7 πραγματικά γεγονότα που (ίσως) δεν γνωρίζατε για τους Άθλιους του Ουγκώ

les-miserables
ΤΕΤΑΡΤΗ, 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Σαν σήμερα το 1802 γεννήθηκε ο Γάλλος συγγραφέας και εμείς σας αποκαλύπτουμε 7 πραγματικά γεγονότα για το δημοφιλέστερο βιβλίο του.

Όλοι έχουμε διαβάσει το κλασικό μυθιστόρημα "Οι Άθλιοι". Σαν σήμερα γεννήθηκε ο διάσημος Γάλλος συγγραφέας και στοχαστής με πλήθος σημαντικών ποιητικών συλλογών και μυθιστορημάτων. Με τα έργα του σημάδεψε την ταραχώδη και συχνά μεταβαλλόμενη πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην πατρίδα του καθ΄ όλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα.

1. Το 1841 ο Ουγκώ είχε σώσει μια ιερόδουλη την ώρα που η αστυνομία την συλλάμβανε και χρησιμοποίησε το περιστατικό και τους διαλόγους για τη σκηνή της που ο Γιάννης Αγιάννης σώνει τη Φαντίνα.

2. Ο Ουγκώ σχεδίαζε να γράψει ένα μυθιστόρημα για τις κοινωνικές διακρίσεις και την αδικία από το 1930. Του πήρε 19 χρόνια για να αναγνωριστούν οι "Άθλιοι" και τελικά να εκδοθούν το 1862.

3. Οι πρώτες κριτικές ήταν απογοητευτικές. Η Taine το βρήκε ανειλικρινές, ο Barbey d'Aurevilly κατήγγειλε τη χυδαιότητά του, ο Gustave Flaubert δεν βρήκε στις σελίδες του βιβλίου ούτε την αλήθεια ούτε το μεγαλείο και ο Baudelaire, παρότι στις εφημερίδες έδωσε καλές κριτικές, το βρήκε "άγευστο".

4. Ο αριθμός του Γιάννη Αγιάννη όταν ήταν κρατούμενος ήταν 24601. Φήμες θέλουν τον Ουγκώ να χρησιμοποίησε τον αριθμό αυτό γιατί αντιστοιχεί στην ημερομηνία σύλληψής του: 24/06/(18)01.

5. Η μεταφορά των Αθλίων σε μουσική παράσταση τυγχάνει ευρείας αποδοχής από το κοινό. Συγκαταλέγεται μεταξύ των μακροβιότερων μουσικών παραστάσεων του Μπρόντγουεϊ. Και συγκεκριμένα στην τρίτη θέση.

6. Ο Ουγκώ, θέλοντας να μάθει την πορεία των πωλήσεων του βιβλίου του, έστειλε στον εκδότη του ένα τηλεγράφημα, που περιείχε μόνο το χαρακτήρα: ?. Έλαβε από τον εκδότη την ανάλογη απάντηση, ένα τηλεγράφημα με το χαρακτήρα:!. Το γεγονός αυτό έχει καταγραφεί στο βιβλίο Γκίνες ως η πιο σύντομη αλληλογραφία.

7. Στην Ελλάδα η διασκευή των Αθλίων αποτέλεσε το περιεχόμενο του πρώτου τεύχους των «Κλασσικών εικονογραφημένων», το οποίο κυκλοφόρησε το 1951.

Κύρα Κάπη