10 πράγματα που (ίσως) δεν ξέρατε για τους Arctic Monkeys

arctic-monkeys-2
ΤΡΙΤΗ, 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Οι απόλυτοι κυρίαρχοι των Brit Awards είναι το πιο επιτυχημένο συγκρότημα των τελευταίων χρόνων, κυκλοφορώντας το ένα εξαιρετικό άλμπουμ μετά το άλλο. Από ντροπαλοί έφηβοι σε άτυπη «ελπίδα» του rock n’ roll, ο δρόμος των νεαρών Βρετανών μέχρι τώρα, ήταν εντυπωσιακός.

1. To ντεμπούτο τους album, «People Say I Am,That’s What I am Not», ήταν μπήκε στο βιβλίο Guinness για το ντεμπούτο με τις πιο γρήγορες πωλήσεις στη Μεγάλη Βρετανία, πουλώντας 400.000 αντίτυπα στην πρώτη ημέρα κυκλοφορίας του. Ήταν σύμφωνα με κριτικούς το πιο πολυαναμενόμενο ντεμπούτο από τότε που οι Oasis κυκλοφόρησαν το «Definitely Maybe».  Ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από μια ατάκα του βιβλίου και ταινίας του Albert Finney «Saturday Night and Sunday Morning».

2. Και τα τέσσερα μέλη της μπάντας μεγάλωσαν στο Sheffield και γνωρίζονται μεταξύ τους από τότε που ήταν επτά ετών.  Όταν ρωτήθηκαν για το πώς αποφάσισαν να φτιάξουν την μπάντα τους, ο Turner απάντησε απλά ότι είχαν όλοι πάρει για δώρο κιθάρες για τα Χριστούγεννα και άρχισαν να παίζουν στο υπόγειο του.

3. Στην αρχή της καριέρας τους αρνούνταν πεισματικά να υπογράψουν συμβόλαιο με κάποια δισκογραφική και διέθεταν δωρεάν τη μουσική τους στο διαδίκτυο. Τελικά υπέγραψαν το 2005 με τη Domino και κυκλοφόρησαν το πρώτο τους single «I Bet You Look Good On The Dancefloor». 

4. Την παραγωγή στο τρίτο τους album «Humbug» την έκανε ο Josh Homme, των Queens of The Stone Age. Πέρυσι ξανασυναντήθηκε με το συγκρότημα και προσέφερε backing vocals σε δύο κομμμάτια του album τους «AM», ανταποδίδοντας στον Alex Turner, που είχε επίσης προσφέρει τα φωνητικά του, στο album των Queens, «…Like  Clockwork».

5. Υπάρχουν και κάποιοι που δεν αγαπούν τόσο πολύ τη μουσική τους, όπως ο Thom Yorke. O τραγουδιστής των Radiohead, υποστήριξε σε συνέντευξή του ότι ο λόγος που οι Arctic Monkeys γνωρίζουν τόση επιτυχία είναι γιατί η μουσική βιομηχανία περιστοιχίζεται από ένα μάτσο «καθυστερημένους» και ανόητους.

6. Ο Alex Turner έχει γράψει τη μουσική για την ανεξάρτητη ταινία «Submarine» του Richard Ayoade. Τα κομμάτια αυτά συμπεριλήφθηκαν και στο ομώνυμο EP που λειτούργησε ως η πρώτη solo κυκλοφορία του Turner.

7. Μαζί με τον Miles Kane και τον James Ford,  ο Turner έφτιαξε τους Last Shadow Puppets και μαζί κυκλοφόρησαν ένα πολύ επιτυχημένο album, το «The Age of the Understatement» το 2008.

8. Ήταν δύο χρονιές ανάμεσα στους headliners του Glastonbury, το 2007 και το 2013.

9. Ο πρώτος  frontman της μπάντας ήταν ο τότε συμφοιτητής τους Glyn Jones, μιας και ο Turner ήταν αρκετά ντροπαλός για να πιάσει το μικρόφωνο.

10. Πριν μερικές ημέρες θριάμβευσαν στα Brit Awards, κερδίζοντας στις κατηγορίες για το καλύτερο album και το καλύτερο συγκρότημα για δεύτερη φορά στην καριέρα τους. O Turner στην ομιλία του, δήλωσε ότι νικητής είναι το rock n’ roll, που δεν πρόκειται να πεθάνει ποτέ.