«Μνημείων Άνδρες» στις αίθουσες αλλά και στα ράφια

mnimeion-andres
ΤΡΙΤΗ, 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Βασισμένο σε αληθινά περιστατικά είναι το βιβλίο "Μνημείων άνδρες" αλλά και η καινούργια ταινία του Τζόρτζ Κλούνει που βγαίνει στις 13 Φεβρουαρίου στις κινηματογραφικές αίθουσες .

Καθώς ο Χίτλερ επιχειρούσε να κατακτήσει το δυτικό κόσμο, οι στρατιές του λεηλατούσαν μεθοδικά τα κορυφαία έργα τέχνης στην Ευρώπη, από αριστουργήματα του Μιχαήλ Άγγελου και του Ντα Βίντσι μέχρι έργα του Βαν Άικ και του Βερμέερ, τα οποία κλάπηκαν για λογαριασμό του Φίρερ.

Παραπάνω από 5.000.000 έργα πολιτισμού αμύθητης αξίας είχαν κλαπεί και ένα μεγάλο μέρος τους επεστράφη στις χώρες τους μετά τη λήξη του.

Τα μέλη της ομάδας Μνημείων Άνδρες είχαν εντολές από τον πρόεδρο Ρούσβελτ και την υποστήριξη του στρατηγού Αϊζενχάουερ, όμως δε διέθεταν οχήματα, καύσιμα, γραφομηχανές ή εξουσία. Επιδόθηκαν με σθένος σε έναν αγώνα δρόμου με αντίπαλο το χρόνο, με στόχο τη διάσωση των μεγαλύτερων πολιτιστικών θησαυρών του κόσμου από την καταστροφή στα χέρια φανατικών Ναζί.

Αυτοί οι απρόσμενοι ήρωες άφησαν πίσω τους επιτυχημένες σταδιοδρομίες και κατευθύνθηκαν στο επίκεντρο του πολέμου, διακινδυνεύοντας ―και σε ορισμένες περιπτώσεις χάνοντας― τις ζωές τους.

H ιστορία τους εκτυλίσσεται στις σελίδες του βιβλίου«The monuments men» των Ρόμπερτ Μ. Εντσελ και Μπρετ Γουίτερ και είναι βασισμένο σε πραγματικά περιστατικά τα οποία είναι καταγεγραμμένα από τους συγγραφείς.

Λίγα λόγια για τους συγγραφείς

Η εντρύφηση του Ρόμπερτ Μ. Έντσελ στην ιστορία της ομάδας Μνημείων Άνδρες ξεκίνησε την εποχή που ζούσε στη Φλωρεντία, στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Ενώ στεκόταν στην Πόντε Βέκιο, την περίφημη Παλιά Γέφυρα, αναρωτήθηκε πώς ήταν δυνατό να σώθηκαν τόσα πολλά από τα σπουδαία μνημεία και έργα τέχνης της Ευρώπης από την καταστροφή που προκάλεσε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος.

Έκτοτε, πραγματοποίησε σημαντική ακαδημαϊκή έρευνα, συγκέντρωσε άγνωστο έως τότε υλικό της εποχής και αφιέρωσε τη ζωή του στο να μάθει περισσότερα για εκείνη τη μικρή ομάδα Συμμάχων στρατιωτών που έγιναν γνωστοί ως Μνημείων Άνδρες.

O Μπρετ Γουίτερ έχει συνεργαστεί στη συγγραφή έξι bestsellers των New York Times, μεταξύ των οποίων Ντιούι: Ο Βιβλιοθηκάριος Γάτος.

Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε τριάντα γλώσσες με πωλήσεις εκατομμυρίων αντιτύπων γνωρίζοντας παγκόσμια επιτυχία.

Πληροφορίες: "Μνημείων Άνδρες" από τους Μ. Εντσελ και Μπρετ Γουίτερ, εκδ. Λιβάνη.