20 κλασικά alternative άλμπουμ που φέτος, γίνονται 20 χρονών

the-offspring-smash
ΤΕΤΑΡΤΗ, 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Το 1994 ήταν αναμφισβήτητα μια καλή χρονιά για την παγκόσμια μουσική. Ο λόγος είναι φυσικά, τα παρακάτω 20 κλασικά άλμπουμ της εναλλακτικής σκηνής, που σημάδεψαν εκατομμύρια ακροατές σε όλον τον κόσμο.

1. Beastie Boys- Ill Communication

Ο Adam Yauch μπορεί να έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, αλλά οι fans θα τον ευχαριστούν για πάντα για αυτό το καταπληκτικό ραπ άλμπουμ.

2. Green Day-Dookie

Εμβληματικό άλμπουμ της μπάντας, που άλλαξε τα μέχρι τότε δεδομένα για το αμερικανικό punk και ακόμα διατηρεί τη φλόγα και την έντασή του.

3. Jawbox- For Your Own Special Sweetheart

Ο πολυπράγμων  J. Robbins, με μία από τις χιλιάδες μπάντες που έχει συμμετάσχει ή δημιουργήσει, έφτιαξε και έναν από τους καλύτερους δίσκους των 90s.

4. Pavement-Crooked Rain, Crooked Rain

Αμερικανικό indie rock στα καλύτερά του, με πολλές δόσεις ειρωνείας και επιτήδευσης.

5. Jawbreaker- 24 Hour Revenge Therapy

Ένα ακόμα καταπληκτικό punk rock άλμπουμ, από μια μεγάλη μπάντα, που επηρέασε χιλιάδες μουσικούς.

6. Beck-Mellow Gold

Αυτός ο  καλλιτέχνης, μας παρέδωσε τότε ένα άλμπουμ, για το οποίο όλοι μιλούσαν και με ένα τραγούδι που όλοι τραγουδούσαν, το πασίγνωστο «Loser».

7. Nine Inch Nails- The Downward Spiral

Το αριστούργημα του Trent Reznor, η επιτομή του industrial rock της δεκαετίας του ’90, ένα άλμπουμ-σημείο αναφοράς στην ιστορία της μπάντας και της μουσικής.

8. Soundgarden-Superunknown

Ένα από τα μεγάλα συγκροτήματα του grunge ήχου, που μονοπωλούσε τη μουσική βιομηχανία, κυκλοφόρησε το ’94, ένα από τα καλύτερα, αν όχι το καλύτερό τους, άλμπουμ.

9. Morrissey- Vauxhall and I

Ένα ακόμα κλασικό άλμπουμ-οδηγός στο περίεργο σύμπαν του πρώην ηγέτη των Smiths, διαποτισμένο με την ειρωνεία που εκφράζουν οι στίχοι του και τη συγκλονιστική του ερμηνεία.

10. Pantera-Far Beyond Driven

Ένα απαραίτητο άλμπουμ για τους λάτρεις της μπάντας και του σκληρού ήχου.

11. The Offspring-Smash

Άλμπουμ-συνώνυμο της εφηβείας πολλών σημερινών τριαντάρηδων και μάλλον, ό,τι καλύτερο κυκλοφόρησαν οι αγαπημένοι μας punk rockers.

12. Hole-Live Through This

Η Courtney Love κάποτε είχε το δικό της γκρουπ και έφτιαχνε πολύ καλά άλμπουμ, με τις δικές τις οργισμένες  ιστορίες. Το συγκεκριμένο άλμπουμ κυκλοφόρησε μάλιστα, τέσσερις μέρες μετά τον θάνατο του Kurt Cobain.

13. Sunny Day Real Estate-Diary

Πολλές emo και hardcore μπάντες του σήμερα δε θα υπήρχαν ή δε θα ακούγονταν το ίδιο αν δεν υπήρχαν αυτοί οι rockers από τη σκηνή του Seattle.

14. Weezer-Weezer

Pop rock σκεπτόμενα ή χιουμοριστικά τραγούδια, κατά το σύνηθες ύφος της μπάντας, που κολλούσαν στο μυαλό μας και έφευγαν πολύ δύσκολα.

15. Rancid-Let’s Go

Η κυριαρχία του punk rock ήχου στα 90s επιβεβαιώνεται και από αυτήν την κυκλοφορία.

16. Elliott Smith-Roman Candle

Μετά τους Heatmiser ο μουσικός κυκλοφόρησε το ντεμπούτο του άλμπουμ και ήταν όσο μελαγχολικό και ευαίσθητο, όσο περιμέναμε.

17. NOFX-Punk In Drublic

Τα λόγια είναι περιττά για ένα ακόμη διαμάντι του punk rock ήχου, διαποτισμένο με χιούμορ και ένταση.

18. Bad Religion-Stranger Than Fiction

Ποιος μπορεί να ξεχάσει το «Infected», ένα από τα διαμάντια του punk ήχου της δεκαετίας;

19. R.E.M.-Monster

Ένας από τους πιο αδικημένους δίσκους του συγκροτήματος, που δεν πήρε καλά λόγια από τους κριτικούς, αγαπήθηκε έντονα όμως, από το κοινό τους.

20. Nirvana-Mtv Unplugged In New York

Αποχαιρετισμός στον μουσικό που στιγμάτισε μια ολόκληρη γενιά, μέσα από μια ζωντανή εμφάνιση του γκρουπ του, που έχει αφήσει ιστορία.