Οι καλύτερες «μουσικές» ταινίες

high-fidelity
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Υπάρχουν ταινίες αισθηματικές, κοινωνικές, τρόμου και μυστηρίου. Υπάρχουν και ταινίες που η μουσική είναι ο πρωταγωνιστής. Με αφορμή τα επερχόμενα Όσκαρ την Κυριακή 2 Μαρτίου, το clickatlife.gr θυμάται τις 5 καλύτερες μουσικές ταινίες που άφησαν εποχή…

High Fidelity

Η ταινία-σταθμός κάθε μουσικόφιλου, στην οποία όλοι όσοι περνούν άπειρες ώρες από τη ζωή τους στα δισκοπωλεία αναγνώρισαν σε πολλά σημεία τον εαυτό τους.  Βασισμένο στο βιβλίο του Nick Hornby,  αφηγείται τις αισθηματικές περιπέτειες του εμμονικού ιδιοκτήτη δισκοπωλείου που ενσαρκώνει ο John Cusack.

Quadrophrenia

Βασισμένο στην rock όπερα των Who, η ταινία αφηγείται τη ζωή του Jimmy Cooper στην εποχή των mods του Λονδίνου, που προσπαθεί να ξεφύγει από τη μίζερη ζωή του. Γεμάτο με βία, ναρκωτικά, απόγνωση και με τη καταπληκτική μουσική του Pete Townsend, είναι μια ταινία-σταθμός στο είδος.

Almost Famous

Ο Cameron Crowe, σκηνοθέτης και κάποτε συντάκτης του περιοδικού Rolling Stone, καταγράφει στην κάμερα τις εμπειρίες του ως νεαρός δημοσιογράφος που ακολουθεί την μπάντα Stillwater στην περιοδεία τους. Η αύρα του rock n’ roll της δεκαετίας του ’70, τα ναρκωτικά, το glam, οι groupies και η μουσική των Lynyrd Skynurd, Simon&Garfunker κ.ά., βάζουν τον θεατή στο κλίμα μιας εποχής καθοριστικής για τη μουσική.

Rock N’ Roll High School

Μια ομάδα μαθητών που αγαπούν τη rock και αδυνατούν να συγκεντρωθούν στα μαθήματά τους, με τη βοήθεια των Ramones καταλαμβάνουν το σχολείο τους και δίνουν ένα μάθημα στον πιεστικό διευθυντή. Υπόγεια μηνύματα για αμφισβήτηση των συντηρητικών αρχών, από το σχολείο μέχρι την οικογένεια, που καταπιέζουν την εφηβική αγάπη για οτιδήποτε φρέσκο και διαφορετικό και μουσική από τη θρυλική punk μπάντα συνθέτουν ένα κλασικό μουσικό φιλμ.

Detroit Rock City

Η κωμωδία που αφηγείται τη ζωή τεσσάρων εφήβων που προσπαθούν να μπουν σε μια συναυλία των Kiss, προσφέρει άπειρο γέλιο και κομμάτια των Kiss, των Van Halen, και των Pantera ανάμεσα σε άλλους. Μπορεί να μην  πήγε καλά εισπρακτικά, αλλά παραμένει cult-favorite για κάθε λάτρη της μουσικής.

Ροζίνα Αράπη