Τι έκανε ο Picasso για να ζεσταθεί;

picasso
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Ο πιο διάσημος ζωγράφος έκαψε τα περισσότερα από τα έργα της πρώιμης περιόδου του, προκειμένου να ζεστάνει το διαμέρισμά του, καθώς ήταν φτωχός.

Ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους του 20ου αιώνα και συνιδρυτής, μαζί με τον Georges Braque, του κυβισμού, Pablo Picasso, στα πρώτα χρόνια της καριέρας του, σύμφωνα με μαρτυρίες, αναγκάστηκε να κάψει τα περισσότερα από τα έργα της πρώιμης περιόδου του, προκειμένου να ζεστάνει το διαμέρισμά του, καθώς ήταν φτωχός. Σήμερα τα έργα του πωλούνται σε αστρονομικές τιμές που μπορεί να αγγίξουν και τα 120 εκατ. δολάρια.

Ποιος είναι ο πίνακας του Picasso που πωλήθηκε στην υψηλότερη τιμή σε δημοπτρασία, μέχρι σήμερα;

Nude, Green Leaves and Bust (1932)

Δεν είναι μόνο ο πιο ακριβός πίνακας του Picasso αλλά και ένας από τους  πιο ακριβούς πίνακες που έχουν πουληθεί ποτέ σε δημοπρασία (τον ξεπέρασε το 2012 η "Κραυγή" του Munch που αγοράστηκε 119 εκατομμύρια δολάρια).  Ο πίνακας απεικονίζει τη διάσημη ερωμένη και μούσα του Picasso Marie-Therese Walter. Μια πιο προσεκτική ματιά αποκαλύπτει τα χείλη του Picasso που διακρίνονται πίσω από ένα πέπλο. Φτιαγμένος σε μια μόλις μέρα, ο πίνακας αντιπροσωπεύει την πιο παραγωγική περίοδο της καριέρας του ζωγράφου. Το 1952, οι συλλέκτες έργων τέχνης Sidney και Frances Brody αγόρασαν το έργο σε τιμή ευκαιρίας, μόλις 17.000 δολάρια. Ο πίνακας παρέμεινε στη συλλογή Brody μέχρι το Μάιο του 2010, όταν πουλήθηκε για 106.500.000 δολάρια σε δημοπρασία του οίκου Christie's. Φημολογείται ότι αγοραστής ήταν ο Ρώσος κροίσσος Roman Abramovich.

Κύρα Κάπη