Κλασικά εξώφυλλα άλμπουμ στο Google Street View

abbey-road-the-beatles-google-street-view
ΠΕΜΠΤΗ, 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Από τους Pink Floyd ως την PJ Harvey, μπορείτε να δείτε τα αστικά τοπία δια μέσου γνωστών εξώφυλλων αγαπημένων άλμπουμ.

Abbey Road, the Beatles

Η φωτογραφία του εξώφυλλου του τελευταίου στούντιο άλμπουμ της πολυαγαπημένης τετράδας, η οποία τραβήχτηκε το 1969, είναι τόσο διάσημη, ώστε το συμβούλιο του Westminster στο Λονδίνο πρέπει να ξαναβάφει τον τοίχο που βρίσκεται δίπλα στη διάβαση κάθε τρεις μήνες, έτσι ώστε να καλύπτει τα γκράφιτι που κάνουν εκεί διάφοροι φαν. Οι δε πινακίδες τοποθετούνται σε μεγάλο ύψος, γιατί αλλιώς είναι σίγουρο ότι θα κλαπούν ξανά και ξανά.

Stories from the City, Stories from the Sea, PJ Harvey

Φωτογραφημένη στην Times Square της Νέας Υόρκης, το 2000, η Harvey καταφέρνει να φαίνεται κουλ, παρ’ όλο που φοράει γυαλιά ηλίου τη νύχτα, ενώ διασχίζει τη 7th Avenue.

Physical Graffiti, Led Zeppelin

Οι χαρακτηριστικές πολυκατοικίες της γειτονιάς St Mark's Place, στη Νέα Υόρκη, εξακολουθούν να έχουν ακριβώς την ίδια όψη και σήμερα – με την εξαίρεση μερικών πραγματικών γκράφιτι.

Willy and the Poor Boys, Creedence Clearwater Revival

Τα μέλη του συγκροτήματος φωτογραφίθηκαν ενώ έπαιζαν μπροστά σε παιδάκια της γειτονιάς, έξω από τη Fish Kee Market στη Hollis Street στο Όκλαντ της Καλιφόρνια, το 1969. Σήμερα, η πρόσοψη του μαγαζιού έχει καλυφθεί εντελώς.

(What's the Story) Morning Glory, Oasis

Ένα από τα πιο κλασικά άλμπουμ της περιόδου της ακμής της Britpop βρήκε την ιδανική εικόνα για το εξώφυλλό του στη Berwick Street στο Soho του Λονδίνου, η οποία ήταν τότε μια όαση δισκάδικων. Το Sister Ray, το οποίο φαίνεται στ’ αριστερά, εξακολουθεί να υπάρχει και σήμερα.

The Marshall Mathers LP, Eminem

Ο ράπερ κάθεται μπροστά στο σπίτι που μεγάλωσε στην οδό Dresden, στο βόρειο Ντιτρόιτ,  η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στον αυτοκινητόδρομο 8-Mile, που «δοξάστηκε» στην ομώνυμη ταινία. Το σπίτι κατεδαφίστηκε πέρυσι, ύστερα από ζημιές που προκάλεσε μια πυρκαγιά.

Paul's Boutique, the Beastie Boys

Εκεί που το 1989 υπήρχε ένα «χύμα»  κατάστημα ρούχων, σήμερα είναι μια από τις πιο εξευγενισμένες γωνίες της Lower East Side της Νέας Υόρκης.

Animals, Pink Floyd

Το  Battersea Power Station στο Wandsworth του Λονδίνου έχει λιγότερες καμινάδες τώρα από όσες είχε το 1977. Κατά τα άλλα δεν έχει αλλάξει και πολύ, αν και ένα αστικό πρόγραμμα εξευγενισμού, το Nine Elms project, το οποίο ξεκίνησε το 2013 πρόκειται να τ’ αλλάξει.

Late for the Sky,  Jackson Browne

Μια σουρεαλιστική θέα ενός από τα πολλά αριστοκρατικά σπίτια που βρίσκονταν το 1974  γύρω από το Hancock Park στο Λος Άντζελες. Ο φωτογράφος Bob Seldemann έφτιαξε το κολάζ, συνδυάζοντας την εικόνα αυτού του σπιτιού με την εικόνα ενός άλλου ουρανού, ώστε να πετύχει ένα αποτέλεσμα που θυμίζει πίνακα του Magritte.

The Freewheelin' Bob Dylan, Bob Dylan

Ο 22άχρονος Bob κατηφορίζει την Jones Street στο West Village της Νέας Υόρκης, αγκαλιά με την τότε σύντροφό του Suze Rotolo, το 1963.

Original Pirate Material, the Streets

Το εξώφυλλο του ντεμπούτο άλμπουμ του Mike Skinner το 2002 απεικονίζει το Kestrel House στο Islington του Λονδίνου, όπως φωτογραφήθηκε από τη γερμανίδα φωτογράφο Rut Blees Luxemburg, υπό τον τίτλο « Towering Inferno».

Moving Pictures, Rush

Οι Καναδοί θρύλοι της progressive σκηνής εικονογράφησαν το άλμπουμ τους με μια φωτογραφία στην οποία – πράγματι – μετακινούνται κάποιες εικόνες, μπροστά από το κτήριο του Νομοθετικού Σώματος του Τορόντο, το 1981.