Κινέζικη ερωτική τέχνη για πρώτη φορά στο Sotheby’s, στο Χονγκ Κονγκ

kineziki-texni
ΠΕΜΠΤΗ, 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Η έκθεση που φέρνει τον τίτλο «Οι κήποι της απόλαυσης: Το σεξ στην αρχαία Κίνα» περιλαμβάνει χάλκινα, πορσελάνινα και μεταξωτά αντικείμενα αλλά και χαρακτικά που αποτυπώνουν τις μέρες της πολυτέλειας και του μεγάλου πλούτου που έζησε η Κίνα.

Εκατό αντικείμενα αρχαίας κινέζικης ερωτικής τέχνης από τη συλλογή του Φερντινάν Μπερτολέ εκτίθενται για πρώτη φορά, στο χώρο των Sotheby’s στο Χονγκ Κονγκ.

Τα εκθέματα καλύπτουν μια τεράστια χρονολογική περίοδο από τη δυναστεία Χαν που κυβέρνησε από το 206 π.Χ. μέχρι τη δυναστεία Κινγκ, στις αρχές του εικοστού αιώνα. Στο κέντρο της παρουσίασης βρίσκεται μια μινιατούρα καρέκλας όπου δένονταν τα πόδια και δύο μεταξωτά ζευγάρια παντόφλες που αποκαλούνται Χρυσός Λωτός.

Η έκθεση που φέρνει τον τίτλο «Οι κήποι της απόλαυσης: Το σεξ στην αρχαία Κίνα» περιλαμβάνει χάλκινα, πορσελάνινα και μεταξωτά αντικείμενα αλλά και χαρακτικά που αποτυπώνουν τις μέρες της πολυτέλειας και του μεγάλου πλούτου που έζησε η Κίνα.

Ο συλλέκτης θεωρεί ότι η φιλοσοφία του ταοϊσμού έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαφορετική στάση που έχουν οι Κινέζοι απέναντι στο σεξ, σε σχέση με τον δυτικό κόσμο.

«Οι Κινέζοι δεν έχουν τα ίδια συμπλέγματα που έχουν οι χριστιανοί. Δεν έχουν το αίσθημα της αμαρτίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι εντελώς απελευθερωμένοι. Έχουν μια πολύ σημαντική πτυχή στη φιλοσοφία τους και αυτός είναι ο Ταοϊσμός. Στην ταοϊστική φιλοσοφία, ο άνθρωπος μπορεί να είναι ευτυχισμένος, εάν γνωρίζει καλά το σωστό τρόπο να κάνει σεξ» εξήγησε ο συλλέκτης.

Η τέχνη της ερωτικής απεικόνισης εξαφανίστηκε μετά την Πολιτιστική Επανάσταση του Μάο και πλέον δεν μπορεί να βρει κανείς αντικείμενα που έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά.

Τα περισσότερα κομμάτια της συλλογής του Φερντινάν Μπερτολέ, βρέθηκαν στην Ευρώπη και το Χονγκ Κονγκ.

Ο συλλέκτης μάλιστα τόνισε ότι δεν πρόκειται να παρουσιάσει τα έργα αυτά στην Κίνα, υπό τον φόβο κατάσχεσής τους, από τις αρχές. Η έκθεση διαρκεί μέχρι τις 3 Μαΐου.