυμφών» μάς κάνουν να διαπιστώσουμε την μόνιμη ανοδική πορεία αυτού του μουσικού σχήματος, το οποίο διαγράφει μια πολύ αξιόλογη καριέρα, περισσότερο εκτός των συνόρων μας.

Στη χώρα μας, όπου κυριαρχούν είδη «ήχων» που όσο και να ψάξουμε δεν πρόκειται να βρούμε μουσική κατηγορία για να τους κατατάξουμε, το συγκρότημα αυτό δεν είναι ευρέως γνωστό και οι μουσικές που παράγει δεν προβάλλονται.  Για το «Psychostasia»,  αξίζει να βρεθεί χώρος σε κάθε δισκοθήκη που ευελπιστεί να ανήκει στις αξιόλογες.

Καλλιτέχνης: Daemonia Nymphe

Album: «Psychostasia»

Record Label: Prikosnovenie

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης