Parliament/Κοινοβούλιο

parliament
ΠΕΜΠΤΗ, 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Η έκθεση του διεθνούς διακεκριμένου χορογράφου, Michael Kliën, είναι ένα διαδραστικό έργο και θα εκτυλίσσεται στους εξωτερικούς χώρους του Μουσείου Μπενάκη για χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων, από τις 10 έως τις 18 Απριλίου.

Mια πρωτοποριακή έκθεση στο αίθριο της οδού Πειραιώς. Μια απάντηση στις σύγχρονες πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες της Ελλάδας αλλά και του κόσμου, αλλά και σε μία διαχρονική θεώρηση της ανθρώπινης κατάστασης.

Η έκθεση Parliament/Κοινοβούλιο από τον διεθνώς διακεκριμένο χορογράφο Michael Kliën είναι ένα έργο που βρίσκεται στο μεταίχμιο μεταξύ οπτικών και παραστατικών Τεχνών και θα εκτυλίσσεται στους εξωτερικούς χώρους του Μουσείου Μπενάκη για χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων, από τις 10 έως τις 18 Απριλίου.

Τι θα συμβεί;
Αρχικά, δεκατέσσερις περίπου πολίτες της Αθήνας (ποιητές, πολιτικοί, επιστήμονες, συνταξιούχοι, άνεργοι κλπ.) έχουν την ευκαιρία να περάσουν μαζί έως τρεις εργάσιμες ημέρες στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Πειραιώς. Εκεί, θα αφιερώσουν τον χρόνο τους στην παρατήρηση του εαυτού τους και των άλλων, καθώς διαμορφώνουν ένα σύστημα ανταλλαγής μέσω απλών κινήσεων, που ξεκινά με τις οδηγίες του Michael Kliën. Κατά τα άλλα, ο χώρος δεν θα έχει άλλα αισθητηριακά ερεθίσματα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας οι συμμετέχοντες θα αφοσιωθούν στο να συντονίσουν την αντίληψη τους με τις δυναμικές του προσωπικού και του συλλογικού νου, αλληλοεπιδρώντας με την φυσική τάση και τις δυναμικές της ανθρώπινης οργάνωσης. Καθένας τους θα αφήσει ίχνη γραμμένα με χειρονομίες και σχέσεις, τα οποία πιθανόν να ανασυρθούν, να αναπτυχθούν και αναπαραχθούν από κάποιον άλλο συμμετέχοντα.

Το κοινό θα κινείται ελεύθερα στο χώρο χωρίς να γνωρίζει απαραίτητα ποιος είναι και ποιος δεν είναι, επίσημα, μέρος του Κοινοβουλίου. Κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων έως εξήντα πολίτες θα έχουν συμμετάσχει ενεργά στο Κοινοβούλιο, ενώ εκατοντάδες θα έχουν παραβρεθεί στο έργο. Καθώς τα όρια ανάμεσα στους "επίσημους" συμμετέχοντες και στους θεατές μετακινούνται συνεχώς και πολλές φορές εξαφανίζονται εντελώς, το έργο εξελίσσεται, επηρεάζεται και αναπνέει από τους συμμετέχοντες καθώς και από τους παρατηρητές. Οι θεατές μπορούν αν παραμείνουν στο χώρο για όσο επιθυμούν, και μπορούν να έρθουν και να φύγουν όπως επιθυμούν. Το ειδικά ενδιαφερόμενο κοινό μπορεί να μάθει περισσότερα για τη χορογραφία με προσωπική συνομιλία με τον καλλιτέχνη και τους συνεργάτες του και να ενταχθεί στο έργο ως επίσημος συμμετέχων για τις ακόλουθες μέρες.

Η δράση που λειτουργεί ως ερέθισμα στοχασμού πάνω σε διάφορα θέματα που αφορούν τον άνθρωπο. Αυτό δεν γίνεται με υλικά μέσα αλλά μέσω της σιωπηλής επικοινωνίας που ενυπάρχει στο ανθρώπινο σώμα. Μια ομάδα ανθρώπων προσπαθούν να βιώσουν τον κόσμο μέσα από τις αισθήσεις τους: την όραση, την ακοή, την αφή, την κίνηση. Έτσι έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με τις θεμελιώδεις πραγματικότητες της ύπαρξης: άνθρωποι τη στιγμή της δράσης τους.

Ημέρες και ώρες παρουσίασης:
Πέμπτη, 10 Απριλίου, 16:00 – 22:00
Παρασκευή, 11 Απριλίου, 12:00 – 22:00
Σάββατο, 12 Απριλίου, 12:00 – 22:00
Κυριακή, 13 Απριλίου, 12:00 – 18:00
Πέμπτη, 17 Απριλίου, 12:00 – 18:00
Παρασκευή, 18 Απριλίου, 12:00 – 18:00

Πληροφορίες: Πειραιώς 138.