Η Μελίνα σε 350 σελίδες

melina-merkouri-4
ΠΕΜΠΤΗ, 06 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

Θέλοντας να τιμήσει την μνήμη της, το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη κυκλοφόρησε ένα λεύκωμα και, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, παρουσιάζει μια μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στη σταδιοδρομία της σπουδαίας Ελληνίδας ηθοποιού και πολιτικού.

Η ακαταμάχητη γοητεία της Μελίνας Μερκούρη διατηρείται «ζωντανή» είκοσι χρόνια μετά τον θάνατό της. Η αγάπη της για την Ελλάδα, τα οράματά της, η ιδεολογία της, τα «πιστεύω» της έβαλαν θεμέλιους λίθους και άνοιξαν δρόμους.

Το Ίδρυμα «Μελίνα Μερκούρη» εκδίδει λεύκωμα με τίτλο, «Μελίνα». 350 σελίδες, με πλήθος σπάνιων φωτογραφιών κοστίζει μόνο 20 ευρώ κι ας περιέχει σελιδοδείκτη από αυθεντική κόπια της ταινίας «Ποτέ την Κυριακή».

Παράλληλα με την κυκλοφορία, το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει την έκθεση «Οδός Μελίνας Μερκούρη». Τα εγκαίνιά της πραγματοποιήθηκαν προχθες, μαζί με την απονομή των Θεατρικών Βραβείων «Μελίνα Μερκούρη», στο κτίριο της οδού Πειραιώς (η έκθεση διαρκεί έως τις 25 Μαΐου).

H έκθεση, όπως και το λεύκωμα, αναδεικνύουν την πορεία της στον κινηματογράφο, στο θέατρο και την πολιτική, προσωπικές της στιγμές, το πάθος με το οποίο αγωνίστηκε για τον πολιτισμό και την Ελλάδα και το μοναδικό χάρισμα που είχε να εμπνέει και να συμπαρασύρει τον κόσμο στα οράματά της.

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του Ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη», Χριστόφορος Δ. Αργυρόπουλος, «Είκοσι χρόνια μετά την αναχώρησή της η Μελίνα, τα έργα της και οι αγώνες της είναι παρόντα μέσα σε συνθήκες που άλλαξαν δραματικά. Η σημερινή πραγματικότητα ελάχιστα θυμίζει την αμεριμνησία των χρόνων που προηγήθηκαν. Τώρα έχουμε ουσιαστική ανάγκη να σκεφτούμε και να αισθανθούμε με χρώματα και χειρονομίες ανθρώπων που αγαπήσαμε».

Τα ΕΛΤΑ -τα οποία συμμετέχουν και στην παρούσα έκδοση- εξέδωσαν μια συλλεκτική σειρά από 10 γραμματόσημα-βινιέτες, που απεικονίζουν τη Μελίνα, πλάι πλάι με τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, καθώς επίσης και δύο συλλεκτικούς φακέλους, εικονογραφημένους με ειδικές παραστάσεις από τη ζωή και τη δράση της.

Και κινηματογραφικό αφιέρωμα οργανώνεται από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Από τις ταινίες που θα προβληθούν, δεν θα μπορούσε -φυσικά- να απουσιάζει το «Ποτέ την Κυριακή» (1960). Η ταινία του Ζιλ Ντασέν, που χάρισε στον Μάνο Χατζιδάκι το Οσκαρ Μουσικής και Πρωτότυπου Τραγουδιού (τα «Παιδιά του Πειραιά» έγιναν το πρώτο τραγούδι ξενόγλωσσης ταινίας που κέρδισε αυτό το βραβείο), πρόσφερε και στην Μελίνα μια σημαντική διάκριση: το βραβείο ερμηνείας στο φεστιβάλ των Καννών. Ήταν η ταινία που την έκανε διάσημη ανά την υφήλιο, χαρίζοντάς της ακτινοβολία σταρ.

Πληροφορίες:
Το λεύκωμα «Μελίνα» διατίθεται στο Μουσείο Μπενάκη και στο Κεντρικό Φιλοτελικό Κατάστημα των ΕΛΤΑ, Λυκούργου 5 Αθήνα.