10 πράγματα που (ίσως) δεν γνωρίζατε για τον Prince

prince
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

Εκκεντρικό στυλ, τεράστιες επιτυχίες, 2 Grammys, έρωτες, ακτιβισμός και πάνω απ' όλα τεράστιο ταλέντο. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις λέξεις που περιγράφουν τον σπουδαίο κύριο «Purple Rain» που μάς άφησε τόσο νωρίς. Εμείς, σαν tribute, θυμίζουμε 10 πράγματα που ίσως δε γνωρίζατε για τη μουσική αυτή ιδιοφυία.

1. Ο Prince γεννήθηκε με το όνομα Prince Rogers Nelson στη Minnesota το 1958. Προέρχεται από μουσική οικογένεια, καθώς και οι δύο γονείς του ήταν μουσικοί της jazz. O πατέρας του ήταν πιανίστας και μέλος του Prince Rogers Trio. Η μητέρα του τραγουδούσε και αυτή στο συγκρότημα.

2. Ο Prince ανέπτυξε έναν alter ego χαρακτήρα, την Camille, που χρησιμοποίησε στο single «If I Was Your Girlfriend» και έκανε ο ίδιος τα γυναικεία φωνητικά. Σκοπός του ήταν να ηχογραφήσει ένα ολόκληρο άλμπουμ ως αυτή Camille, αλλά τελικά κατέληξε ότι ήθελε να φτιάξει μια ταινία που θα κρατούσε ο ίδιος τους ρόλους και των δύο χαρακτήρων.

3. Πολλές φορές έγραψε τραγούδια λόγω της σχέσης του με τραγουδίστριες ή ηθοποιούς. Έγραψε το «Manic Monday» των Bangles με το ψευδώνυμο Christopher, επειδή ήταν ερωτευμένος με τη Susannah Hoffs και έγραψε τραγούδια για τις Vanity 6, ένα γυναικείο γκρουπ με αρχηγό την τότε ερωμένη του Denise Matthews. Το αποκορύφωμα ήταν όταν έγραψε το soundtrack του Batman του Tim Burton, επειδή ερωτεύτηκε την Kim Basinger. Για χάρη της ακύρωσε την περιοδεία του στην Ιαπωνία και αφοσιώθηκε στο υλικό που είχε γράψει για την ταινία, για να την εντυπωσιάσει. Λίγο μετά την κυκλοφορία του soundtrack, έκανε την παραγωγή στο album «A Hollywood Affair», με την Kim στα φωνητικά, αλλά το εγχείρημα έληξε άδοξα, μιας και η ξανθιά ηθοποιός δεν ήταν και τόσο... καλή τραγουδίστρια.

4. Ο Tim Burton του είχε ζητήσει να γράψει ένα τραγούδι για το «Batman», το οποίο («Batdance») πήγε κατευθείαν στο Νο 1 των charts. Μια ακόμη απόπειρά του στον κινηματογράφο, ήταν το «Graffiti Bridge», το οποίο επίσης σκηνοθέτησε και κυκλοφόρησε μαζί με το ομώνυμο album του. Το φιλμ στέφθηκε με επιτυχία, παρά τις αντιρρήσεις της Warner μετά το φιάσκο του «Under the Cherry Moon». Μετά από αυτή την κυκλοφορία, τα τελευταία από τα αρχικά μέλη των Revolution, Miko Weaver και Doctor Fink αποχώρησαν.

5. Την πρώτη του γυναίκα, Mayte Garcia τη γνώρισε μέσω βιντεοκασέτας. Η μητέρα της τότε 16χρονης έστελνε συνεχώς video στον Prince με την κόρη της να χορεύει στα τραγούδια του. Ο Prince την ερωτεύτηκε αμέσως και άρχισε να της γράφει γράμματα, να της στέλνει ακυκλοφόρητα τραγούδια και αυτή να γυρίζει videos όπου χόρευε με τον ρυθμό. Όταν έκλεισε τα 18 μετακόμισε στην Minneapolis και έγινε μία από τις χορεύτριές του. Οι  δυο τους παντρεύτηκαν το 1996 και μαζί απέκτησαν ένα παιδί που πέθανε μια βδομάδα μετά τη γέννησή του λόγω μιας σπάνιας πάθησης. Το ζευγάρι χώρισε το 1999. Άλλες διάσημες υπάρξεις με τις οποίες έχει συνδεθεί είναι η Madonna, η Kim Basinger και η Carmen Electra.

6. O Prince ήταν γνωστός για την τελειομανία του. Μπορεί να περνούσε μέρες στο studio μέχρι να καταφέρει το αποτέλεσμα που τον ικανοποιούσε. Ήταν επίσης, εχθρός των μεγάλων δισκογραφικών, ειδικά της πρώην εταιρείας του, της Warner. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν όταν κυκλοφορούσε με τη λέξη «Slave» γραμμένη πάνω στο μάγουλο του για να διαμαρτυρηθεί για την εκμετάλλευση των καλλιτεχνών. Για να εκδικηθεί την πρώην εταιρεία του, έκανε την παράτολμη κίνηση και κυκλοφόρησε το album του «Planet Earth» το 2007, δωρεάν μέσω της κυριακάτικης έκδοσης της εφημερίδας Mail της Αγγλίας. Το αποτέλεσμα ήταν η εφημερίδα να πουλήσει 3 εκατομμύρια αντίτυπα και ο Prince να κάνει 21 sold-out συναυλίες στο Λονδίνο.

7. Υπήρξε μάρτυρας του Ιεχωβά από το 2001. Πήγαινε σε συγκεντρώσεις και δε δίσταζε να χτυπάει και την πόρτα ανθρώπων για να συζητήσει μαζί τους για την πίστη. Ήταν επίσης χορτοφάγος και μάλιστα, έχει ψηφιστεί ως ο πιο σέξι χορτοφάγος από την οργάνωση για την προστασία των ζώων PETA.

8. To 1993 άλλαξε το όνομά του και υιοθέτησε ένα σύμβολο εμπνευσμένο από τον συνδυασμό του αρσενικού και του θηλυκού συμβόλου, το οποίο διατήρησε μέχρι το 2000. Μέχρι τότε και μιας και κανένας δεν μπορούσε να προφέρει το καινούργιο του όνομα, αναφερόταν ως «The Artist Formerly Known As Prince».

9. Την μεγαλύτερή του επιτυχία την έκανε με το «Purple Rain». Η ταινία πήγε στην κορυφή των charts, όπως και το soundtrack της και ο Prince κατάφερε κάτι που μόνο οι Beatles είχαν καταφέρει μέχρι τότε, να είναι νούμερο ένα στα charts, με ένα album, ένα single  («When Doves Cry») και ένα film.

10. Με το δικό του όνομα έγραψε όμως το «Nothing Compares to You», για τη Susannah Melvoin, μέλος της μπάντας του The Family, το οποίο απογειώθηκε φυσικά, όταν το διασκεύασε η Sinead O’ Conor.

Ροζίνα Αράπη