Μeet the Artist: Jeffrey Vallance

chung
ΤΕΤΑΡΤΗ, 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Ο καλλιτέχνης με το δαιμόνιο, διαβρωτικό χιούμορ και το έντονα πολιτικοποιημένο έργο έχει διχάσει κριτικούς αλλά έχει κερδίσει την αναγνώριση του κόσμου.

Εικαστικός, μελετητής της κοινωνιολογίας και της ανθρωπολογίας και στοχαστής ο Τζέφρι Βάλανς μέσα από την performance και τα installation περνά το δικό του μήνυμα. Ο Καλιφορνέζος καλλιτέχνης στο έργο του παρουσιάζει έναν κόσμο όπου η επιστήμη, η θρησκεία, η πολιτική, η τέχνη εμπλέκονται στο αδιέξοδο της μαζικής κουλτούρας.

Ιδρυτής της Infiltration Art, της τέχνης που παρεμβαίνει και διεισδύει στην κοινωνία και τους ανθρώπου, ο ίδιος επιδιώκει την αλλαγή χωρία όμως να δημιουργήσει συγκρούσεις. Η πρώτη του "παρέμβαση" πραγματοποιήθηκε το 1977 όταν ντυμένος ως επιστάτης μπήκε κρυφά στο Los Angeles County Museum of Art  και άλλαξε το εξωτερικό τμήμα όλων των πριζών με δικά του ζωγραφισμένα στο χέρι.

Μεγάλη έμπνευση για τον Βάλανς αποτελούν και οι ηγετικές προσωπικότητες. Πολιτικοί, καλλιτέχνες, ακτιβιστές, άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων του κινούν το ενδιαφέρον και δημιουργεί- πειραματίζεται με την εικόνα τους. Δείτε μερικά απο τα πορτραίτα που έχει δημιουργήσει.

1. Κιμ Γιονκγ Ιλ 

Ο Κιμ Γιονγκ Ιλ ήταν ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας. Διαδέχτηκε τον πατέρα του, Κιμ Ιλ Σουνγκ, μετά το θάνατό του, τον Ιούλιο του 1994. Γνωστός ως "Πολυαγαπημένος Ηγέτης", ήταν Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Γ.Γ. του Κόμματος των Εργατών της Κορέας.

2. Ρουχολάχ Χομεϊνί

Ο Αγιατολάχ Ρουχολάχ Μουσαβί Χομεϊνί υπήρξε θρησκευτικός και πολιτικός ηγέτης του Ιράν από το 1979 ως το 1989. Υπήρξε μια από τις κινητήριες δυνάμεις της ιρανικής επανάστασης του 1979, με την οποία ανατράπηκε το προϋπάρχον καθεστώς και ο βασιλιάς (σάχης) της χώρας, Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί, αναγκάστηκε να απομακρυνθεί από το Ιράν.

3. Μάικ Κέλι

Ο αμερικανός εικαστικός καλλιτέχνης και μουσικός Μάικ Κέλι είναι γνωστός παγκοσμίως για τις εγκαταστάσεις και τα βίντεό του. Υπήρξε ο ιδρυτής του ροκ συγκροτήματος Destroy All Monsters, προτού εγκατασταθεί το 1976 στην Καλιφόρνια για να σπουδάσει εικαστικές τέχνες.

4. Λέοναρντ Νίμοϊ

Ο Λέοναρντ Νίμοϊ είναι αμερικανός ηθοποιός, σκηνοθέτης, τραγουδιστής, ποιητής και φωτογράφος. Ερμήνευσε τους πρώτους ρόλους του στην κινηματογραφική ταινία "Queen for a Day" (1951) και στην τηλεοπτική σειρά "Zombies of the Stratosphere" (1952), ενώ ήταν ο βασικός πρωταγωνιστής της ταινίας "Kid Monk Baroni" (1952). Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας, λόγω του ότι είχε ήδη καθιερωθεί ως αναγνωρίσιμος διασκεδαστής, εργάσθηκε στην Ατλάντα σαν παραγωγός εκπομπών για τον αμερικανικό στρατό.

Kύρα Κάπη