Οι περιπέτειες του Πινόκιο

pinokio
ΤΡΙΤΗ, 01 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Με αφορμή την Πρωταπριλιά θυμηθήκαμε το κλασικό παραμύθι του Κολοντί που αγαπήθηκε ανά τους αιώνες, διαχρονικό όσο και σύγχρονο.

Σήμερα είναι ίσως η μόνη μέρα που επιτρέπεται να λέμε ψέματα. Μικρά αθώα ψέματα. Με αφορμή την Πρωταπριλιά θυμηθήκαμε το αριστουργηματικό παραμύθι

του Κολόντι, "Οι περιπέτειες του Πινόκιο", σε μια νέα μετάφραση του αυθεντικού κειμένου και με τις κλασικές ξυλογραφίες της πρώτης έκδοσής του στην Ιταλία. Το κλασσικό αυτο παραμύθι όχι μόνο αποδεικνύει την αντοχή του στο χρόνο, αλλά φαντάζει σήμερα πιο μαγευτικό από ποτέ.

O Πινόκιο είναι ένας ξύλινος κούκλος που από τη στιγμή της γέννησής του φανερώνει την ξεχωριστή προσωπικότητά του: είναι ταυτόχρονα ώριμος και ανώριμος, πονηρός και αφελής, μικρόψυχος και μεγαλόψυχος, δραστήριος και τεμπέλης – παρά το ξύλινο σκαρί του είναι ένα παιδί που ζει και ονειρεύεται σαν τόσα άλλα. Γύρω του ένας κόσμος μεγάλων, ένας κόσμος συχνά άδικος, στον οποίο ο Πινόκιο θα ζήσει τις δικές του συναρπαστικές περιπέτειες: θα γνωρίσει μια σειρά από αξέχαστα πρόσωπα, θα δει τη μύτη του να μεγαλώνει κάθε φορά που λέει ψέματα, θα αναγκαστεί να χωρίσει από τα πιο αγαπημένα του πρόσωπα, θα μεταμορφωθεί σε γάιδαρο ή σε σκυλί, θα κινδυνέψει να σκοτωθεί από τα χέρια ψεύτικων φίλων, θα μάθει να επιβιώνει σε κάθε κατάσταση – ακόμα και στην κοιλιά ενός θαλάσσιου κήτους.

Πληροφορίες: Το βιβλίο "Οι περιπέτειες του Πινόκιο" του Καρλο Κολόντι κυκλοφορεί απο τις εκδόσεις Πατάκη.