Τι είναι αυτό που το λένε τέχνη;

warhol
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Η απάντηση ...στο βιβλίο του Arthur C. Danto. Ένα φιλοσοφικό δοκίμιο που αποτελεί αφορμή για αναστοχασμό.

Ενα θεμελειώδες ερώτημα στο οποίο δεν υπάρχει σωστή και λάθος απάντηση. Ένα φιλοσοφικό δοκίμιο που αποτελεί αφορμή για αναστοχασμό.

Ο γνωστός φιλόσοφος της τέχνης και κριτικός Arthur C. Danto έρχεται να αμφισβητήσει την ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι η τέχνη είναι έννοια απροσδιόριστη.

Με αφετηρία τον ορισμό της τέχνης στην Πολιτεία του Πλάτωνα και με αναφορές σε σταθμούς όπως η επινόηση της προοπτικής ή του σκιοφωτισμού, ο Danto καταλήγει σε μια γοητευτική συζήτηση για τα έργα του Γουόρχολ, σε συσχετισμό με τα καθημερινά αντικείμενα που αυτά αναπαριστούν.

Από την εποχή του Αριστοτέλη μέχρι τον 19ο αιώνα, «μίμηση» ήταν η κατεξοχήν απάντηση στην ερώτηση «τι είναι η τέχνη;» Μόνο με τον μοντερνισμό έγινε η μίμηση «μία τεχνοτροπία μεταξύ άλλων». Μετά τη μίμηση, κυρίαρχη λέξη στην τέχνη έγινε η «έκφραση», ενώ «η ιστορία της ελευθερίας ερμηνεύεται ως ελευθερία της έκφρασης».

Για τον Ντάντο, η λέξη «σύγχρονος» υποδηλώνει «λιγότερο μια περίοδο και περισσότερο αυτά που συμβαίνουν όταν δεν υπάρχουν πια περίοδοι σε κάποια κυρίαρχη αφήγηση της τέχνης.

Το «σύγχρονο» είναι «μια περίοδος πληροφοριακής αταξίας, μια κατάσταση τέλειας αισθητικής εντροπίας αλλά και μια περίοδος τέλειας ελευθερίας.

Συμφωνείτε; Διαφωνείτε; Το βιβλίο του Arthur C. Danto σίγουρα θα σας προβληματίσει και σίγουρα θα σας διαφωτίσει.

Πληροφορίες: Το βιβλίο του Arthur C. Danto "Τι είναι αυτό που το λένε τέχνη;" κυκλοφορεί απο τις εκδόσεις Μεταίχμιο.