'Αλογα και Αναβάτες

aloga-kai-anabates
ΤΡΙΤΗ, 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Καλλιτέχνης σκεπτόμενος, χωρίς να επαναπαύεται στις κατακτήσεις του, ο Αριστείδης Πατσόγλου στη νέα του έκθεση συναιρεί στα γλυπτά και στα χαρακτικά έργα του στοιχεία της γεωμετρικής τέχνης του 8ου αιώνα π.Χ. με δεδομένα της τέχνης του 19ου και του 20ού αιώνα, προτείνοντας όμως έτσι και το προσωπικό, αναγνωρίσιμο ύφος του.

Τα άλογα, δεμένα στενά με τους αναβάτες τους από την αρχαιότητα, θέμα φορτισμένο με συνδηλώσεις μυθολογικές και ιστορικές. Εικόνες απο το παρελθόν που δίνουν άλλο νόημα στο παρόν. Σαν βιωματική μνήμη ανασύρονται απο τον καλλιτέχνη.

Στην έκθεση "'Αλογα και Αναβάτες" ο Αριστείδης Πατσόγλου, εμπνεύστηκε απο το στίχο του Κ.Π. Καβάφη «εκεί χάμου στην άθλια ανθρωπότητα, πούναι το παίγνιον της μοίρας…» («Τα άλογα του Αχιλλέως», 1896).

Τα ορειχάλκινα, σκούρας πατίνας, μικρών σχετικά διαστάσεων γλυπτά του που εκτίθενται, με θέμα μορφές του αλόγου και του αναβάτη του, κινούνται σε ρεαλιστικό εξπρεσιονιστικό κλίμα, όπου κυριαρχεί η γενίκευση στις φόρμες. Άξονες και οργάνωση της σύνθεσης λειτουργούν τολμηρά προκειμένου να αναδείξουν τον ποιητικό ρυθμό του συνόλου. Στις ομόθεμες ασπρόμαυρες γραμμικές και τονικές οξυγραφίες του σε τσίγκο της παρούσας έκθεσης αξιοποιείται εξαιρετικά η ήπια διαβάθμιση του γκρίζου, υπαινιγμός ίσως του χρώματος στα σώματα, ενώ προβάλλεται η ορμητική φορά αλόγων και αναβατών.

Καλλιτέχνης σκεπτόμενος, χωρίς να επαναπαύεται στις κατακτήσεις του, ο Πατσόγλου μπορεί να υποστηριχθεί πως συναιρεί στα γλυπτά και στα χαρακτικά έργα του στοιχεία της γεωμετρικής τέχνης του 8ου αιώνα π.Χ. με δεδομένα της τέχνης του 19ου και του 20ού αιώνα, προτείνοντας όμως έτσι και το προσωπικό, αναγνωρίσιμο ύφος του.

Την  Πέμπτη 29 Απριλίου και ώρα 8μμ εγκαινιάζεται στην  S.G.Art Gallery, η ατομική έκθεση γλυπτικής και χαρακτικής του γνωστού και σημαντικού καλλιτέχνη Αριστείδη Πατσόγλου.

Πληροφορίες: Κλεομένους 2, Κολωνάκι.