Επιστροφή των Μαρμάρων υπό τη μορφή δανεισμού

marmara1
ΤΡΙΤΗ, 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Μια αμφιλεγόμενη πρόταση για τα γλυπτά του Παρθενώνα από τον διευθυντή της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου, Νίκολας Πένι.

Τον δανεισμό μέρους των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα προτείνει ο διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου, Νίκολας Πένι, μετά το θέμα που προέκυψε από τις δηλώσεις του Τζορτζ Κλούνεϊ.

Μιλώντας στους Times, ο κ. Πένι ανέφερε πως «δεν νομίζω ότι το να τα γυρίσουμε απλά πίσω θα ήταν μια πολύ καλή κίνηση, αλλά θεωρώ ότι το Βρετανικό Μουσείο θα ήταν ανοιχτό στο να μοιραστεί τα Ελγίνεια Μάρμαρα, αρκεί να μην γίνει έμμονη ιδέα το σε ποιον ανήκουν πραγματικά».

Ο ίδιος απέκλεισε κατηγορηματικά την επιστροφή τους στην Ελλάδα, προβάλοντας σαν κύρια αιτία τη ρύπανση της Αθήνας. «Εξετάζεται η ιδέα ότι θα μπορούσαμε να δανείσουμε μερικά εκεί, υπό την προϋπόθεση όμως ότι δεν θα καταντούσαν πολιτικά πιόνια. Προσωπικά δεν θα μου άρεσε να τα σκέφτομαι να ταξιδεύουν μπρος-πίσω σε όλο τον κόσμο, αλλά σίγουρα το βρετανικό μουσείο έχει αναγνωρίσει ως ένα βαθμό τη βαθιά σημασία που έχουν για την Ελλάδα».

Αναφορικά με τα τεχνικά ζητήματα που ανακύπτουν στην επανατοποθέτησή τους ο Πένι υποστήριξε μεταξύ άλλων πως «ακόμη κι αν βρίσκονταν εκεί το μνημείο είναι ερείπιο και αυτά είναι κατεστραμμένα, με αποτέλεσμα να μην έχει κάποιος τη δυνατότητα να τα δει όπως ήταν στην αρχική τους θέση. Αυτός είναι ένας συναισθηματικός μύθος, η ιδέα ότι κάποιος μπορεί να γυρίσει το ρολόι προς τα πίσω».