Tα καλύτερα side-projects γνωστών μουσικών

gorrilaz
ΠΕΜΠΤΗ, 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Είναι συνηθισμένο για έναν καλλιτέχνη, αφού αναγνωριστεί με την μπάντα του, να διοχετεύσει τη δημιουργικότητά του σε ένα νέο σχήμα ή στη solo πορεία του. Τα παρακάτω side-projects κατάφεραν να αναδειχθούν και πολλές φορές να είναι καλύτερα ακόμα και από την αρχική μπάντα του κάθε μουσικού.

Gorillaz

Μία όχι ακριβώς μπάντα, αφού δεν ήταν παρά animation του καλλιτέχνη Jamie Hewlett, οι Gorillaz ήταν ένα group «αλητόβιων» rock stars, με ιθύνοντα νου τον Damon Albarn των Blur, που συνέπραξε με τους Dan «The Automator» Nakaumra, Miho Hatori από τους Cibo Matto και μέλη των Tom Tom Club και μαζί κυκλοφόρησαν τέσσερα άλμπουμ, γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία. 

The Dead Weather

Ένα μόνο από τα πολλά σχήματα του βασιλιά των side-projects Jack White, πρώην White Stripes. Στο συγκεκριμένο σχήμα προστέθηκε στα φωνητικά η Allison Mosshart των  Kills και μαζί, σκάβοντας στο παρελθόν των επιρροών τους,  έφτιαξαν τραγούδια βουτηγμένα στη βρωμιά και τη σεξουαλικότητα του rock n ‘roll.

Grinderman

Ο μέγιστος Nick Cave άφησε για λίγο τους Bad Seeds κι έκανε βουτιά στα blues και το rock n’ roll. Με τους Grinderman και τα τραγούδια τους, αφηγείται για άλλη μια φορά σκοτεινές, τρομακτικές, ερωτικές ιστορίες, όπως μόνο αυτός ξέρει.

Atoms for Peace

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα supergroup/side-projects, που ξεπήδησαν από το μυαλό του Thom Yorke των Radiohead. Μαζί του σε αυτό το ταξίδι στο πειραματικό ροκ και την electronica, βρέθηκαν βετεράνοι όπως  ο Flea των Red Hot Chilli Peppers, ο Nigel Godrich, παραγωγός των R.E.M., ο drummer του Beck, Joey Waronker και ο Βραζιλιάνος περκασιονίστας Mauro Refosco.

Crosses

Το καινούργιο  εγχείρημα του Chino Moreno των Deftones είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα εξαιρετικού side project. Σκοτεινό, κλειστοφοβικό και με ελάχιστες επιρροές από την κύρια μπάντα του ταλαντούχου αυτού κυρίου, μας επιτρέπει να μιλάμε ήδη, για ένα από τα καλύτερα άλμπουμ του 2014.

Ροζίνα Αράπη